Mike Pence-sak: Klassifiserte poster utgjør en gåte som strekker seg tilbake til den tidligere amerikanske presidenten Jimmy Carter

0
39

Minst tre presidenter. En visepresident, en statssekretær, en statsadvokat. Feilhåndteringen av klassifiserte dokumenter er ikke et problem som er unikt for president Joe Biden og tidligere president Donald Trump.

Spørsmålet om hemmelige dokumenter og hvem som har hengt seg på dem, ble mer komplisert tirsdag da nyhetene dukket opp om at tidligere Visepresident Mike Pence hadde også slike poster i sin besittelseetter at han forlot vervet. I likhet med Biden overga Pence dem villig til myndighetene etter at de ble oppdaget under et ransaking han ba om, ifølge hans advokat og medhjelpere.

Avsløringene har drevet spørsmålet om forsvarlig håndtering av dokumenter – en ellers lav- sentral Washington-prosess – midt i politisk diskurs og avslørt en ubehagelig sannhet: Retningslinjer ment å kontrollere håndteringen av nasjonens hemmeligheter håndheves tilfeldig blant topptjenestemenn og er nesten helt avhengig av god tro.

< p>Det har vært et problem av og på i flere tiår, fra presidenter til kabinettmedlemmer og ansatte på tvers av flere administrasjoner som strekker seg så langt tilbake som Jimmy Carter. Saken har fått større betydning siden Trump med vilje oppbevarte klassifisert materiale på eiendommen sin i Florida, noe som førte til at FBI beslagla tusenvis av sider med poster uten sidestykke i fjor.

Subscriber Only StoriesView All

Møt kvinnen som fant navnet savnet på velgerlisten i UP – og tok den…< figur>

På DGP-møtet flagger offiserer islamist-, hindutva-antrekk i radikalisering

Leksjoner fra Covid: Jharkhands første undersøkelse av migranter

Hva Googles endringer i Android betyr for indiske brukere. Bruk nyttårskampanjekode SD25

Det viser seg at tidligere tjenestemenn fra alle myndighetsnivåer oppdager at de er i besittelse av klassifisert materiale og overlater det til myndighetene minst flere ganger et år, ifølge en person kjent med saken som uttalte seg på betingelse av anonymitet på grunn av den sensitive karakteren til klassifiserte dokumenter.

Nåværende og tidligere tjenestemenn involvert i håndteringen av klassifisert informasjon sier at selv om det er klare retningslinjer for hvordan slik informasjon skal gjennomgås og lagres, blir disse retningslinjene noen ganger skjøvet til side på de høyeste nivåene. Team av nasjonale sikkerhetstjenestemenn, sekretærer og militære hjelpere som deler ansvaret for å holde toppledere informert – og lederne selv – kan bøye reglene for bekvemmelighet, hensiktsmessighet eller noen ganger på grunn av uforsiktighet.

Det er en kontrast. til den mer rigide måten prosedyrene følges på tvers av det bredere etterretningssamfunnet, der feilhåndtering av informasjon kan være grunnlag for oppsigelse, tilbakekall av sikkerhetsklarering eller til og med rettsforfølgelse.

Annonse

«Ledere går frem og tilbake til huset deres med dokumenter og leser dem. De leser dem om natten, de bringer dem tilbake,” sa senator Tim Kaine, D-Va. Han kontrasterte det mønsteret for topptjenestemenn til senatorer, som er pålagt å beholde klassifisert materiale i sikre rom på Capitol. “Jeg kan se hvordan dette skjer,” la han til. “Men igjen, hver situasjon er forskjellig. De er alle veldig seriøse. Så, hvor mange? Hvor alvorlig? Hvordan fikk du dem? Hvem hadde tilgang til dem? Er du samarbeidsvillig? Og det samme settet med spørsmål må besvares med hensyn til Pence og med president Biden og president Trump.»

Når det gjelder rettsvesenet, er det en egen føderal lov som regulerer håndteringen av materiale som kommer inn for dommere i straffesaker og sivile søksmål. En annen lov omhandler utenlandsk etterretningsundersøkelser som kommer inn for en særdomstol som opererer i hemmelighet. Begge lovene er ment å beskytte mot avsløring av gradert informasjon.

Les også | 68 dagers stillhet: Hvorfor Det hvite hus forble mamma på hemmeligstemplede dokumenter

Mens Trump hadde til hensikt å beholde dokumentene – han har hevdet, i tilsynelatende tilsidesettelse av Presidential Records Act, at de var hans personlige eiendom – var han neppe den første presidenten å mishandle klassifisert informasjon.

Annonse

Tidligere president Jimmy Carter fant klassifisert materiale hjemme hos ham i Plains, Georgia, ved minst én anledning og returnerte dem til National Archives, ifølge den samme personen som snakket om vanlige forekomster av feilbehandlede dokumenter. Personen ga ikke detaljer om tidspunktet for oppdagelsen.

