Kommer att överväga ändringar i levnadsvillkoren: Högsta domstolen

0
35

Högsta domstolen gick på tisdagen överens om att överväga att ändra riktlinjerna för verkställande av ett levande testamente – vilket är ett ‘förhandsmedicinskt direktiv’ av en person om vilken behandling han eller hon skulle vilja eller inte använda i slutet av sitt liv – inklusive för att avskaffa kravet på att begära domarens godkännande för att dra tillbaka eller undanhålla livsuppehälle till dödssjuka.

En konstitutionsbänk med fem domare under ledning av justitieminister K M Joseph sa att riktlinjerna kan återspegla att vittnen och notarie registrerar sin tillfredsställelse med att dokumentet har verkställts frivilligt och utan något tvång eller uppmuntran eller tvång och med full förståelse för all relevant information och konsekvenser.

Bänken som också bestod av domarna Ajay Rastogi, Aniruddha Bose, Hrishikesh Roy och C T Ravikumar hörde en vädjan från en ideell förening som ville ändra riktlinjerna. Föreningen hävdade att de tidigare förhållandena var ogenomförbara.
En konstitutionsbänk med fem domare från SC hade i sin dom från 2018, samtidigt som den erkände passiv dödshjälp – en vuxen människa med mental kapacitet som i förväg fattade ett välgrundat beslut att vägra medicinsk behandling inklusive tillbakadragande från livräddningsanordningar vid livets slut. villkor och garantier för verkställighet av ett sådant testamente.

Dokumentet, sades det, bör undertecknas av testamentsexekutorn i närvaro av två intygande vittnen, helst oberoende, och kontrasignerat av den jurisdiktionella domaren i First Klass (JMFC) så utsedd av den berörda distriktsdomaren.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Vad har Google förändrats i Android betyder för indiska användare

Hur konstitutionerna i Indien, Pakistan och Bangladesh utarbetades

Delhi Confidential: Kändisar samlas för att hjälpa EU att uppmuntra väljarna att…

< /figure>Medan MP:s Badnagar tehsil kämpade mot pandemin, omvandlades den lokala busshållplatsen till …Använd nyårskampanjkod SD25

Utslaget sade också att i händelse av att exekutor skulle bli dödssjuk och genomgår långvarig medicinsk behandling utan hopp om tillfrisknande och botande av sjukdomen ska den behandlande läkaren, när den görs medveten om förhandsdirektivet, försäkra sig om dess äkthet och äkthet från den jurisdiktionella JMFC innan han agerar på detsamma.

2018 års dom uppmanade också Unionsregeringen kommer med en heltäckande lag om passiv dödshjälp. Utan att någon sådan lagstiftning ännu har kommit ut, frågade domstolen också regeringen om detta under förhandlingen.

Den detaljerade ordern väntas och kommer att laddas upp efter att den har undertecknats av alla medlemmar i domstolen.

p> © The Indian Express (P) Ltd