Cong eist 'serieus onderzoek' door RBI, SEBI naar aanklachten tegen Adani Group

0
33

Het congres eiste vrijdag een “serieus onderzoek” door de Reserve Bank of India en de Securities and Exchange Board of India naar een rapport van het in New York gevestigde onderzoeksbureau Hindenburg Research waarin de bedrijven van industrieel Gautam Adani werden beschuldigd van “brutale aandelenmanipulatie en boekhoudfraude in de loop van decennia”.

Een politieke partij, aldus het Congres, mag normaal gesproken niet reageren op een onderzoeksrapport over een individueel bedrijf of een bedrijfsgroep dat is opgesteld door een hedgefonds. “Maar de forensische analyse door Hindenburg Research van de Adani Group vraagt ​​om een ​​reactie van de congrespartij. Dit komt omdat de Adani Group geen gewoon conglomeraat is: het is nauw verbonden met premier Narendra Modi sinds de tijd dat hij Chief Minister was', zei congrescommunicatiehoofd Jairam Ramesh in een verklaring.

“Bovendien de high Blootstelling van financiële instellingen zoals de Life Insurance Company of India en de State Bank of India aan de Adani Group heeft gevolgen voor de financiële stabiliteit en voor de duizenden Indiërs wier spaargeld wordt beheerd door deze pijlers van het financiële systeem,” voegde Ramesh eraan toe. /p> Lees ook |Beschuldiging van aandelenmanipulatie: Gautam Adani verliest meer dan Rs 80.000 crore in een dag, zakt naar de 4e plaats in de lijst van 's werelds rijkste

Erop wijzend dat eerdere rapporten de Adani Group hadden beschreven als “diep overbelast”, zei Ramesh: “De beschuldigingen vereisen serieus onderzoek door degenen die verantwoordelijk zijn voor de stabiliteit en veiligheid van het Indiase financiële systeem, namelijk. de Reserve Bank of India (RBI) en de Securities and Exchange Board of India (SEBI). /explained.jpg?resize=140,79” />Terwijl India zich voorbereidt op de verschuiving van de gecentraliseerde energiemarkt, beweegt de EU een andere…'China verstevigt greep in regio': topagenten citeren CAA, 'grote broer'-opt…

Saurabh Kirpal's vriendelijke weerlegging: het is leuk om erkend te worden als partner…

Stijging van de olie-import uit Rusland, scherpe daling uit Nigeria, USApply Nieuwjaarspromotiecode SD25

Opmerkend dat het Hindenburg-rapport beweerde “brutale voorraadmanipulatie” en “boekhoudfraude” door de Adani Group via “een enorm labyrint van offshore lege entiteiten”, zei hij dat de evolutie en modernisering van India's financiële markten sinds de hervormingen van 1991 heeft tot doel de transparantie te verbeteren en het speelveld voor binnenlandse en buitenlandse investeerders gelijk te trekken.

“Het heeft specifiek geprobeerd de transparantie van financiële stromen naar het land te vergroten – om rondreizen en witwassen van geld door actoren, waaronder criminelen, terroristen en vijandige landen, te voorkomen – en om de afhankelijkheid van offshore belastingparadijzen te verminderen. Heeft de regering-Modi, ondanks al haar geneuzel over zwart geld, ervoor gekozen een oogje dicht te knijpen voor illegale activiteiten van haar favoriete zakengroep? Is er een tegenprestatie? Zal SEBI deze beschuldigingen volledig onderzoeken en niet alleen in naam?” vroeg hij.

Hoewel de beschuldigingen van financiële malversaties al erg genoeg waren, zei hij “wat erger is, is dat de regering-Modi het financiële systeem van India mogelijk heeft blootgesteld aan systeemrisico's door de liberale investeringen in de Adani Group door strategische staatsentiteiten zoals LIC, SBI en andere banken in de publieke sector”.

Advertentie Lees ook |Hindenburg Research, dat de Adani Group van fraude heeft beschuldigd, is een short seller. Wat is short gaan?

“Deze instellingen hebben de Adani Group royaal gefinancierd, ook al hebben hun tegenhangers in de particuliere sector ervoor gekozen om investeringen te vermijden vanwege zorgen over corporate governance en schuldenlast. Maar liefst 8% van het beheerde eigen vermogen van LIC, wat neerkomt op een gigantisch bedrag van ₹ 74.000 crore, bevindt zich in Adani-bedrijven en vormt de op een na grootste participatie. Staatsbanken hebben twee keer zoveel aan de Adani Group geleend als particuliere banken, waarbij 40% van hun leningen wordt gedaan door SBI. Deze onverantwoordelijkheid heeft miljoenen Indiërs die hun spaargeld in LIC en SBI hebben gestort, aan financiële risico's blootgesteld', zei hij.

“Als, zoals wordt beweerd, de Adani Group de waarde van zijn aandelen kunstmatig heeft verhoogd door middel van manipulatie en vervolgens geld heeft opgehaald door die aandelen te verpanden, zouden banken zoals SBI zware verliezen kunnen lijden in het geval van een daling van die aandelenkoersen. Indiërs zijn zich er steeds meer van bewust hoe de opkomst van Modi's trawanten het probleem van ongelijkheid heeft verergerd, maar moeten begrijpen hoe dit is gefinancierd door hun eigen zuurverdiende spaargeld. Zal de RBI ervoor zorgen dat risico's voor de financiële stabiliteit worden onderzocht en beperkt? Zijn dit geen duidelijke gevallen van ‘telefonisch bankieren’?' vroeg hij.

Lees ook |Terwijl Gautam Adani de premiers van de Cong prijst, zegt de partij dat het niet tegen een groep is, maar tegen het monopolie.

Het congres, vooral zijn senior leider Rahul Gandhi, heeft de BJP-regering er vaak van beschuldigd alleen een voorkeur te hebben voor een handjevol zakenlieden en een vriendjespolitiek kapitalistisch economisch model. Ramesh herhaalde die beschuldiging en zei dat de Adani Group monopolies heeft opgebouwd in havens en luchthavens en een overweldigend dominante speler is geworden op het gebied van energie, wegen, spoorwegen, energie en media.

Advertentie

“We begrijpen volledig de nauwe relatie tussen de Adani Group en de huidige regering. Maar het is de plicht van de congrespartij als verantwoordelijke oppositiepartij om er bij SEBI en RBI op aan te dringen hun rol als rentmeesters van het financiële systeem te spelen en deze beschuldigingen in het algemeen belang te onderzoeken”, voegde hij eraan toe.