Lärdomar från Covid: Jharkhands första undersökning av migranter

0
39

Det är berättelsen som ledde till Jharkhands största utmaning under Covid-krisen: resan hem för cirka 8,5 lakh av statens migrantarbetare. Bilderna, siffrorna och lärdomarna från den resan har nu fått delstatsregeringen att starta en nyckelövning för sin migrantbefolkning.

Från och med den här månaden har över 60 uppräknare sprungit ut över 24 distrikt i staten, knackat på dörren till 11 000 hushåll, för att genomföra den första Jharkhand Migrant Survey (JMS).

Läs också |Lösa migrantarbetares bostadskris < p>Tjänstemän och forskare sa till The Indian Express att syftet är att kartlägga de stora sektorerna för engagemang för migrerande arbetstagare, hitta de sociala förmåner som är tillgängliga för deras familjer och identifiera de hälsorisker de står inför.

Initiativet är en del av statens Safe and Responsible Migration Initiative (SRMI), som lanserades i slutet av 2021 och inkluderar utarbetandet av en databas med migrantarbetare.

Subscriber Only StoriesView All

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/01/arun-prakash.jpg?resize=140,79" />

K Arun Prakash-intervjun: 'Min stil är att framhäva kompositionen a…

Vid internationella kontrollpunkter hjälper onlinesystemet fordon att ta sig över havet…

Experter säger att Adani Groups aktieförsäljning kan påverkar inte marknaden, men fördjupar…

< /figure>Delhi Konfidentiellt: Lok Sabha-talaren vill att parlamentsledamöter ska dra lärdomar av Pad…Använd nyårskampanjkod SD25

“Genom JMS skulle vi vilja ta fram de första uppskattningarna på statlig nivå av migration och förhållanden, och faktorer som påverkar migration. Bevisen förväntas användas för att utarbeta ett politiskt ramverk på statlig nivå för migration och välfärd för migrerande arbetstagare i Jharkhand under det kommande räkenskapsåret 2023-24, säger Arindam Banerjee, grundare av Policy and Development Advisory Group (PDAG), .

Läs också |Hur vi kan skydda migrantarbetare

PDAG är en del av ett konsortium som undertecknade ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) med delstatsregeringen i oktober 2021 för att designa, bygga och implementera SRMI, inklusive att inrätta en teknisk supportenhet för “evidensbaserat informerat policyskapande”, sade tjänstemän. i statens arbetsdepartement.

Ett av huvudmålen som anges i samförståndsavtalet är att “integrera resultat från fältundersökningen för att hjälpa till att utforma lämpliga statliga policyer för att hantera välfärdsfrågor för migrerande arbetstagare i tillstånd”.

Annons

Kunal Singh, forskningsledare vid PDAG, sa att uppräkningarna också kommer att göra en “kvalitativ bedömning”, tala med samhällsledare och regeringsföreträdare, “för att kontrollera leverans av sista milen och förstå hur säker migration underlättas”.

“När det gäller frågornas karaktär har vi delat in dem i flera block, som att känna till hushållens egenskaper, förstå utgående och inkommande migranter eller båda, och förstå push- och pull-faktorerna och deras livskvalitet. Sedan försöker vi få reda på remitteringsbesparingarna eller hur de används och kvinnornas engagemang i huset eller deras åsikter om vilken typ av arbete som sökts, säger Singh.

Läs också |Förklarat: 'Tillfälliga besökare' och 'migranter' – hur de rörde sig under pandemin

Enligt officiella uppgifter utgör stamsamhällen nästan 27 procent av Jharkhands befolkning. Tjänstemän sa att detta segment “påverkas av låga indikatorer för mänsklig utveckling” och utgör en betydande del av “det enorma utflödet av befolkningen i arbetsför ålder”.

Annons

“Återvändandet av migrantarbetare till staten under den första Covid-vågen blottade djupare politiska utmaningar av social välfärd, livsmedelssäkerhet, försörjning och hälsoförvaltning. Jharkhand fungerar också som en viktig källa för migration till avlägsna regioner som Ladakh, Nagaland, Arunachal Pradesh samt Andaman & Nicobaröarna”, sa en tjänsteman från Labour Department till The Indian Express.

Jharkhand är inte den enda staten som genomför undersökningar av migrantarbetare. Kerala har varit en pionjär inom detta område, med flera sådana undersökningar, följt av stater som Tamil Nadu och Punjab. “Men det finns en grundläggande skillnad i arbetarrörelsen mellan Kerala och Jharkhand. I Kerala åker arbetare mestadels utomlands, främst till Gulfländerna. I Jharkhand är frågan intern migration”, sa en annan tjänsteman.

Officiella källor sa att det pågående motståndet med Border Roads Organisation, om välfärden och säkerheten för migrantarbetare från staten som är anställda i BRO-projekt , var ett annat skäl som fick regeringen att utforma en politik. “Undersökningen har börjat i den riktningen”, sa en tjänsteman.

© The Indian Express (P) Ltd