IJsberg twee keer zo groot als Mumbai breekt af van Antarctisch ijsplateau: rapport

0
34

Een gigantische ijsberg van zo'n 1.550 vierkante kilometer, meer dan twee keer zo groot als de stad Mumbai, brak volgens de British Antarctic Survey (BAS) af van de 150 meter dikke Brunt Ice Shelf op Antarctica. De break-off vond plaats op 23 januari tussen 12.30 uur en 1.30 uur IST.

De ijsberg splitste zich van de ijsplaat toen een scheur, bekend als Chasm-1, zich volledig door de ijsplaat uitstrekte. Dit is het tweede grote 'afkalving'-incident in het gebied in de afgelopen twee jaar, en het gebeurde tien jaar nadat BAS-wetenschappers voor het eerst de groei van enorme scheuren in het ijs ontdekten. IJsafkalving verwijst naar het afbreken van ijsbrokken van de rand van een ijsplaat of gletsjer.

De Brunt-ijsplaat heeft een complexe glaciologische structuur en de impact van afkalvingen is onvoorspelbaar. BAS heeft een onderzoeksstation op de Brunt Ice Shelf, het Halley Research Station. Het Britse nationale poolonderzoeksinstituut nam uit voorzorg het Halley Research Station in 2016, toen Chasm-1 begon uit te breiden.

Lees ook |Rocket Lab breidt lanceringsgebied uit met eerste missie vanuit VS

“Onze glaciologen en operationele teams hebben geanticipeerd op deze gebeurtenis. Metingen van de ijsplaat worden meerdere keren per dag uitgevoerd met behulp van een geautomatiseerd netwerk van uiterst nauwkeurige GPS-instrumenten die het station omringen. Die meten hoe de ijsplaat vervormt en beweegt, en worden vergeleken met satellietbeelden van ESA, NASA en de Duitse satelliet TerraSAR-X. Alle gegevens worden voor analyse teruggestuurd naar Cambridge, zodat we weten wat er gebeurt, zelfs in de Antarctische winter – als er geen personeel op het station is, is het 24 uur donker en daalt de temperatuur tot onder min 50 graden”, zegt Jane. Francis, directeur van BAS, in een persverklaring.

Subscriber Only StoriesView All

Wat de wijzigingen van Google in Android betekenen voor Indiase gebruikers

Hoe de grondwetten van India, Pakistan en Bangladesh werden opgesteld

Delhi Confidential: Beroemdheden komen samen om EC te helpen kiezers aan te moedigen…

Terwijl parlementslid Badnagar tehsil de pandemie bestreed, werd de lokale bushalte omgebouwd tot …Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

In oktober 2016 werd rond 17.00 uur een nieuwe crack ontdekt, bekend als Halloween Crack. kilometer ten noorden van het Halley Research Station. Tegen 2020 verscheen er nog een scheur verder naar het noorden en in februari 2021 scheidde een ijsberg (nu bekend als A74) zich af van de ijsplaat. De A74 is nu weggedreven van de ijsplaat naar de Weddellzee.

De nieuwe ijsberg die op 23 januari is gevormd, is iets groter dan de A74 en zal volgens BAS waarschijnlijk het pad van de A74 langs de Antarctische kuststroom volgen.

© IE Online Media Services Pvt Ltd