Liga som stjäl takboxar sprängd

0
38

Publicerad 27 januari 2023 kl 15.02

Inrikes. Förra veckan grep polisen tre personer i Upplands Väsby som lastade om stulna takboxar från en lastbil till en annan. Männen är misstänkta för grovt häleri.

Gilla artikeln på Facebook

I början av året uppmärksammade brottsamordnare i polisområde Stockholm nord en tydlig ökning av antalet stulna takboxar. Av totalt 33 stulna takboxar i hela landet hade 30 stulits i norra Stockholm.

Spanare från gränspolisen såg under fredagen hur bilar åkte till och från en plats i Upplands Väsby, ibland med och ibland utan takboxar på taket. Polisen hade upptäckt själva platsen där takboxarna skulle omlastas, troligen för vidare transport ut ur Sverige, och inledde en insats.

Tillsammans med ingripandepoliser från polisområde Stockholm nord grep gränspolisen tre personer på plats och tog 20 takboxar i beslag. Under helgen har två av personerna häktats. Vid en husrannsakan i ett annat fordon hittades ytterligare takboxar.

– Troligen har samtliga stulna takboxar återfunnits. Vi har med stor sannolikhet stoppat en pågående brottsserie som har drabbat invånare i norra Stockholm, säger Daniel Almskog, gruppchef på gränspolisens grupp mot internationella brottsnätverk, på polisens hemsida.

Gruppen ska nu tillsammans med utredare från polisområde Stockholm nord försöka hitta rätt ägare till alla takboxar.

– Det känns bra att kunna lämna tillbaka dem till sina ägare. Förhoppningsvis kommer takboxstölderna minska markant i antal efter insatsen, säger Daniel Almskog.