När Raj Bhavan och Mamatas regering närmar sig, ser bengaliska BJP-ledare rött

0
67

När Västbengalens guvernör CV Ananda Bose anlände till New Delhi i fredags mitt i kritik från delstatsledare för BJP över ett evenemang i Raj Bhavan där chefsminister Mamata Banerjee deltog dagen innan, källor nära Guvernören spred rykten om att han hade blivit “kallad” till den nationella huvudstaden. De sa att Bose var i Delhi för att delta i ett bröllop i en BJP-ledares familj och under dagen deltog han i ett program på en bengalisk skola.

Källor i BJP sa att samtalet om att guvernören kallades till Delhi återspeglar de “fördjupade skillnaderna” i BJP:s statliga enhet. En del av Bengal BJP som stödde Boses föregångare Jagdeep Dhankhar, nu Indiens vicepresident, och hans möten med den Trinamool Congress (TMC)-ledda regeringen uppskattar inte den nya guvernörens “vänliga inställning” till det styrande partiet.

Även i Political Pulse |I Västbengalen, CM, sjunger guvernören en ny låt: 'Perfect gentleman', 'positive govt'

Bose, i ett försök att börja lära sig bengali, organiserade en “Haathe Khori (initiering med en krita)”-ceremoni på Raj Bhavan på torsdagen med anledning av republikens dag. I bengaliska familjer är ritualen organiserad för att markera den formella början av ett barns utbildning. Medan chefsminister Mamata Banerjee deltog i evenemanget, bojkottade oppositionsledaren Suvendu Adhikari det. Adhikari har hävdat att evenemanget var en del av delstatsregeringens försök att “tvätta bort fläcken” av den påstådda lärarrekryteringen, medan hans partikollegor Dilip Ghosh, som är BJP:s nationella vicepresident, och Rajya Sabha MP Swapan Dasgupta också har kritiserade det.

“Rykten och rapporterna om att guvernören kallades till Delhi skapades på grund av de allt större skillnaderna mellan statliga BJP-ledare. Medan vissa ledare har tagit allvarliga invändningar mot Boses sätt att fungera, anser andra att hans drag har stöd från Delhi. Många i den statliga enheten vill att guvernören ska ta sig an TMC, som slår ut sin fientliga hållning mot BJP-arbetarna och ledarna i staten”, sa en BJP-ledare som är bekant med den statliga enhetens angelägenheter.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

När Indien förbereder sig för centraliserad kraftmarknadsförändring , EU rör sig annorlunda…

“Kina skärper greppet i regionen”: Topppoliser citerar CAA, “storebror” attityd…

Saurabh Kirpals milda genmäle: Det är glädje att bli erkänd som partner…

Ökande oljeimport från Ryssland, kraftig nedgång från Nigeria, USA Ansök nyårskampanjkod SD25

BJP-källor i Delhi sa att statens BJP-president Sukanta Majumdar hade uppmanats att rensa luften om ryktena om Boses besök i Delhi. Partiinsiderna sa att den centrala ledningen hittills inte har tagit upp några invändningar med guvernören.

Måste läsa |Bengalen tar med kyckling till middagen, oppositionen ser ett ben att plocka

Bonohomie med TMC

Banden mellan Raj Bhavan och TMC-regeringen var ansträngda under Dhankhars mandatperiod på grund av hans regelbundna kritik av hur statsförvaltningen fungerar.

Men saker och ting har förbättrats ända sedan Bose tog ledningen den 23 november. Förra månaden , Banerjee kallade guvernören för en “perfekt gentleman” efter att ha träffat honom på Raj Bhavan. Den 17 januari, efter ett möte med Bose och vicerektorer för alla universitet i delstaten, sade statens utbildningsminister Bratya Basu att Raj Bhavan och statssekretariatet skulle arbeta tillsammans för utvecklingen av utbildningssektorn.

Annons Missa inte |Bengalpolitiken hettar upp över Suvendu-överturer till vänsterns “hinduväljare” inför Panchayat-omröstningarna

Vid “Haathe Khori”-evenemanget i torsdags initierades Bose, som kommer från Kerala, till att lära sig bengali av tre barn och han levererade sedan ett kort meddelande på bengali. I gengäld berömde Banerjee guvernörens initiativ på en adress i Malayalam. Hon presenterade också Bose med den tvådelade Barna Parichay, en bengalisk primer skriven av Ishwar Chandra Vidyasagar.

Suvendu Adhikari twittrade i torsdags mot regeringen, “I en tid då bilden av delstatsregeringens utbildningsavdelning har blivit skamfilad på grund av den gigantiska “cash for jobs”-lärarekryteringen och den tidigare utbildningsministern , tillsammans med de flesta av de viktiga tjänstebärarna, tynar bort i fängelse, har delstatsregeringen listigt orkestrerat denna händelse för att tvätta bort fläcken.”

BJP Rajya Sabha MP Swapan Dasgupta kritiserade Raj Bhawan-evenemanget som “ingenting annat än en gimmick”. BJP:s nationella vicepresident Dilip Ghosh beskrev hela evenemanget som ett “drama”. Ghosh sa på fredagen: “Vi vet att “haathe khori” görs för att introducera någon till utbildningsvärlden. Men hur kan detta organiseras för en lärd person? Han är en utbildad person. Det behövs inte en guvernör att göra ett sådant drama. Han är tydligt vägledd av någon annan. Posten som guvernör har konstitutionell värdighet. Han borde hålla sig borta från sådana lättsinne. En person kan lära sig flera språk. Men det finns inget behov av att anordna ett evenemang för det.”

Annons Läs också |Mamata tar sig an Himanta Biswa Sarma: ‘Varför skulle de facto premiärminister från Guwahati köra North East?”

Insiders i delstaten BJP sa att partiet var angelägen om att se guvernören i en aktiv roll som Dhankhar.

TMC slog tillbaka mot oppositionspartiet och hävdade att den BJP-ledda centralregeringen försökte pressa Bose att stå på sin linje. TMC Rajya Sabhas parlamentsledamot Santanu Sen sa: “BJP vill att en guvernör ska stå på sin linje och ständigt kritisera regeringen i en oppositionsstyrd stat. Det är så en guvernör ska arbeta. Enligt BJP bör en guvernör alltid kritisera en oppositionsstats chefsminister, förvandla Raj Bhavan till ett BJP-partikontor och arbeta efter instruktioner från BJP-ledarna. De vill se en guvernör fungera precis som i Tamil Nadu, Kerala och Maharashtra. BJP-ledare kan inte tolerera en guvernör som är villig att lära sig bengali och älska staten. De vill se en guvernör som Jagdeep Dhankhar.”

Tesman för TMC-staten Kunal Ghosh sa att Boses Delhi-resa var förplanerad. “BJP försöker sätta press på guvernören att stå på sin linje. Hans besök i Delhi är förplanerat. Det politiseras av BJP”, sa Ghosh.

Statens BJP hade också uttryckt förbittring över tidigare guvernör La Ganesans hjärtliga band med Banerjee och delstatsregeringen. Ganesan, guvernören i Manipur, hade fått ytterligare ansvar för Västbengalen fram till Boses utnämning.

© The Indian Express (P) Ltd