De bästa molnlagringstjänsterna 2023

0
40
sdx15/Shutterstock.com

Innehållsförteckning

Vad du ska leta efter med molnlagring 2023
Bästa molnlagringstjänst totalt: IDrive
Bästa molnlagringstjänst för samarbete: Google Drive/One
Bästa molnlagringstjänst Tjänst för säkerhet: Icedrive
Bästa molnlagringstjänst för stora filer: Sync.com
Bästa gratis molnlagringstjänst: MEGA

Uppdatering, 2023-01-17: Vi har granskat våra rekommendationer och är övertygade om att dessa fortfarande är de bästa molnlagringstjänsterna som finns tillgängliga.

Vad du ska leta efter med molnlagring 2023

På lite mer än 10 år har molnlagring gått från något som bara används av företag och teknikkunniga till något som miljoner av oss litar på varje dag. Som sådan har antalet tillgängliga molnlagringstjänster ökat exponentiellt samtidigt som priserna har sjunkit.

Ändå är det viktigt att hitta den bästa tjänsten för pengarna. Det handlar inte alltid om hur mycket utrymme du får, men det är ofta där vi börjar när vi tittar på lagringsplaner. Tyvärr är det svårt att veta exakt hur mycket lagringsutrymme du kan behöva förrän du faktiskt börjar lagra alla dina filer.

De flesta leverantörer har en gratis lagringsplan för att komma igång, men det är fortfarande värt att titta på hur mycket premiumplanerna kommer att kosta om du någonsin behöver uppgradera. Det genomsnittliga marknadspriset för 2 terabyte molnlagring är cirka tio dollar i månaden, vilket är mer än tillräckligt med lagringsutrymme för nästan alla.

RELATERATVad är molnlagring och varför ska du använda det?

Nästan alla molnlagringstjänster erbjuder end-to-end-kryptering. Detta innebär att dina filer krypteras under överföringen såväl som när de finns i molnlagringen. Alla som fångar upp dem kommer bara att se kodad data om de inte har krypteringsnyckeln.

I standard lagringsutrymme från slut till ända är det vanligtvis bara du och lagringsleverantören som har nyckeln. Noll-kunskapskryptering tar detta ett steg längre genom att ta bort krypteringsnyckeln från leverantören så att bara du kan läsa dina filer. Om du vill ha bästa möjliga datasäkerhet är noll-kunskapslagring rätt väg att gå.

Microsoft, Apple och Google har alla sina egna molnlagringstjänster, både gratis och premium. Endast Google Drive har kommit in på vår lista, främst för att det är mindre OS-beroende än de andra två. Men att välja OneDrive för din molnlagring är ett gångbart alternativ om du använder Windows och arbetar i Microsoft Office. Likaså är att uppgradera till en premiumplan med iCloud ett bra alternativ om du använder en eller flera Apple-enheter.

Både Box och Dropbox, två andra enorma namn inom molnlagring, saknas också på vår lista över de bästa. Båda tjänsterna är mycket bra men är mer inriktade mot företag snarare än enskilda användare—som sådana är de värda att överväga om du behöver molnlagring för ett företag snarare än för dig själv.

Alla våra val är naturligtvis solida molnlagringstjänster. Men var och en erbjuder också något unikt som gör det värt rekommendationen.

Bästa molnlagringstjänst totalt: IDrive

IDrive

Proffs

 • ✓ En trevlig blandning av molnlagring och säkerhetskopiering av data
 • ✓ Det billigaste sättet att få 5 TB lagringsutrymme
 • ✓ Möjlighet att göra det noll-kunskap
 • ✓ Unikt filversionssystem

Nackdelar

 • ✗ Planer kan endast betalas årligen
 • ✗ Få alternativ för delning och samarbete

IDrive är unikt eftersom det erbjuder en blandning av molnlagring och online backup, vanligtvis säljs som separata tjänster. Den lyckas göra detta till ett lägre pris än många fristående molnlagringstjänster utan att kompromissa för mycket med funktionerna.

