Det uppstår oro när EPFO ​​stoppar högre pensioner för pensionärer före 2014

0
66

Efter de tidigare utgivna cirkulären i pensionsfrågan efter Högsta domstolens dom i november, har de anställda’ Provident Fund Organisation (EPFO) har utfärdat nya instruktioner till sina fälttjänstemän. Direktivet begärde en omprövning av fall av anställda som tagit ut högre pensioner baserade på faktiska löner och gått i pension före september 2014 men som ännu inte hade valt en pension kopplad till en högre lön hos pensionsfonden.

Tidigare i december utfärdades ett cirkulär med anvisningar för anställda som hade bidragit med högre pensioner på faktiska löner, men försäkringskassorna avslog deras begäran. Detaljer för andra medlemmar som gick i pension efter deadline den 1 september 2014, eller de som gick med i tjänsten innan den, väntar fortfarande på.

Det senaste cirkuläret anger att “för att stoppa över betalning, om någon, för anställda som hade gått i pension före den 1 september 2014, utan att utöva någon möjlighet enligt paragraf 11(3) eller det förändrade systemet, och har beviljats ​​pension på högre lön behöver deras ärenden omprövas för att säkerställa att de inte ges högre pension från och med januari månad 2023”. “Pension i sådana fall kan omedelbart återställas till pension på löner upp till taket på 5 000 Rs eller 6 500 Rs,” stod det.

Cirkuläret har väckt oro för lägre pensionsförmåner till EPF-prenumeranter som tidigare fått högre pensionsutbetalning baserat på högre faktiska löner än grundlönen. Tjänstemän sa att ett sådant cirkulär med retroaktiv verkan kan leda till ytterligare rättsliga framställningar i frågan och leda till administrativa förseningar i att tillhandahålla pensioner enligt nya normer. EPF har instruerat sina tjänstemän att utfärda ett förhandsbesked till pensionären och ge en möjlighet att bevisa valet av alternativ för prenumeranten innan eventuella pensionsrättigheter ändras.

Subscriber Only StoriesView All

Varför BharOS har indiska utvecklare glada och skeptiska: “Fler valmöjligheter är g…

UPSC Essentials | Nyhetsexpress varje vecka med MCQ: Republic Day, Indien-Egypten…

< /figur>När Indien förbereder sig för en centraliserad kraftmarknadsförskjutning, gör EU annorlunda…

'Kina skärper greppet i regionen': Topppoliser citerar CAA, 'storebror' attityd…Använd nyårskampanjkod SD25

“Vidare, eventuell återhämtning som kan uppstå efter en sådan översyn bör göras på ett förskjutet och övertygande sätt,” stod det.

“Yttersta försiktighet bör iakttas för att identifiera sådana fall där högre pension har beviljats ​​på grund av dom från en domstol. I sådana fall ska ett gynnsamt beslut erhållas från den berörda domstolen med hänvisning till beslutet från Högsta domstolen daterat 04.11.2022 innan man går vidare med att stoppa/återställa pensionen till löner upp till ett tak på Rs. 5000 eller Rs 6500,” stod det.

Förra månaden skrev All India EPF Staff Federation till Central Provident Fund Commissioner (CPFC) för att få klarhet i detaljer, inklusive formeln för att beräkna pension, och de alternativ som finns tillgängliga för prenumeranter som gick i pension efter September 2014. Den 4 november hade SC upprätthållit pensionssystemet för anställda (ändring) 2014, vilket gav ytterligare en möjlighet för EPF-medlemmar som har utnyttjat EPS, att välja högre livränta under de kommande fyra månaderna. Anställda som var befintliga EPS-medlemmar den 1 september 2014 kan få chansen att bidra med upp till 8,33 procent av sina “faktiska” löner – mot 8,33 procent av den pensionsgrundande lönen som är maximerad till 15 000 Rs varje månad – till pension. sa.

© The Indian Express (P) Ltd