Finns det en mörk skugga på demokrati: frågar Arvind Kejriwal i republikens dagtal

0
37

Delhis chefsminister Arvind Kejriwal sa under delstatens republikdagsfirande på onsdagen att hela nationen måste “begrunda om det finns en mörk skugga som faller över existensen av vår demokrati.”

För en kamp med Löjtnantguvernör Vinai Kumar Saxena över den administrativa kontrollen av stadsstaten, sa Kejriwal, “När våra förfäder gav oss denna konstitution, och innebar denna frihet och demokrati som vi lever i, förpliktade de landet i namnet av Vi, Indiens folk… demokratin, konstitutionen, gjorde allmänheten till den högsta… Men under de senaste åren har vi observerat att det också har funnits hot mot det… Regeringar är högsta bara för att folket i detta land, den verkliga högsta makten, har gett dem i uppdrag att administrera . Men vi har sett en märklig situation de senaste åren.”

Delhis chefsminister Arvind Kejriwal under republikens dag på statlig nivå för regeringen. från NCT i Delhi, på Chhatrasal Stadium i New Delhi. (Expressfoto av Amit Mehra)

CM tillade vidare, “Det finns en stat där den valda regeringen antar den ena lagstiftningen efter den andra men guvernören vägrar att underteckna dem. Kan en man, som inte har allmänhetens stöd bakom sig, stoppa den lagstiftning som folkets regering antagit. Kan en man ha så mycket makt att han kan inkräkta på allmänhetens röst, deras önskemål och förväntningar?”

Med hänvisning till Punjabs guvernörs tillbakadragande av order om att kalla till en särskild sammankomstsessioni september förra året, och Keralas guvernörs show orsakade meddelanden till vicekanslererna, sa Kejriwal: “En vald regering ville kalla till sitt lagstiftande församlingsmöte. Låter ganska enkelt, eller hur? Men guvernören vägrade att skriva på den filen också och frågade vilket syfte du vill tjäna med sessionen… Kan en ovald guvernör ha så mycket makt att han kan ifrågasätta varför en vald regering vill träffa sina valda representanter. Detta är inte demokrati. Du kan inte låta en man hålla demokratin som gisslan i koppel i handen. Det finns så många exempel som vi har sett under den senaste tiden. Valda regeringar utsåg vicerektorer till de statliga universiteten de driver, men deras guvernörer avfärdade VCs utan rim eller anledning… När vi går in i 74 år av att vara en republik, måste hela nationen fundera över om det finns en mörk skugga som faller över existensen av vår demokrati. Vi måste hitta ett sätt att bekämpa det här problemet.”

CM krävde också en bojkott i Kina bland rapporter om att Indien har förlorat närvaro i 26 av 65 patrulleringspunkter i östra Ladakh.

“Detta är en fråga av djup oro för alla medborgare i vårt land. Våra soldater anstränger sig för att bekämpa kineserna vid gränsen… Det är vår plikt att bojkotta Kina, se in i dess ögon och göra det klart att vi inte kommer att kompromissa med nationell säkerhet. Men under de senaste åren har landet sett en ökning av handeln med Kina trots dess missförhållanden vid gränserna. År 2020 köpte vårt land varor för 65 miljarder dollar. År 2021 sköt importsiffrorna upp till 95 miljarder dollar, ett rakt steg på 50 %. Varför gör vi Kina rikare på bekostnad av vår säkerhet… Vi importerar artiklar som skor och amp; tofflor, madrasser och kuddar, glasögon, leksaker och stadgar. Tillverkar vi inte dessa föremål i vårt land… Varför trakasserar de våra egna entreprenörer och skjuter bort dem men kramar kineserna?” sade Kejriwal.

CM, som nyligen besökte Telangana på inbjudan från chefsminister K Chandrashekar Rao, sa att det fanns ett behov för delstatsregeringar att lära av varandra.

Annons

“Fyra CM hade samlats där (i Telangana). Telangana-regeringen har startat ett lysande initiativ. De har en befolkning på 4 crore människor i deras delstat, alla kommer att få gratis ögonkontroll och om någon av dem behöver någon uppföljning eller glasögon efter testet kommer det också att ges gratis. Jag älskade initiativet. Jag meddelade där själv att vi kommer att implementera det i Delhi också… Vi gjorde Mohalla Clinics i Delhi. Telangana CM såg modellen och replikerade den där. Vi förvandlade skolor i Delhi. Tamil Nadu CM kom för att se vad vi gjorde. Han gillade det och implementerade det där… Vad är anledningen till att slåss med varandra?” sa han.

Delhi ställföreträdande överminister Manish Sisodia under republikens dag-funktion på statlig nivå i Govt. från NCT i Delhi, på Chhatrasal Stadium i New Delhi. (Expressfoto av Amit Mehra)

Med hänvisning till BJP sa han: “Dessa människor har nu börjat bråka med rättsväsendet. Vem slåss med domare? Nu slåss de med andra delstatsregeringar, studenter, bönder, handlare. Om de slutar slåss med landet och istället samarbetar kommer ingen att kunna hindra Indien från att bli nr 1.”

Firandet, som traditionellt hålls den 25 januari, deltog ett pojkband från en statlig skola för första gången. Elever från Government Boys Senior Secondary School nr 1 Punjabi Bagh, MAPS Ashok Vihar och MAMS Pritampura var bland dem som deltog i det officiella firandet.

https://platform.twitter. com/widgets.js

Annons

Kejriwal gratulerade folket i Delhi och sa att Delhi hade presterat mycket bättre än andra stater på flera parametrar, enligt centrets rapporter.

“Enligt rapporter från centrala myndigheter har Delhi blivit nummer ett över hela landet när det gäller startups, elbilar, utbildning, hälsa, CCTV och grönt skydd. Ration, elektricitet, vatten, utbildning, hälsa, bussresor och pilgrimsfärd är gratis i Delhi; det är därför Delhi har den lägsta inflationen i hela landet. Inflationstakten i Delhi är 3 procent, medan den är 7 procent i Gujarat, 7,8 i Haryana, 7,5 i Madhya Pradesh och 6,8 procent i Uttar Pradesh… Delhi har blivit landets starthuvudstad. Nu har Delhi det maximala antalet startups i hela landet, före Bangalore, sa han. När jag pratade om Delhis CCTV-täckning – 1 826 kameror per kvadratkilometer – sa Kejriwal: “När jag var liten fanns det en låt från en Bollywood-film, 'Isko haraya toh kya kiya, usko haraya toh kya kiya, Dara Singh ko harao toh jaane' . Det betyder att du måste bevisa din duglighet genom att besegra stormannen. Idag lämnar ditt Delhi efter sig stora länder som Amerika, London, Singapore, New York, Washington.”

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Key- 27 januari 2023: Lär dig om Republic and Democracy, Aditya-L1 …

‘Hur får man ett stillbild att tala?': BV Doshi

Ersätter adresser med tre ord… What3words värld

Delhi Konfidentiellt: Pro-public på republikens dag. Använd nyårskampanjkod SD25

Han vädjade också till centret att ta bort moms från livsmedel som mjölk, ostmassa och vete.