Paus Franciscus zegt dat homoseksualiteit geen misdaad is en roept katholieke bisschoppen op om LHBTQ-mensen in de kerk te verwelkomen

0
69

Paus Franciscus bekritiseerde wetten die homoseksualiteit als “onrechtvaardig” strafbaar stellen. Hij zei dat God van al zijn kinderen houdt zoals ze zijn en riep katholieke bisschoppen die de wetten steunen op om LGBTQ-mensen in de kerk te verwelkomen.

“ Homoseksueel zijn is geen misdaad”, zei Francis dinsdag tijdens een exclusief interview met The Associated Press. Franciscus erkende dat katholieke bisschoppen in sommige delen van de wereld wetten ondersteunen die homoseksualiteit strafbaar stellen of LGBTQ-mensen discrimineren, en hij verwees zelf naar de kwestie in termen van 'zonde'. Maar hij schreef een dergelijke houding toe aan culturele achtergronden, en zei dat met name bisschoppen een veranderingsproces moeten ondergaan om de waardigheid van iedereen te erkennen.

“Deze bisschoppen moeten een proces van bekering hebben”, zei hij, eraan toevoegend dat ze “tederheid, alsjeblieft, zoals God voor ieder van ons heeft” moeten toepassen.

De opmerkingen van Franciscus, die door voorvechters van homorechten werden geprezen als een mijlpaal, zijn de eerste die een paus over dergelijke wetten uitte. Maar ze zijn ook consistent met zijn algemene benadering van LGBTQ-mensen en zijn overtuiging dat de katholieke kerk iedereen moet verwelkomen en niet moet discrimineren.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

Adressen vervangen door drie woorden… de wereld van What3words

Delhi Confidential: Pro-publiek op de Dag van de Republiek< /figuur>Maak kennis met de vrouw die vond dat er een naam ontbrak op de kiezerslijst in UP — en nam de…

Tijdens de DGP-bijeenkomst markeren agenten islamistische, Hindutva-outfits in radicaliseringNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Ongeveer 67 landen of jurisdicties over de hele wereld stellen seksuele activiteiten met wederzijds goedvinden van hetzelfde geslacht strafbaar, waarvan er 11 de doodstraf kunnen of zullen opleggen, volgens The Human Dignity Trust, die zich inzet om dergelijke wetten te beëindigen. Experts zeggen dat zelfs waar de wetten niet worden gehandhaafd, ze bijdragen aan intimidatie, stigmatisering en geweld tegen LGBTQ-mensen.

In de VS hebben meer dan een dozijn staten nog steeds anti-sodomiewetten in de boeken, ondanks een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 2003 waarin ze ongrondwettelijk werden verklaard. Voorvechters van homorechten zeggen dat de verouderde wetten worden gebruikt om intimidatie te rechtvaardigen, en wijzen op nieuwe wetgeving, zoals de “Don't say gay”-wet in Florida, die instructie over seksuele geaardheid en genderidentiteit in de kleuterklas tot en met de derde klas verbiedt, als bewijs van voortdurende inspanningen om LGBTQ-mensen te marginaliseren.

De Verenigde Naties hebben herhaaldelijk opgeroepen om een ​​einde te maken aan wetten die homoseksualiteit regelrecht strafbaar stellen, door te zeggen dat ze het recht op privacy en vrijwaring van discriminatie schenden en een schending zijn van de verplichtingen van landen onder internationaal recht om de mensenrechten van alle mensen te beschermen, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Advertentie

Door dergelijke wetten “onrechtvaardig” te verklaren, zei Franciscus dat de katholieke kerk kan en moet werken om er een einde aan te maken. “Het moet dit doen. Het moet dit doen', zei hij. Franciscus citeerde de Catechismus van de Katholieke Kerk toen hij zei dat homo's welkom en gerespecteerd moeten worden en niet mogen worden gemarginaliseerd of gediscrimineerd.

“We zijn allemaal kinderen van God, en God houdt van ons zoals we zijn en voor de kracht die ieder van ons vecht voor onze waardigheid”, zei Francis tegen de AP in het Vaticaanse hotel waar hij woont.

Franciscus’ opmerkingen komen voorafgaand aan een reis naar Afrika, waar dergelijke wetten gebruikelijk zijn, zoals in het Midden-Oosten. Veel dateren uit de Britse koloniale tijd of zijn geïnspireerd door de islamitische wet. Sommige katholieke bisschoppen hebben ze sterk bepleit als zijnde in overeenstemming met de leer van het Vaticaan, terwijl anderen hebben opgeroepen om ze te vernietigen als een schending van de fundamentele menselijke waardigheid.

Advertentie

In 2019 werd van Francis verwacht dat hij een verklaring aflegde waarin hij zich verzette tegen de strafbaarstelling van homoseksualiteit tijdens een ontmoeting met mensenrechtenorganisaties die onderzoek deden naar de effecten van dergelijke wetten en zogenaamde 'bekeringstherapieën'.