En medhjelper til Carter Center ga ingen detaljer da han ble spurt om den beretningen om Carter som oppdaget dokumenter hjemme hos ham etter at han forlot kontoret i 1981. Det er bemerkelsesverdig at Carter signerte Presidential Records Act i 1978, men den gjaldt ikke for opptegnelser over administrasjonen hans. effekt år senere da Ronald Reagan ble innsatt. Før Reagan ble presidentposter generelt ansett som den private eiendommen til presidenten individuelt. Ikke desto mindre inviterte Carter føderale arkivarer til å hjelpe det hvite hus hans med å organisere arkivene hans som forberedelse til deres eventuelle depot på presidentbiblioteket hans i Georgia.

Tidligere president Jimmy Carter, kona Rosalynn og svigermor Allie Smith går gjennom Plains, Georgia, 23. januar 1981, hjem fra kontoret. (AP, fil)

Riksarkivet nektet å kommentere da de ble bedt om å gi en liste over ganger hemmeligstemplede dokumenter ble overlevert til byrået av tidligere tjenestemenn.

I mellomtiden har andre tidligere høytstående amerikanske tjenestemenn insistert på at de alltid har håndtert klassifisert materiale på riktig måte. En talsmann for tidligere visepresident Dick Cheney sa at han ikke forlot kontoret med klassifisert materiale, og at ingen har blitt oppdaget på noe tidspunkt siden. Freddy Ford, en talsmann for tidligere president George W Bush, sa til Associated Press at «alle presidentdokumenter – klassifisert og uklassifisert – ble overlevert til NARA da han forlot Det hvite hus», med henvisning til National Archives and Records Administration.

En talsperson for president Barack Obama kommenterte ikke, men pekte på en uttalelse fra National Archives fra 2022 om at byrået tok kontroll over alle Obamas poster etter at han forlot vervet og «ikke var klar over noen manglende bokser med presidentdokumenter fra Obama-administrasjonen.” Tidligere president Bill Clintons kontor sa: “Alt president Clintons klassifiserte materiell ble korrekt overlevert til NARA i samsvar med Presidential Records Act.”

Annonse

De avsluttende dagene for ethvert presidentskap er kaotiske, ettersom medhjelpere sorterer gjennom år med sjefens akkumulerte materiale for å finne ut hva som må overlates til arkivene og hva som kan beholdes. Ulike team av individer er ansvarlige for å rydde forskjellige kontorer og å opprettholde konsistente standarder kan vise seg å være utfordrende, sa tjenestemenn.

I Pences tilfelle kom materialet som ble funnet i eskene for det meste fra hans offisielle bolig ved Naval Observatory, hvor pakking ble håndtert av militære hjelpere i stedet for ansattes advokater. Annet materiale kom fra en West Wing-kontorskuff, ifølge en Pence-assistent som snakket på betingelse av anonymitet på grunn av oppdagelsens sensitive natur. Eskene var teipet igjen og ble ikke antatt å ha blitt åpnet siden de ble pakket, sa personen.

Annonse

Det har også vært anklager om feilbehandlet dokumenter mens tjenestemenn fortsatt var på jobb. Tidligere statsadvokat Alberto Gonzales tok med seg svært sensitive dokumenter som omhandlet National Security Agencys terrorovervåkingsprogram og programmet for avhør av terroristfanger på slutten av 2000-tallet. Hillary Clinton ble etterforsket for feilhåndtering av klassifisert informasjon via en privat e-postserver hun brukte som utenriksminister.

Men sjelden blir tjenestemenn straffet for disse feilene. Det er i stor grad fordi, selv om føderal lov ikke tillater noen å lagre klassifiserte dokumenter på et uautorisert sted, er det bare en straffeforfølgelig forbrytelse når noen blir funnet å ha “bevisst” fjernet dokumentene fra et riktig sted. Feilbehandlede dokumenter returneres ofte med liten fanfare eller nasjonal nyhetsdekning. Og det er ingen grunn til at arkivene blir mishandlet, ettersom prosessen med presidentens arkivhåndtering utspiller seg midt i kaoset på slutten av en presidentperiode og er hovedsakelig basert på en god trosavtale mellom arkivene og den avtroppende administrasjonen.

Annonse

“Nasjonalarkivet har historisk sett jobbet under et æressystem med enhver administrasjon,” sa Tim Naftali, den første direktøren for Richard Nixon Presidential Library and Museum. “De jobber for presidenten og visepresidenten, og de har partnerskap med alle disse tidligere presidentene og visepresidentene.”

Det hvite hus-advokatens kontor nektet tirsdag å kommentere hvorvidt Biden ville beordre en gjennomgang av hvordan klassifisert Dokumenter håndteres på tvers av regjeringen som svar på de siste oppdagelsene.

Makten til å endre eller endre hvordan klassifiserte dokumenter håndteres ligger i stor grad hos presidenten. Biden, som er aktivt under etterforskning, vil sannsynligvis ikke sette i gang en anmeldelse eller beordre endringer i prosedyren fordi det kan sees på som et politisk grep ment å bedre hans egne forhold.