Den kostnadsfria planen erbjuder 10 GB grundläggande molnlagringsutrymme för dem som vill prova tjänsten. Utöver det är premiumplanerna några av de billigaste för sin kapacitet. Det lägsta priset är IDrive Personal, som ger dig enorma 5 TB för mindre än 5 USD/månad under det första året. Den enda nackdelen är att det inte finns möjlighet att betala månadsvis, så du måste stå för den årliga räkningen i förväg.

Fillagring kan enkelt hanteras via webbläsargränssnittet eller på skrivbordet och mobilen appar. När du installerar skrivbordsappen skapas en enda mapp som heter Sync. Allt du placerar i den här mappen säkerhetskopieras till molnlagringen och är tillgängligt från dina andra enheter, vilket gör det enkelt att komma åt viktiga filer var som helst.

RELATERATDe bästa onlinetjänsterna för säkerhetskopiering 2023

En av de mest intressanta funktionerna i IDrive är hur den hanterar versionshantering. De flesta molnlagringar kommer att behålla versioner av dina filer under en viss period, så att du kan återställa eller återställa ändringar av filer. IDrive gör saker annorlunda och behåller upp till 30 tidigare versioner av redigerade filer under en obegränsad tid. Dessa 30 tidigare filversioner räknas inte heller in i din lagringskvot, så du behöver inte oroa dig för att fylla upp ditt utrymme med flera versioner av samma fil.

Ditt moln- lagrade filer och säkerhetskopierade data skyddas av end-to-end, 256-bitars AES-kryptering. Som standard är tjänsten inte nollkunskap, men du kan skapa en privat nyckel under installationen. Genom att göra detta blir det noll kunskap, men du offrar möjligheten att enkelt dela filer. Om du inte tror att du behöver dela filer kommer detta inte att vara ett problem.

Förutom de allmänna fillagringsfunktionerna ger IDrive dig också verktygen för att skapa och spara en säkerhetskopia eller en klon av din dators hårddisk. Om din enhet misslyckas låter en klon dig snabbt återställa allt, inklusive operativsystemet, till en ny enhet.

Det kan hävdas att IDrive handlar mer om säkerhetskopiering än fillagring, men vi tror att splittringen mellan de två tjänsterna är ganska jämnt. Det saknar de delnings- och samarbetsverktyg som de flesta rena molnlagringstjänster ger dig, men för säkerhetskopiering och lagring av data är IDrive lysande.

Bästa molnlagringstjänsten totalt sett

IDrive

En unik blandning av molnlagring och säkerhetskopiering av data, med några av de mest prisvärda premiumplanerna som finns tillgängliga just nu.

IDrive

Bästa molnlagringstjänst för samarbete: Google Drive/One

Google

Proffs

 • ✓ Generösa 15 GB med gratiskontot
 • ✓ Lagring kan delas med familjemedlemmar
 • ✓ Kraftfulla sök- och samarbetsverktyg
 • ✓ Många gratisappar tillgängliga för att lägga till funktioner

Nackdelar

 • ✗ Använder inte nollkunskapskryptering
 • ✗ Googles historia av att inte respektera användarnas integritet

Google Drive hamnar på den här listan över andra välkända molnlagringsleverantörer av flera skäl, till att börja med hur många som redan har ett Google-konto. 15 GB gratis lagringsutrymme och utmärkta samarbetsverktyg, särskilt för dem som också använder Google Workspace, är övertygande argument.

Om 15 GB gratis lagringsutrymme inte räcker finns det flera premiumplaner att uppgradera till. De börjar med Basic, som ger dig 100 GB för bara $2 i månaden och går upp till 30TB för $150 i månaden. I mitten har du 2 TB-planen, och även om detta inte är det bästa värdet för 8,33 USD/månad, är det jämförbart med liknande lagringsplaner från andra leverantörer.

