Överkapacitet drabbar 2-hjuliga företag som försäljning på decennium lägsta

0
78

En kostnadsökning på 40 procent på tre år tillsammans med Covid-19-störningarna har drivit tillbaka Indiens tvåhjuliga industri med ett decennium, vilket lämnar den med bördan av överkapacitet och en osäker återhämtning.

Nya regleringsnormer, höga försäkringskostnader, höjda bränslepriser och uppgången i råvarupriserna har drivit upp fordonspriserna bortom köpkapaciteten för köparen på landsbygden, särskilt för tvåhjulingar på ingångsnivå, som står för mer än en -tredjedel av branschen.

Efter att ha nått rekordnivån på 21,17 miljoner under FY19, upplevde marknaden för tvåhjulingar ett fritt fall i efterfrågan, vilket pressade ner den till 13,46 miljoner under FY22, vilket är i pari. med FY12-nivån när branschen hade en försäljning på 13,40 miljoner.

Motorcyklar har drabbats värst med volymer som skjutits tillbaka till FY10-nivåer medan skotrar har varit relativt bättre med volymer som har nått en åtta års lägsta nivå.

Subscriber Only StoriesView All

I slutet av Bharat Jodo Yatra

Varför BharOS har indiska utvecklare glada och skeptiska: “Fler val är g…

UPSC Essentials | Nyhetsexpress varje vecka med MCQs: Republic Day, Indien-Egypten…

< /figure>När Indien förbereder sig för en centraliserad kraftmarknadsförändring, går EU annorlunda…Använd nyårskampanjkod SD25

Denna skillnad har belyst priskänsligheten hos den riktade köparen mellan de två segmenten, eftersom motorcyklar är beroende av landsbygds- och halvstadsmarknader, medan skotrar till stor del säljs på stadsmarknaden.

Den kraftiga ökningen av priserna har pressat ner sig. den kostnadskänsliga köparen. Hero HF 100 säljs nu för 55 000 Rs medan priset var 40 000 Rs för fem år sedan. Honda Activa 125 var prissatt till 60 000 Rs 2018 men är nu prissatt till Rs 78 000.

Den härdsmältan i efterfrågan har lett till frågan om massiv överkapacitet i tvåhjulingsindustrin.

Annons

Uppskattningar säger att minst 50 procent av kapaciteten ligger på tomgång hos de tvåhjuliga tillverkarna enligt produktionskörningen som offentliggjordes i slutet av december.

Hero MotoCorp, Indiens största tvåhjulstillverkare har en installerad kapacitet på 9,3 miljoner enheter per år fördelat på sex fabriker, men med produktionstakten i december använder företaget mindre än hälften av denna kapacitet.

Bajaj Auto, landets tredje största tillverkare av tvåhjulingar, som har en total installerad kapacitet på 5,7 miljoner, håller hälften av sin produktionskapacitet ledig.

Annons

Det Pune-baserade företaget deltar inte i skotern (bensin) och är beroende av export för hälften av sina volymer.

Honda Motorcycle and Scooter India (HMSI), det näst största tvåhjuliga märket i Indien har en kapacitet på 5,8 miljoner enheter per år men den använder mindre än hälften av det för närvarande. Mer än hälften av HMSI:s volym kommer från skotrar som leds av Activa.

Det innevarande räkenskapsåret har dock inneburit en viss återhämtning i volymer fram till december, men branschen skulle i bästa fall kunna avsluta året i nivå med FY16-försäljningen, säger experter.

K N Radhakrishnan, VD och koncernchef, TVS Motor Company sa i ett analytikersamtal efter intäkterna, “Det finns ett problem med överkomligheten för tvåhjulingar på ingångsnivå, främst för att det har skett en betydande ökning av produktkostnaderna. De senaste 12 kvartalen har priserna gått upp med 40 % men inkomsterna har inte ökat så mycket. Vi måste ha tålamod med den nuvarande situationen.”

“Vi är fortfarande optimistiska om efterfrågan återhämtning under FY2023, mitt i flera motvindar (höga ägarkostnader, ihållande inflationstryck och ökade finansieringsräntor). Eftersom oregelbundna monsuner och översvämningar i många regioner har påverkat kharifavkastningen kan efterfrågan på landsbygden förbli dämpad. Återförsäljarkontroll indikerar dock att känslorna har börjat förbättras på landsbygdsnivå; försörjningen av densamma förblir nyckeln för branschen”, konstaterade Icra i en färsk rapport.

© The Indian Express (P) Ltd