Kan melk føre til helseproblemer som forkjølelse, tretthet, betennelse og type 2 diabetes?

0
58

På grunn av den økende bevisstheten rundt matintoleranse, har eksperter blitt oversvømmet med mange spørsmål — en av dem er om melk kan gjøre en syk. For å ta tak i slike bekymringer tok kostholdsekspert Anjali Mukherjee til Instagram for å dele: «Da vi vokste opp, ble vi alle lært én ting, melk er bra for helsen vår, spesielt hvis vi vil ha sterke bein og tenner. Med det fortsatt er sant, har mange mennesker gjennom årene utviklet visse intoleranser og andre problemer knyttet til melk. Derfor har forskere begynt å studere mulige årsaker til dette.”

Ifølge henne kan melk forårsake visse helseproblemer på grunn av tilstedeværelsen av et proteinfragment kalt A1-beta-kasein, som finnes i vanlig kumelk. “Dette proteinet har vært knyttet til ulike helseproblemer som forkjølelse, lunger, bihuler, tretthet, betennelse, stivhet i kroppen, type 2-diabetes, autisme og andre nevrologiske problemer,” Mukherjee la til og delte videre at A2-melk ikke inneholder det muterte A1-beta-kaseinet og derfor er den “sunne melken”.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Anjali Mukerjee (@anjalimukerjee)

Hun var imidlertid raskt ute med å påpeke at det fortsatt ikke er kjent om denne mutasjonen påvirker alle, eller bare noen, eller det påvirker alle litt og akkumuleres med årene, eller det akkumuleres bare for noen. Hun la til at selektiv avl eller avl kun kyr som produserer A2-melk kan hjelpe.

For å forstå mer, tok vi kontakt med Garima Goyal, en registrert kostholdsekspert, som fortalte indianexpress.com at bevisene som eksisterer for øyeblikket er “utilstrekkelige og usikre”. “Den viktigste årsaksfaktoren er frigjøringen av et peptid kalt beta-casomorphin-7 (BCM-7), som forårsaker betennelse i tarmen og kan forårsake fordøyelsessymptomer. Ved å koble A1 beta-kasein med type 1 diabetes, har forskere konkludert med at inntak av A1 melk i barndommen øker risikoen for type 1 diabetes. Disse studiene er kun observasjonsmessige, så det er fortsatt ikke sikkert å konkludere med at A1-kasein er den viktigste årsaksfaktoren,” forklarte hun.

Hva er forskjellen mellom A1 og A2 melk?

En vanlig kumelk inneholder to typer beta-kasein — A1 og A2. “I det siste har markedsført A2-melk bare A2-beta-kasein og ikke mutert A1-beta-kasein. Den vitenskapelige debatten rundt den sunneste melken dreier seg om hvorvidt A1 beta-kasein er mer skadelig enn A2-kasein,” Garima forklarte.

I følge en gjennomgang fra National Center for Biotechnology Information (NCBI) fra 2019,  menneskebasert bevis fra kliniske studier og epidemiologiske studier publisert før oktober 2017 gir moderat sikkerhet for uheldige fordøyelseseffekter av A1 beta-kasein sammenlignet med A2 beta-kasein, men lav eller svært lav sikkerhet for andre helseeffekter.

Komal Patel, klinisk ernæringsfysiolog, Fit India-ambassadør og grunnlegger, Diet Studio, nevnte at A1-melk er assosiert som en risikofaktor for helsefarer for mennesker, siden den potensielt kan påvirke en rekke opioidreseptorer i nerve-, endokrine- og immunsystemet&#8221 ;. “Det er også kjent for å være en oksidant av lavt kostholdslipoprotein (LDL), og oksidasjon av LDL antas å være ansvarlig for dannelsen av arteriell plakk. Derfor er inntak av beta-kasein A1 melk assosiert som en risikofaktor for type-1 diabetes, koronar hjertesykdom, arteriosklerose,” sa Patel.

Passer melk til tarmen din? (Foto: Getty Images/Thinkstock)

Hva bør man konsumere?

Annonse

Hvis du har det bra, anbefales det fortsatt å drikke melk, da det er en god proteinkilde og kalsium, nevnte Dr Abhinav Gupta, konsulent, gastrologi, Narayana multispesialitetssykehus, Jaipur.

“Melk er litt sur, men langt mindre fra magesyren som naturlig produseres av magen. Melk hjelper til midlertidig å absorbere magesyre, men forskning har vist at melk stimulerer syreproduksjonen, noe som kan få deg til å føle deg syk igjen hvis det ikke passer deg,” sa Dr Gupta.

Les også |Å konsumere, eller ikke konsumere, melk på din vekttapreise er spørsmålet vi svarer i dag

Selv om mengden laktosei A1 og A2 melk er det samme, folk har observert færre gastriske symptomer etter inntak av A2 melk, Goyal bemerket. “Det pågår fortsatt forskning om det er noen andre komponenter i melken som kan forårsake abdominale symptomer og ubehag. De som sliter med fordøyelsesproblemer med melkeforbruk, bør definitivt prøve A2 melk,” hun nevnte.

Annonse

Men de som er allergiske mot melk vil være allergiske mot A2-melkogså, og de som er laktoseintolerante vil ikke kunne konsumere A2-melk da den inneholder det samme innholdet av laktose”, nevnte Goyal.

Subscriber Only StoriesView All

Hva Googles endringer i Android betyr for indiske brukere

Hvordan grunnlovene i India, Pakistan og Bangladesh ble utformet

Delhi Konfidensielt: Kjendiser kommer sammen for å hjelpe EU med å oppmuntre velgere til…

Da MPs Badnagar tehsil kjempet mot pandemien, lokal bussholdeplass omgjort til …Bruk nyttårskampanjekode SD25

📣 For flere livsstilsnyheter, følg oss på Instagram | Twitter | Facebook og ikke gå glipp av de siste oppdateringene!

© IE Online Media Services Pvt Ltd