En av de bästa funktionerna i Google Drive är antalet tillgängliga tillägg. Det finns dussintals helt kostnadsfria verktyg som du kan lägga till, från filorganisationsverktyg till hjälpmedel för samarbete och produktivitet.

RELATERATVad är Google Workspace och ersätter det G Suite helt?

Om personerna du samarbetar med använder Google Workspace-verktyg som Dokument och Kalkylark, blir Google Drive ännu mer användbart. Du kan enkelt dela ett dokument med någon, ge dem redigeringsbehörighet och till och med arbeta med samma dokument samtidigt som någon annan.

Som du kanske förväntar dig fungerar det också bra med alla andra Google-produkter. Om du har en Android-telefon är Drive helt integrerad och kan enkelt användas för att lagra säkerhetskopior av ditt telefonsystem och data. Det finns även appar tillgängliga för Windows, iOS, iPadOS och Mac, som alla är väldesignade och lätta att använda.

Där Google Drive misslyckas något är säkerhet och integritet. Även om den har end-to-end-kryptering, finns det ingen noll-kunskapskryptering. Det betyder, åtminstone ur teknisk synvinkel, att Google kan komma åt din data när den vill. Och eftersom Google inte har det allra bästa ryktet för att respektera sina användare’ sekretess, du vill ha detta i åtanke när du använder Drive.

Bästa molnlagringstjänst för samarbete

Google Drive/One

En fantastisk molnlagringslösning för alla som behöver samarbets- och delningsverktyg, men som inte behöver nollkunskapskryptering.

Google

Bästa molnlagringstjänst för säkerhet: Icedrive

Icedrive

Proffs

 • ✓ Livstidsplan kan vara lika med stora besparingar
 • ✓ Använder otroligt säker Twofish-kryptering
 • ✓ Unik synkroniseringsmapp fungerar som en monterad enhet
 • ✓ Snabb dataöverföring och smidig synkronisering

Nackdelar

 • ✗ Har inte många samarbetsverktyg

Icedrive är den nyaste molnlagringstjänsten på den här listan, efter att bara ha funnits sedan 2019. På en marknad som domineras av väldigt stora och väletablerade namn är det lätt att förbise de nya spelarna. Det skulle vara ett misstag, eftersom detta innovativa Storbritannien-baserade företag har ett briljant erbjudande om molnlagring.

Till att börja med erbjuder Icedrive en gratis plan för personligt bruk. Den här kostnadsfria planen ger dig respektabla 10 GB molnlagring, med en daglig bandbreddsgräns på 3 GB. Du får inte samma kryptering på klientsidan som premiumplanerna har, men den här gratistjänsten är bra för mindre känsliga data. De tre premiumlagringsplanerna börjar på bara $1,67 i månaden för 150 GB, med den största 5TB-planen på $15/månad.

En av de bästa funktionerna med Icedrive är hur det ger dig tillgång till dina lagrade filer. Förutom de lättanvända apparna för Android och iOS och webbapplikationen, erbjuder den också några ganska smarta Windows-datorprogram.

RELATERATHur man flyttar filer från en molnlagringstjänst till en annan

Med den här programvaran kan du komma åt dina molnlagrade filer som om de fanns på en enhet monterad på din dator, så din molnlagring ser ut och beter sig som all annan lagring. Att flytta filer till och från denna virtuella enhet går lika snabbt och smidigt som att flytta filer från en mapp till en annan på din dator.

Ett annat unikt försäljningsargument för Icedrive är hur det krypterar dina filer. Istället för att använda den vanliga och allmänt använda AES-krypteringsalgoritmen använder den något som kallas Twofish. Twofish anses av många säkerhetsexperter vara lika eller säkrare än AES-kryptering, och eftersom det inte används lika mycket, är det mindre sannolikt att hackare drabbas av det.

