Riksidrottsförbundet rasar mot att ryssar kan få delta i OS

0
50

Publicerad 26 januari 2023 kl 19.42

Inrikes. Internationella olympiska kommittén, IOK öppnar upp för att ryssar och vitryssar ska kunna tävla i kommande OS under neutral flagg. Detta är ett “olyckligt och olägligt uttalande”, enigt svenska Riksidrottsförbundet.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är djupt olyckligt och olägligt i en stund där vi behöver fortsätta visa vår solidaritet med Ukraina, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

De nordiska olympiska kommittéerna, paralympiska kommittéerna och nationella idrottsförbunden enades under hösten 2022 om att uppmana samtliga internationella idrottsorganisationer att fortsätta utesluta ryska och vitryska idrottare och funktionärer.

– Vi ser inget skäl att ändra vår ståndpunkt. Att IOK nu öppnar för att ryssar och belarusier [vitryssar, reds. anm.] ska kunna delta på OS 2024 visar att olika krafter utanför IOK vill få till en förändring. Det finns anledningar att tro att det sista ordet inte är sagt i den här frågan.

Riksidrottsförbundet kommer dock inte uppmana idrotter eller idrottare till bojkott.

– Nej, inte bojkott såsom det ser ut nu. Skulle FN och/eller EU införa bindande bojkotter gentemot Ryssland och Belarus som innefattar idrottsområdet så kommer vi att följa dessa i enlighet Riksidrottsförbundets riktlinjer säger Björn Eriksson.