MM Keeravani, SM Krishna, Rakesh Jhunjhunwala, KM Birla: Fullständig lista över Padma Awardees 2023

0
80

Centret tillkännagav på onsdagen namnen på 2023 års Padma-pristagare på tröskeln till den 74:e republikens dag. President Droupadi Murmu har godkänt tilldelningen av 106 Padma-priser, inklusive sex Padma Vibhushan , nio Padma Bhushan och 91 Padma Shri.

Fd Uttar Pradesh CM Mulayam Singh Yadav (Postum), ex-Karnataka Chief Minister SM Krishna, Arkitekt Balkrishna Doshi (Postum), Musikchef och < strong>Golden Globe-pristagaren MM Keeravani, Tabla-maestro Zakir Hussain, häftiga investerare Rakesh Jhunjhunwala (Postum), Oral Rehydration Solution (ORS)-ikonen Dilip Mahalanabis, är bland några av de framstående namnen som kommer att tilldelas Padma-priserna.

Nio personer, inklusive Sudha Murthy, S L Bhyrappa, Kumar Mangalam Birla, Deepak Dhar, kommer att förhandlas med Padma Bhushan. Priserna delas ut inom olika discipliner eller verksamhetsområden – konst, socialt arbete, offentliga angelägenheter, vetenskap och ingenjörskonst, handel och industri, medicin, litteratur och utbildning, sport, civilförvaltning, etc.

91 personer inom olika områden inklusive konst, socialt arbete, vetenskap, medicin, litteratur, utbildningar, idrott och civiltjänst valdes ut till Padma Shri. Bland dem finns läkaren Ratan Chandra Kar, som bidrog till att upplyfta och behandla Jarawa-stammen i Andaman; Hirabai Lobi, en stamsocialarbetare och ledare, som har vigt sitt liv för att förbättra Siddi-gemenskapen i Gujarat; Tula Ram Upreti, en 98-årig självförsörjande småbrukare, som bland annat utövar ekologiskt jordbruk med traditionella metoder.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Ersätter adresser med tre ord… What3words-världen

Delhi Confidential: Pro-public på Republic Day

Möt kvinnan som hittade namnet saknat på röstlistan i UP — och tog…

Vid DGP-mötet flaggar officerarna islamistiska, hindutva-dräkter i radikalisering. Använd nyårskampanjkod SD25

Här är hela listan över pristagare

Se detta dokument på Scribd

Nitton av pristagarna är kvinnor, och listan över pristagare inkluderar även 2 personer från kategorin utlänningar/NRI/PIO/OCI.

Padma-utmärkelserna är Indiens högsta civila utmärkelser efter Bharat Ratna, i syfte att “erkänna prestationer inom alla verksamhetsområden eller discipliner där en del av offentlig service är involverad “, sa Padma Awards webbplats. Tillkännages varje år på tröskeln till republikens dag, Padma-utmärkelser delas ut i tre kategorier: Padma Vibhushan (för exceptionell och framstående tjänst), Padma Bhushan (framstående tjänst av högre ordning) och Padma Shri (framstående tjänst). Priset syftar till att uppmärksamma prestationer inom alla verksamhetsområden eller discipliner där ett inslag av offentlig service är inblandat.

Utmärkelserna kommer att delas ut av presidenten vid den ceremoniella tillställningen i Rashtrapati Bhawan runt mars/april.