Russlands vei til OL i 2024 tar form, innvender Ukraina

0
40

Russlands vei til å sende et lag til OL i Paris neste år ble tydeligere på torsdag blant voldsomme innvendinger fra Ukraina.

Den internasjonale olympiske komité indikerte onsdag at den favoriserer offisielt nøytrale lag fra Russland og dets allierte Hviterussland ved OL i 2024 til tross for en bønn fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy om å ekskludere dem helt. En dag senere ble Russland og Hviterussland invitert til å konkurrere ved de asiatiske lekene, en viktig OL-kvalifiseringskamp. Russland konkurrerer vanligvis som en del av Europa, men har et anspent forhold til mange av landene som skal arrangere kvalifiseringsarrangementer der. Russland og Hviterussland har blitt utestengt fra nesten alle internasjonale konkurranser i olympiske idretter etter invasjonen av Ukraina.

Zelenskyy har sagt at han fortalte den franske presidenten Emmanuel Macron, hvis land er vertskap for OL, at Russland «ikke burde ha noen plass» der. Ukraina søker å samle støtte mot den IOC-formidlere planen. «IOC har sett bort fra russiske krigsforbrytelser, og hevdet at 'Ingen idrettsutøver skal forhindres fra å konkurrere bare på grunn av passet sitt', mens ukrainske idrettsutøvere fortsetter å bli drept av Russland på grunn av passene deres. Jeg oppfordrer alle idrettspersoner til å gjøre sin holdning kjent,» skrev utenriksminister Dmytro Kuleba på Twitter torsdag.

Historier kun for abonnenterSe alle

Ved internasjonalt sjekkpunkt hjelper nettsystemet kjøretøyer med å krysse sjøen…

Eksperter sier at salg av aksjer i Adani Group kanskje ikke påvirker markedet, men blir dypere…

Delhi Konfidensielt: Lok Sabha Speaker vil at parlamentsmedlemmer skal lære leksjoner fra Pad…

Ramcharitmanas fra Tulsidas, og kritikk av den hellige boken Bruk nyttårskampanjekode SD25

Ukraina boikottet en OL-kvalifiseringskamp i judo i fjor da russere fikk lov til å konkurrere som nøytrale. I Russland var det ros fra IOC-planen fra Igor Levitin, en medhjelper til president Vladimir Putin som innehar innflytelsesrike regjerings- og idrettsstillinger.

– Jeg tror det allerede er en suksess. Det olympiske samfunnet forstår at de olympiske leker ikke kan arrangeres uten Russland,” sa Levitin, som er senior visepresident i den russiske olympiske komité, i kommentarer rapportert av det statlige nyhetsbyrået Tass. Noen russiske tjenestemenn uttrykte misnøye ved IOC og erklærte at de ikke ville tillate idrettsutøvere som ble funnet å «aktivt støtte krigen i Ukraina». Den russiske olympiske komitéens president Stanislav Pozdnyakov sa onsdag at han motsetter seg «enhver restriksjon, ekstra krav eller sanksjoner».

IOC-uttalelsen på onsdag refererte borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia ved OL i 1992 i Barcelona. Landet var under FN-sanksjoner, så jugoslaviske idrettsutøvere fikk bare konkurrere individuelt som «Uavhengige olympiske deltakere.” De deltok ikke i lagidretter som fotball og basketball.

Toppsportsnyheter nå

Klikk her for mer

Det ville vært strengere enn tidligere IOC-tiltak mot Russland i det årelange nedfallet fra en av de største dopingsakene i idrettshistorien. Russere konkurrerte under navnet «Olympisk idrettsutøver fra Russland» ved vinter-OL 2018 og som ROC – forkortelse for Russian Olympic Committee – i 2021 og 2022, uten landets hymne eller flagg, men med nasjonale farger på uniformer. De asiatiske lekene vil være i Hangzhou, Kina, i september og oktober, og fungere som OL-kvalifiseringskamper i flere idretter, inkludert bueskyting og boksing. Noen andre idretter arrangerer sine egne Asia-spesifikke kvalifiseringskonkurranser.

Annonse

«OCA tror på idrettens samlende kraft og at alle idrettsutøvere, uavhengig av nasjonalitet eller passet de har, bør kunne konkurrere. i sportskonkurranser», sa OCA i en uttalelse.

Den mangeårige generaldirektøren for Kuwait-baserte OCA, Husain al-Musallam, er også presidenten for World Aquatics, som har tilsyn med kjerne-OL svømming i IOCs hjemby Lausanne.

“OCA har tilbudt å gi kvalifiserte russiske og hviterussiske idrettsutøvere muligheten til å delta i konkurranser i Asia, inkludert Asian Games,” sa organisasjonen.< /p>Annonse

OCA la til at den “blir på standby” til IOC og de individuelle idrettene’ styrende organer sluttfører betingelsene for Russland og Hviterussland til å konkurrere.