Te midden van ruzie in Ramcharitmanas, advies van BJP-parlementslid om te feesten: 'Bada dil karna padega'

0
61

Een dag nadat een FIR was geregistreerd tegen Samajwadi Party MLC en voormalig Uttar Pradesh-minister Swami Prasad Maurya voor opmerkingen over Ramcharitmanas, kwamen zijn dochter en BJP-parlementslid Sanghmitra Maurya naar voren om hem te steunen en zeiden dat er een gezonde discussie over de punten moest komen. opgevoed door haar vader over de hindoeïstische religieuze tekst.

“Voor een persoon die in Lord Budha gelooft en Lord Ram accepteerde terwijl hij in de BJP zat, heeft mijn vader twijfel geuit over een vers in Ramcharitmanas als het druist in tegen de boodschap van Ram. Dit is geen kwestie van debat of controverse, maar een kwestie van analyse,” zei Sanghmitra, een parlementslid van Badaun.

Lees ook |De P voor politieke leiders in Padma-lijst

Sanghmitra vertelde The Indian Express: “Iedereen heeft het recht om zijn twijfels te uiten. Als een jonge student twijfelt, moeten hun leraren en ouders de twijfels ophelderen. In Ramcharitmanas at Lord Ram bessen aangeboden door Shabri zonder belang te hechten aan haar kaste, maar in de volgende chaupai wordt haar kaste beschreven. Als iemand twijfel heeft geuit, zouden experts, intellectuelen en geleerden de twijfel moeten bespreken en analyseren in plaats van debatten in de media te houden.”

Gevraagd naar BJP-leiders die haar vader aanvallen, zei Sanghmitra: “We maken deel uit van een regering, die wordt geleid door premier Narendra Modi, die spreekt over ‘Vasudev Kutumbhakam’ d.w.z. één natie, één familie. Als we iemand op deze manier targeten, zouden we niet in deze richting kunnen werken. Bada dil karna padega…accepteer nahi kar payenge aan premier ka sapne bhi nahi pura kar payenge (Iedereen zou moeten proberen een groter hart te hebben, anders zouden we de droom van de premier niet kunnen waarmaken).”

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

Adressen vervangen met drie woorden… de wereld van What3words

Delhi Confidential: pro-publiek op de Dag van de Republiek

Maak kennis met de vrouw die een ontbrekende naam vond op de kiezerslijst in UP — en nam de…Tijdens de DGP-bijeenkomst markeren agenten islamistische, Hindutva-outfits in radicaliseringNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Over de verklaring van Sanghamitra Maurya gesproken, zei BJP's Uttar Pradesh-eenheidschef Bhupendra Chaudhary: “Ik weet niet wat ze heeft gezegd en zal het onderzoeken, maar de partij is sterk van mening dat de verklaring van Swami Prasad Maurya tot doel heeft een kloof te creëren. Bovendien hebben we, net als veel burgers van dit land, vertrouwen in Lord Ram en veroordelen daarom dergelijke verdeeldheid zaaiende opmerkingen. Wat onze MP-opmerkingen betreft, we zouden ernaar kijken.”

Mis | In R-day-toespraak prijst de president de grondwet en zegt 'de tand des tijds te hebben doorstaan'.

Vorige week steunde Maurya, een OBC-leider, de opmerkingen van de minister van Onderwijs van Bihar, Chandra Shekhar, en zei Ramcharitmanas, geschreven door Goswami Tulsidas, heeft “aanstootgevende taal” voor Dalits, tribals en achterlijke klassen.

Maurya zei zondag tegen een nieuwszender: “Koi crore log isko nahi padhte. Sab bakwas hai. Yeh Tulsidas ne apni prashansa aur khushi ke liye likha hai. Dharm ho, hum uska swagat karte hain. Par dharm ke naam par gaali kyun? Dalit ko, adivasiyon ko, pichdon ko. Jaati lekar ke naam. Shudra keh kar ke, kyun gaali de rahe hain? Kya gaali dena dharm hai? (Het is een leugen dat miljoenen mensen het lezen. Het is geschreven door Tulsidas voor zelfverheerlijking en zijn eigen geluk. We verwelkomen religie. Maar waarom misbruik in naam van religie? Misbruik van Dalits, tribals, achterstevoren, door hun kasten, en ze shudra noemen. Is schelden religieus?).”

Advertentie

Hij vervolgde: “Ik respecteer alle religies. Maar als in naam van religie een gemeenschap of kaste wordt vernederd, dan is dat verwerpelijk. Je hebt het over Ramayan geschreven door Tulsidas. Het spreekt voor zich dat er enkele onderdelen zijn waar ik bezwaar tegen heb. Ik heb dit in het verleden ook gezegd. Ik zal nogmaals zeggen dat niemand het recht heeft iemand te beledigen in naam van religie. Ofwel de delen waar misbruik wordt gemaakt van kasten die onder de shudra-categorie vallen, zijn verboden, of de hele Ramayan moet worden verboden.”

Terwijl de Samajwadi-partij (SP) afstand heeft genomen van de opmerkingen van Maurya, heeft de BJP zijn verontschuldigingen geëist. De regerende BJP heeft de SP ook gevraagd om te verduidelijken of het Maurya's individuele overtuiging was of van de partij, en zei dat alleen een “krankzinnige” een dergelijke opmerking kan maken.

Plaatsvervangend CM en BJP-leider Keshav Prasad Maurya zei “Dat (opmerkingen over Ramcharitmanas) was geen verklaring van Swami Prasad Maurya. Het was een verklaring van Akhilesh Yadav… zei Swami Prasad is als een woordvoerder van de SP. Akhilesh Yadav moet verduidelijken of hij tegen of voor de verklaring is.” Hij eiste de uitzetting van Maurya uit de SP.

Advertentie

Maurya stapte voorafgaand aan de peilingen van 2017 over van de BSP naar de BJP. Vijf jaar later, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2022, stapte hij over naar de SP. Ook in het verleden had Sanghmitra haar vader gesteund nadat hij bij de SP was gekomen. Sanghmitra, die toen volhield dat haar professionele en persoonlijke leven anders waren, had besloten bij de BJP te blijven.