Dessutom är krypteringen noll- kunskap och från början till slut, så krypteringsnycklarna som genereras är bara tillgängliga för dig—inte ens Icedrive kan komma åt dem.

Där Icedrive’s molnlagring saknas något är dess delnings- och samarbetsfunktioner. Det finns några, till exempel möjligheten att lösenordsskydda delningslänkar och ställa in ett utgångsdatum. Du kan också skapa uppladdningslänkar till mappar om du inte vill att någon ska ha full kontroll över innehållet. Men en uppenbar brist är bristen på behörigheter för andra användare. Det betyder att du inte kan tillåta medarbetare att redigera filer eller mappar i din lagring.

Men om delning och samarbete inte är viktigt för dig, och du vill ha säker och problemfri molnlagring, är Icedrive ett perfekt val.

Bästa molnlagringstjänst för säkerhet

Icedrive

En mycket värdefull molnlagringstjänst som erbjuder imponerande säkerhet och en extremt enkel- att använda skrivbordssynkroniseringsappen.

Icedrive

Bästa molnlagringstjänst för stora filer: Sync.com

Sync.com

Proffs

 • ✓ Använder noll-kunskap, end-to-end-kryptering
 • ✓ Obegränsad dataöverföring och filstorleksgränser
 • ✓ Fungerar utmärkt med Office 365-appar
 • ✓ Kraftfulla alternativ för synkronisering och delning

Nackdelar

 • ✗ Inte de snabbaste filöverföringshastigheterna

Sync kanske inte är lika känt som några av de andra namnen inom molnlagring, men det har blivit allt mer populärt under de senaste åren. Detta beror på dess extremt attraktiva mix av stort värde, stark säkerhet och imponerande svit av funktioner. Som en ren molnlagringstjänst är Sync toppklass.

Som med alla molnlagringstjänster på den här listan erbjuder Sync en gratis plan för alla som behöver grundläggande lagring eller vill prova tjänsten. Gratis får du 5 GB lagringsutrymme, 30 dagars filversionshantering och återställning, och några begränsade delningsalternativ, som att skapa några lösenordsskyddade länkar. Premium-soloplanerna börjar på $8/månad för 2 TB lagring och går upp till $20/månad för 6TB.

Sync har datasäkerhet täckt tack vare användningen av noll-kunskap, end-to-end-kryptering . De starka säkerhetsfunktionerna fortsätter över till delningsalternativen. Du kan skapa obegränsade lösenordsskyddade länkar, ställa in nedladdningsgränser för delade filer och ange utgångsdatum för delade länkar.

Tillsammans med de säkra delningsfunktionerna som redan nämnts kan du skapa centraliserade mappar och ange åtkomstbehörighet av användaren eller mappen. Om en enhet som har tillgång till lagringen tappas bort eller blir stulen kan du fjärrlåsa anslutna enheter. Det låter dig också fjärrradera filer som du har delat.

Sync gör filsynkronisering mycket bra, med lättanvända appar för iOS och Android och ett väldesignat webbgränssnitt. De flesta molnlagring fungerar genom att lagra filer på din dator och i molnet. Synkronisering är inte annorlunda, men om fysiskt lagringsutrymme på din dator är ett problem kan du välja mappar som bara synkroniseras med vissa enheter. Och till skillnad från flera andra molnlagringstjänster finns det inga begränsningar för filstorlek och dataöverföring, vilket gör det till ett utmärkt val om du regelbundet behöver lagra stora filer.

Våra tester innebar att ladda upp samma 1GB-mapp till alla molnlagringstjänster på den här listan. Även om Icedrive inte var den snabbaste på att överföra data, var den verkligen inte oöverkomligt långsam. Om du vill ha en säker, användbar och prisvärd molnlagringstjänst som inte försöker vara något annat, markerar Sync alla rutorna.

Bästa molnlagringstjänst för stora filer

Sync

En fantastisk allround-molnlagringstjänst som kombinerar stort värde för pengar med en imponerande lista med funktioner för delning, samarbete och synkronisering.

