Kamal Haasan stöder kongressens bypoll-nominerade, ett steg närmare att gå med i DMK-alliansen

0
63

Skådespelaren som blev politiker Kamal Haasan’s Makkal Needhi Maiam (MNM) meddelade på onsdagen att den skulle stödja veterankongressledaren EVKS Elangovan i den kommande Erode East Assembly-omröstningen. Haasans tillkännagivande, dagar efter att han träffade Elangovan, var väntat.

Även om det enligt insiders i den regerande koalitionen sannolikt kommer att rensa delarna för partiet att lätta in i den DMK-ledda Secular Progressive Alliance, lät Haasan icke-engagerande i frågan. När skådespelaren talade vid partiets högkvarter i Chennai sa han: “Beslutet är för den nuvarande situationen, ni kan inte förvänta oss att vi ska säga vad som kommer att vara vår ståndpunkt efter ett år nu.”

Även i Political Pulse |Tamil Nadu Congress vänder sig åter till pålitliga E VK S Elangovan för Erode bypoll

Så som svar på tillkännagivandet sa Elangovan att Haasans stöd var “en bra början” inför valet i Lok Sabha 2024.

Men en viktig faktor som gör Haasans stöd avgörande för kongressen är de 9 000 röster som MNM hade vunnit i Erode i valet till församlingen 2021. Denna uppsättning röster kan hjälpa till i händelse av en närkamp.

Prenumerant Only StoriesView All

Ersätter adresser med tre ord… What3words värld

Delhi Confidential: Pro-public på Republic Day

Möt kvinnan som hittade namnet saknat på röstlistan i UP — och tog…

Vid DGP-mötet flaggar officerarna islamistiska, hindutva-dräkter i radikaliseringAnsök nyårskampanjkod SD25

Att stödja kongressen i denna omröstning är också viktigt för MNM’s planer. Det började 2018 som ett alternativ till statens dravidiska partier DMK och AIADMK men har inte lyckats ha en egen ställning. Det senaste draget kan påverka dess mycket annonserade oberoende image men kan hjälpa den att hitta en fot i den styrande koalitionen och stärka dess planer på att befästa sin position.

Läs också |Kamal Haasan säger till Rahul Gandhi att han fick Hey Ram att säga & #8216;förlåt till min Bapu’: ‘Jag var en bitter kritiker av Mahatma Gandhi, idag är jag ett fan’

En senior DMK-ledare sa till The Indian Express att flytten kan vara “mer fördelaktig” för Haasan än kongressen eftersom “hans parti också behöver extraordinära strategier för att överleva efter att ha lidit betydande förluster i 2021 års församlingsmätningar”.

Den första tecken på det framväxande kamratskapet mellan kongressen och MNM var när Haasan gick på Bharat Jodo Yatra ledd av Rahul Gandhi i New Delhi förra månaden. När Haasan tillkännagav sitt beslut att gå med Rahul Gandhi den 24 december, sa Haasan att detta skulle avslöja var hans sympatier ligger och vilken riktning han tar i politiken.

Annons

Flytten indikerade att Haasan gick bort från den “oberoende” vägen mot kongressen, särskilt i en tid som partiets nyckelfunktionärer överger den. Då berättade en senior DMK-ledare för The Indian Express att Haasans deltagande innebar att ytterligare ett parti gick med i deras läger.

“Det betyder att ytterligare ett parti har anslutit sig till vår allians … I parlamentsvalet 2021 fick MNM 2,52 procent av rösterna, vilket var lite mer än TTV Dhinakarans (AIADMK-rebellledare) Amma Makkal Munnetra Kazhagam (AMMK), som fick 2,3 procent”, sa ledaren.

Missa inte |OPS ger en twist till Tamil Nadu-omröstningen, säger kommer att tävla i Erode, redo att stödja BJP

Utmaningen för Haasans parti att förbli flytande och förbli relevant i delstatspolitiken tvingade honom att göra försök att gå med i DMK-alliansen inför 2021 års församlingsundersökningar. Sedan försökte Haasan värma upp till DMK genom kongressen, men det gav inte resultat eftersom DMK ansåg att antalet platser som MNM ville bekämpa var “för många”. Kongresslägret var inte heller villigt att gå den extra milen för att få Haasan att gå med i alliansen, eftersom det kan ha tvingat den förra att tilldela MNM platser från sin egen kvot.

Annons

Haasan har också mötts av internt tryck då MNM förlorade nästan alla sina nyckelledare och populära ansikten strax efter valet 2021, där dess kandidater förlorade alla platser de kämpade emot. Många ledare lämnade MNM och skyllde på Haasans “självutformade ledarskap” för partiets svåra situation.

© The Indian Express (P) Ltd.