Dagelijkse briefing: India viert 74e Dag van de Republiek; Mulayam Yadav, Ustad Zakir Hussain onder 6 bekroond met Padma Vibhushan

0
48

Fijne Dag van de Republiek!

 

In de editie van vandaag: India's eerste R-day parade op Kartavya Path; SC-panel hekelt voormalig minister voor “puinhoop” in Corbett-tijgerreservaat; zou BharOS Android, iOS kunnen vervangen?

 

Alleen abonneeverhalenBekijk alles

Delhi vertrouwelijk: les, sessie

28 januari 1983, veertig jaar geleden: Congress-I Shake-up

De koersdaling van Adani Group-aandelen na een short-seller rapport vraagt ​​om meer…

UPSC-sleutel – 27 januari 2023 : Weet over Republiek en Democratie, Aditya-L1 …Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

India's 74e Dag van de Republiek 

 

Als India viert zijn 74e Dag van de Republiek, de jaarlijkse parade rolt donderdagochtend voor het eerst over het onlangs vernieuwde Kartavya Path in New Delhi. De Egyptische president Abdel Fattah El-Sisi is de hoofdgast dit jaar. 

 

In haar toespraak aan de vooravond van de Dag van de Republiek zei president Droupadi Murmu dat India geslaagd is als democratische republiek omdat verschillende geloofsovertuigingen en verschillende talen het niet hebben verdeeld, maar het land alleen maar hebben verenigd. “Die essentie vormde de kern van de Grondwet, die de tand des tijds heeft doorstaan”, zei ze.

Terwijl je hier bent, lees onze uitleg over waarom 26 januari werd gekozen als de Dag van de Republiek van India.

 

Ondertussen zijn dit jaar in totaal 106 Padma-onderscheidingen aangekondigd – zes Padma Vibhushan, negen Padma Bhushan en 91 Padma Shri. Hier zijn alle prijswinnaars van dit jaar.

 

Alleen in de Express 

 

Express Interview | Terwijl het aftellen naar de volgende peilingen begint, spreekt de eerste minister van Chhattisgarh, Bhupesh Baghel, met de Indian Express over de vooruitzichten van het congres, de impact van de Bharat Jodo Yatra en de recente aanvallen op christenen. Lees het volledige interview

 

Van de voorpagina

 

Een maand nadat hij in de Wetgevende Vergadering had aangekondigd dat zijn regering absoluut niet van plan was het oude pensioen nieuw leven in te blazen regeling (OPS), zei Maharashtra's plaatsvervangend hoofdminister en minister van Financiën Devendra Fadnavis woensdag dat de deelstaatregering er “niet negatief” over is.

 

Advertentie

De Egyptische president Abdel Fattah El-Sisi aan zijn zijde, premier Narendra Modi zei woensdag dat India en Egypte “bezorgd over de verspreiding van terrorisme over de hele wereld” en ze zijn “unaniem” dat terrorisme de “ernstigste veiligheidsdreiging” voor de mensheid is.

 

 Moet lezen

 

Een door het Hooggerechtshof aangestelde commissie deze week gaf de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Uttarakhand, Harak Singh Rawat, de schuld van “de puinhoop” van illegale bouwactiviteiten in het Corbett-tijgerreservaat. In een rapport dat aan de apex-rechtbank werd voorgelegd, hield de commissie de National Tiger Conservation Authority (NTCA) verantwoordelijk voor “ernstige tekortkomingen” in het beleid dat het mogelijk maakt dierentuintijgers te zoeken voor safari's in dergelijke reservaten. Bekijk de aanbevelingen van de commissie. 

 

Zou BharOS het antwoord van India kunnen zijn op Android van Google en iOS van Apple? Ontwikkeld door een IIT Madras-geïncubeerde startup, signaleert de goedkeuring van BharOS door de overheid niet alleen de ambities van India om een ​​lokale concurrent te hebben voor Silicon Valley-besturingssystemen, maar zorgt er ook voor dat concurrenten een eerlijke kans hebben om te slagen tegen deze zwaargewichten. We leggen uit hoe dit besturingssysteem zou kunnen helpen om Big Tech onder controle te krijgen, zelfs als het er niet in slaagt het Google-Apple-duopolie in het mobiele ecosysteem uit te dagen.

  p>Advertentie

Hier is een inspirerend verhaal uit Madhya Pradesh:In april 2021, op het hoogtepunt van de tweede golf van de pandemie, begonnen de autoriteiten in Badnagar, een tehsil in het Ujjain-district in Madhya Pradesh, zich zorgen te maken nadat het aantal gevallen van Covid-19 gestaag begon toe te nemen en het plaatselijke ziekenhuis geen bedden en zuurstof meer had. . Bijna van de ene op de andere dag ontstond er een tijdelijk Covid-zorgcentrum met 70 bedden op een onwaarschijnlijke locatie: de plaatselijke bushalte van Badnagar Nagar Palika. Het werd in ongeveer vijf dagen opgezet met donaties en bijdragen ter waarde van Rs 90 lakh van bewoners en organisaties.

 

En tot slot 

 

Ondertussen is hier het laatste nieuws over seksuele intimidatie van de Wrestling Federation of India (WFI): Olympisch medaillewinnaar Bajrand Punia heeft erop aangedrongen dat de protesterende worstelaars die beschuldigingen van seksuele intimidatie maakten tegen WFI-president en BJP-parlementslid Brij Bhushan Sharan Singh, een genomineerde van hun keuze in het sondepanel ingesteld door Sports Ministry.

 

Delhi Confidential: Gasten op het presidentiële banket voor de Egyptische President Abdel Fattah El-Sisi werd onthaald op de melodie van 'Enta Omri', een Egyptisch klassiek lied dat gevoelens van vrijheid, romantiek en zachtheid uitbeeldt, en Indiase nummers als 'Ek pyar ka nagma hai' en 'Yeh dosti hum nahi todenge '.

 

In de aflevering van vandaag van de '3 Things'-podcast nodigt India Pakistan uit, twee Indiase documentaire-nominaties bij Oscars 2023, en De toekomst van Covid in India.

 

Tot morgen, 

< b>Rahel Philipose