Uiteindelijk, nadat het bericht van het publiek was uitgelekt, ontmoette de paus de groepen niet. In plaats daarvan deed en bevestigde Vaticaan nr. 2 “de waardigheid van elke menselijke persoon en tegen elke vorm van geweld”.

Er waren geen aanwijzingen dat Franciscus zich nu over dergelijke wetten uitsprak, omdat zijn meer conservatieve voorganger, paus Benedictus XVI, onlangs is overleden. De kwestie was nooit aan de orde gesteld in een interview, maar Francis reageerde bereidwillig en haalde zelfs de statistieken aan over het aantal landen waar homoseksualiteit strafbaar is.

Dinsdag zei Franciscus dat er een onderscheid moest zijn tussen een misdaad en een zonde met betrekking tot homoseksualiteit. Volgens de leer van de kerk zijn homoseksuele handelingen zondig of 'intrinsiek ongeordend', maar moeten homo's met waardigheid en respect worden behandeld.

Plotseling met zichzelf verwoordde Franciscus het standpunt: 'Het is niet een misdaad. Ja, maar het is een zonde. Prima, maar laten we eerst onderscheid maken tussen een zonde en een misdaad.' “Het is ook een zonde om naastenliefde met elkaar te missen”, voegde hij eraan toe.

Advertentie

Franciscus heeft niets veranderd aan de leer van de kerk, die homoseksuele katholieken al lang woedend heeft gemaakt. Maar hij heeft het bereiken van LGBTQ-mensen tot een kenmerk van zijn pausdom gemaakt.

De opmerkingen van de paus hadden niet specifiek betrekking op transgenders of niet-binaire mensen, maar alleen op homoseksualiteit, maar voorstanders van een grotere LHBTQ-integratie in de katholieke kerk prezen de opmerkingen van de paus als een belangrijke stap vooruit.

Advertentie

“Zijn historische verklaring zou een boodschap moeten sturen naar wereldleiders en miljoenen katholieken over de hele wereld: LGBTQ-mensen verdienen het om te leven in een wereld zonder geweld en veroordeling, en meer vriendelijkheid en begrip”, aldus Sarah Kate Ellis, president en CEO van de VS. De op LHBTI gebaseerde belangenbehartigingsgroep GLAAD.New Ways Ministry, een katholieke LHBTQ-belangenbehartigingsgroep, zei dat het stilzwijgen van de kerkelijke hiërarchie over dergelijke wetten tot nu toe verwoestende gevolgen had, waardoor dergelijk beleid in stand werd gehouden en gewelddadige retoriek tegen LHBTQ-mensen werd aangewakkerd.

“De paus herinnert de kerk eraan dat de manier waarop mensen elkaar in de sociale wereld behandelen van veel groter moreel belang is dan wat mensen eventueel doen in de privacy van een slaapkamer”, zei de uitvoerend directeur van de groep, Francis DeBernardo, in een verklaring. .

Advertentie

Een van de onlangs door de paus benoemde kardinalen – Robert McElroy, de bisschop van San Diego – behoort tot de katholieken die willen dat de kerk verder gaat en LGBTQ-mensen volledig welkom heet in de kerk, zelfs als ze seksueel actief zijn.

“Het is een demonisch mysterie van de menselijke ziel waarom zoveel mannen en vrouwen een diepe en diepgewortelde vijandigheid hebben jegens leden van de LGBT-gemeenschappen”, schreef McElroy dinsdag in het jezuïetenblad America. “De belangrijkste getuige van de kerk tegenover deze onverdraagzaamheid moet er een zijn van omarming in plaats van afstand of veroordeling.”

Te beginnen met zijn beroemde verklaring uit 2013: “Wie ben ik om te oordelen?” – toen hem werd gevraagd naar een ogenschijnlijk homoseksuele priester – heeft Francis herhaaldelijk en in het openbaar de homo- en transgendergemeenschappen bediend. Als aartsbisschop van Buenos Aires was hij voorstander van het verlenen van wettelijke bescherming aan koppels van hetzelfde geslacht als alternatief voor het goedkeuren van het homohuwelijk, wat de katholieke doctrine verbiedt.

Ondanks deze steun kreeg Franciscus kritiek van de katholieke homogemeenschap vanwege een Decreet uit 2021 van het doctrinebureau van het Vaticaan waarin stond dat de kerk verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht niet kan zegenen.

In 2008 weigerde het Vaticaan een VN-verklaring te ondertekenen waarin werd opgeroepen tot decriminalisering van homoseksualiteit, met de klacht dat de tekst verder ging dan de oorspronkelijke reikwijdte. In een verklaring destijds drong het Vaticaan er bij landen op aan om “onrechtvaardige discriminatie” van homo's te vermijden en straffen tegen hen te beëindigen.