Een laptop als tweede of externe monitor gebruiken

0
60

Wilt u een ander scherm aansluiten op uw computer? U hoeft geen geld uit te geven aan een speciale externe monitor als u een reservelaptop heeft. Gebruik gewoon Miracast of AirPlay om het in te stellen als uw tweede monitor.

Het gebruik van een tweede of externe monitor is de beste manier om de kijkruimte en productiviteit te vergroten. Dit kan handig zijn in situaties zoals thuiswerken en extra schermruimte nodig hebben voor documenten en applicaties.

Inhoudsopgave

  Als u een Windows- of macOS-apparaat gebruikt en er is een laptop in de buurt, kunt u Miracast of AirPlay gebruiken om deze als tweede of extern beeldscherm te gebruiken. Het beste van de hele installatie is dat het snel en gemakkelijk is en dat er geen adapters, poorten of kabels nodig zijn.

  Windows: gebruik een laptop als tweede of externe monitor met Miracast

  Bijna alle moderne Microsoft Windows-desktopcomputers en -laptops worden geleverd met ingebouwde Miracast-functionaliteit. Het is een standaard voor draadloze beeldschermen die videosignalen van het ene apparaat naar het andere kan sturen, en u kunt het gebruiken om eenvoudig een laptopscherm uit te breiden of te dupliceren via Wi-Fi.

  Er zijn echter een aantal vereisten om Miracast te gebruiken:

  • Beide Windows-apparaten moeten op hetzelfde draadloze netwerk zijn aangesloten.
  • Op beide Windows-apparaten moeten de nieuwste versies van het besturingssysteem Windows 10 of 11 worden uitgevoerd, inclusief up-to-date grafische kaartstuurprogramma's.

  Als dat geen probleem is, doorloop dan de onderstaande instructies om een ​​desktop-pc of laptop te gebruiken in een opstelling met twee monitoren met een andere laptop via Miracast.

  Laptop instellen om als tweede of externe monitor te werken

  U moet beginnen met het instellen van de Windows-laptop die u als tweede beeldscherm wilt gebruiken. Om dat te doen:

  1. Klik met de rechtermuisknop op het menu Start en selecteer Instellingen.

  1. Ga naar Systeem > Projecteren naar deze pc.

  1. Open het vervolgkeuzemenu naast Sommige Windows- en Android-apparaten kunnen naar deze pc projecteren wanneer u zegt dat het OK is en selecteer Overal beschikbaar op beveiligde netwerken.
  1. Werk door de rest van de opties op het scherm en pas ze naar wens aan:
  • Vragen om naar deze pc te projecteren: Kies hoe uw laptop om toestemming vraagt ​​wanneer een verbindingspoging wordt aangevraagd: Alleen de eerste keer of Telkens wanneer een verbinding wordt aangevraagd.
  • Pincode vereisen voor koppelen: Kies hoe uw laptop u vraagt ​​om de pincode in te voeren wanneer u deze als tweede scherm probeert te gebruiken: Nooit, Eerste keer of Altijd.
  • Deze pc kan alleen worden gedetecteerd voor projectie wanneer deze is aangesloten op een voedingsbron: bepaal of u de batterij wilt sparen door alleen naar het scherm van uw laptop te kunnen projecteren wanneer het is aan het opladen.
  • Hernoem uw pc: u moet de naam van uw laptop weten om er verbinding mee te maken, dus noteer deze. Selecteer deze optie om de naam van uw laptop te wijzigen als u deze niet herkent op andere Windows-apparaten.
  1. Start Wireless Display (Windows 10) of Connect (Windows 11) via het menu Start en houd de app open.

  Scherm naar uw laptopscherm casten

  U kunt nu het scherm van uw hoofd-pc naar het laptopapparaat projecteren. Om dat te doen:

  1. Open de app Instellingen en selecteer Systeem > Weergave.
  2. Selecteer Verbinden.
  3. Selecteer de naam van uw laptop en kies ervoor om het scherm te dupliceren of uit te breiden.

  Doorloop de rest van de instellingen op het scherm Weergave-instellingen om de schermresolutie, weergave-oriëntatie en schaal van uw opstelling met meerdere monitoren te wijzigen. U kunt ook on-the-fly schakelen tussen projectiemodi – Dupliceren, Verlengen, enz. – door op de Windows-toets + P te drukken.

  Installeer Miracast Wireless Display op uw apparaten

  Ondanks dat Miracast wordt ondersteund, kan het nodig zijn dat u op een of beide computers de Microsoft Wireless Display Adapter op uw computer installeert. Als u het bericht “Wireless Display” optionele functie om naar deze pc-melding te projecteren onder Instellingen > Weergeven > Als u naar deze pc wilt projecteren, moet u:

  1. Optionele functies selecteren.
  1. Scroll naar beneden en vink het vakje naast Wireless Display aan.
  1. Selecteer Installeren.

  Als u uw laptop als een afzonderlijk apparaat wilt gebruiken, maar met hetzelfde toetsenbord en dezelfde muis, moet u vertrouwen op een hardware- of softwarematige KVM-oplossing (toetsenbord, video en muis). Raadpleeg voor meer informatie onze handleiding voor het gebruik van meerdere computerapparaten met één toetsenbord en muis.

  Mac: gebruik een laptop als tweede of externe monitor met AirPlay

  Als u een Mac gebruikt, kunt u het eigen AirPlay-protocol van Apple gebruiken om een ​​andere MacBook of een Sidecar-compatibele iPad als secundaire monitor te gebruiken. Om dat te laten werken, moeten beide apparaten:

  • Wi-Fi en Bluetooth actief hebben.
  • Zorg dat u bent ingelogd met dezelfde Apple ID.
  • Laat de nieuwste systeemsoftware-updates installeren.

  Als dat geen probleem is:

  1. Open het Control Center op de Mac waarvan je het scherm wilt projecteren en selecteer Screen Mirroring.

  1. Kies de MacBook of iPad die je als tweede scherm wilt gebruiken en kies tussen spiegelen en uitbreiden van het scherm.

  Als u wilt beheren hoe beide beeldschermen werken (bijv. uitlijning), open de app Systeemvoorkeuren/Instellingen en selecteer Beeldschermen.

  Als u beide apparaten met één toetsenbord of muis wilt bedienen, kunt u ook leren hoe u Universal Control op Mac en iPad kunt gebruiken.

  Krijg op een gemakkelijke manier meer schermruimte

  Zoals u zojuist heeft geleerd, bieden Miracast en AirPlay een snelle en gemakkelijke oplossing voor iedereen met een extra laptop die meer schermruimte wil naast hun normale PC. Alles draadloos kunnen instellen maakt het alleen maar praktischer en handiger.