Sync.com

Bästa gratis molnlagringstjänst: MEGA

MEGA

Proffs

 • ✓ Erbjuder det mest kostnadsfria lagringsutrymmet av alla molnlagringar
 • ✓ Mycket säker, med noll-kunskapskryptering
 • ✓ Bra samarbets- och delningsverktyg
 • ✓ Säker, krypterad chattklient

Nackdelar

 • ✗ Användningsdata kan delas med tredje part
 • ✗ Premiumplaner är lite dyra

MEGA gör listan av flera anledningar, men det främsta försäljningsargumentet är att det erbjuder den största mängden ledigt lagringsutrymme av alla nuvarande molnlagringstjänster. MEGA’s gratisplan erbjuder 20 GB lagringsutrymme innan du behöver uppgradera, dubbelt så mycket som många tjänster på den här listan ger dig.

MEGA låter dig också lägga till mer ledigt lagringsutrymme genom att utföra vissa åtgärder som att installera mobilappen för iOS eller Android eller bjuda in vänner att registrera sig. Den här bonuslagringen är endast giltig i ett år, men om du har fyllt på den under hela året fanns det i korten uppgradering till en premiumplan.

RELATERATHur mycket molnlagringsutrymme kommer du verkligen att använda?

På den noten finns det flera premiumplaner att välja mellan. För privatpersoner börjar dessa på $5 i månaden för 400GB och går upp till enorma 16TB för under $30 i månaden. Du har månatliga gränser för dataöverföring på alla premiumplaner, men de är ganska generösa och lika med lagringsstorleken.

MEGA är en annan molnlagringstjänst som använder end-to-end, noll-kunskapskryptering. Så länge du är försiktig med ditt kontolösenord är detta ungefär lika säkert som konsumentmolnlagring kan bli. För ökad säkerhet kan du även aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA) och spara en återställningsnyckel som kan användas för att återfå åtkomst om du glömmer ditt kontolösenord.

En unik funktion hos MEGA är den säkra chatten klient den tillhandahåller. Du kan skapa en chattlänk i antingen skrivbordet, mobilen eller webbappen. Endast någon med den länken kan gå med, och allt chattinnehåll är säkert och krypterat, så det är helt privat.

Det finns också ett bra urval av delningsalternativ. Delade länkar är krypterade och krypteringsnycklar kan skickas separat för ökad säkerhet. Du kan också ställa in lösenord och utgångsdatum på länkar, eller återkalla åtkomst genom att ändra behörigheterna efter att länken har skickats.

MEGA har ett lite problematiskt förflutet, efter att ha skapats av Kim Dotcom. Han lämnade dock företaget 2015 och har inte längre något att göra med det. Det finns också vissa integritetsproblem med integritetspolicyn som säger att tredje part kan använda dina uppgifter. Detta skiljer sig inte riktigt från den typ av data som företag som Google eller Microsoft samlar in och använder, men det är värt att ha i åtanke.

MEGA erbjuder en mycket säker, snabb och prisvärd tjänst, och om du letar efter en stor del gratis molnlagring går det inte att slå.

Bästa gratis molnlagringstjänst

MEGA

Imponerande säkerhet, noll-kunskapskryptering kombinerat med en enorm gratis lagringsplan och fantastiska samarbets- och delningsalternativ.

MEGA

LÄS NÄSTA

 • › Så här skriver du ut från en iPhone eller iPad
 • › Apple iPhone 14 Pro recension: det bästa, men inte bättre nog
 • › Här är varför det inte är en bra idé att vara värd för en server
 • › Så här stänger du av OneDrive på Windows
 • › OneDrives nya funktioner kommer ikapp Google Drive
 • › De bästa onlinetjänsterna för säkerhetskopiering 2023
 • › Hur mycket molnlagringsutrymme kommer du verkligen att använda?
 • › Microsoft startar ett nytt sätt att spela spel