Daglig briefing: Egypten vänder sig till Indien för att få fart på ekonomin; höjdpunkter från Republic Day-paraden; och mer

0
47

God morgon!

Endast i Express 

När hans land fortsätter att slåss en allvarlig ekonomisk kris, har Egyptens president Abdel Fattah El-Sisi, som också var huvudgäst för årets Republic Day Parade kontaktat Indien för investeringar och deltagande i megainfrastrukturprojekt i sitt land, The Indian Express har lärt sig. Betecknande nog ägde dessa diskussioner rum vid en tidpunkt då Kinas ekonomiska band till Egypten har växt under åren.

Vid republikens parad 

På tal om onsdagens republikens parad, “Aatmarnirbharta” (självtillit) och “Nari Shakti” (kvinnors makt) var de två teman som visades. Paraden hölls på den förnyade Central Vista-avenyn – den första efter att Rajpath döptes om till Kartavya Path förra året.

Subscriber Only StoriesView All

K Arun Prakash-intervjun: 'Min stil är att lyfta fram komposition en…

Vid internationell kontrollpunkt hjälper onlinesystemet fordon att ta sig över havet…

Experter säger att Adani Groups aktieförsäljning kanske inte påverkar marknaden, men fördjupas…

Delhi Konfidentiellt: Lok Sabhas talman vill att parlamentsledamöter ska lär dig lektioner från Pad…Använd nyårskampanjkod SD25

Här är några höjdpunkter: 

🔴 Den indiska militären visade endast upp inhemsk utrustning och vapensystem för att driva hem budskapet om självtillit i försvaret.

🔴 Genom att blanda vintage och modernitet, flög marinens vintage IL38 SD-flygplan över Kartavya Path för första och sista gången, liksom det moderna Rafale-jetplanet.

🔴 Både marinen och IAF-kontingenterna leddes av kvinnor officerare – Lt Cdr Disha Amrith och Sqn Ldr Sindhu Reddy respektive.

🔴 Motorcykelförarna “Daredevil” är alltid en publikfavorit. Men den här gången leddes teamet av ryttare från Corps of Signals av en kvinnlig officer.

Från förstasidan 

Annons

Inför valet till församlingen senare i år tillkännagav Chhattisgarhs chefsminister Bhupesh Baghel på torsdagen en månatlig ersättning för arbetslösa ungdomar i delstaten från och med nästa räkenskapsår. Detta var ett av de viktigaste löftena som kongressen gav inför valet 2018, när partiet återvände till makten i delstaten efter 15 års mellanrum.

Poliserna flaggade rollen som Islamistiska och hindutvaorganisationeri samband med den växande radikaliseringen i landet under den nyligen genomförda konferensen mellan generaldirektörer och polisinspektörer, där premiärminister Narendra Modi och unionens inrikesminister Amit Shah deltog.

Nästan en månad efter att den intogs i landets Covid-vaccinationskampanj lanserade Bharat Biotech sitt intranasala vaccin Incovacc i närvaro av unionens hälsominister Mansukh Mandaviya och unionens vetenskapsminister Jitendra Singh på republikens dag.

Måste läsa

Annons

Under Covid-19-pandemin såg Jharkhand återvända 8,5 lakh av statens migrantarbetare. Medan deras berättelser skapade rubriker då, har det nu fått delstatsregeringen att göra den första Jharkhand Migrant Survey (JMS). Från och med den här månaden har över 60 uppräknare sprungit ut över 24 distrikt i staten för att genomföra undersökningen som syftar till att kartlägga de viktigaste sektorerna för engagemang för migrerande arbetstagare, identifiera hälsorisker de står inför och hitta sociala förmåner för deras anhöriga.< /p>

Inför valet till Uttar Pradesh-församlingen 2022 insåg Hemalata att hennes namn påstås ha raderats från väljarlistan. Hon var på que för att rösta när röstmottagarna berättade för henne att hennes namn inte finns i register. Byn Roshanpur som bor i Gautam Buddha Nagar-distriktet flyttade till domstol förra året och klagade över att hon utsattes för diskriminering på grund av kast och fick ett beslut till hennes fördel. Läs vad hon har att säga

I vår åsiktssektion idag, Ashima Goyal analyserarhur Indien kan växa mitt i en global ekonomisk avmattning om det drar lärdom av pandemiperiodens lärdomar i att utjämna chocker och fortsätter att genomföra genomförbara reformer med lågt motstånd. “Denna mer kontextrelevanta medelväg kan hjälpa ekonomin att hitta tillbaka till snabbare tillväxt — 7 procent kan fördubbla realinkomsten på 10 år; 9 procent kan fördubbla inkomsten per capita,” Goyal skriver.

Och slutligen

I karriärens sista Grand Slam-evenemang missade Sania Mirza, tillsammans med landsmannen Rohan Bopanna, titeln knappt. . Duon, som tävlade om sin första major tillsammans, besegrades av brasilianarna Luisa Stefani och Rafael Matos i finalen.

 Delhi Confidential: While Republic Day är en dagstidning och alla regeringskontor i närheten av Kartavya Path stängdes på torsdagen, det var inte en ledig dag för några av tjänstemännen vid livsmedelsministeriet. Dessa tjänstemän var upptagna med att utfärda onlineorder för att genomföra beslutet att tillåta försäljning av 30 lakh ton vete under Open Market Sale Scheme (inrikes).

Annons

🎧 I dagens avsnitt av 3 Things-podden , vi tar en titt på historien om Sukesh Chandrashekhar, hur han lyckades lura Bollywood-skådespelare som Jacqueline Fernandez och Nora Fatehi, och påstås ha gjort en bluff på 217 miljoner Rs.

Tills imorgon, 

Rahel Philipose och Aneesa PA

Business as usual av EP Unny