Dagar efter Shehbaz Sharif-signalen bjuder Indien in Pakistans utrikesminister

0
53

Dagarna efter att Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif sa att hans land har lärt sig av tre krig och vill leva i fred med Indien, har New Delhi nått ut till Islamabad med en inbjudan att gå med i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) utrikesministermöte i Goa, har Indian Express fått veta.

Inbjudan från utrikesminister S Jaishankar har skickats via den indiska högkommissionen i Islamabad för att hans pakistanska motsvarighet Bilawal Bhutto Zardari ska besöka Goa den första veckan i maj för mötet, är det lärt.

Läs i Explained | Har Shehbaz Sharif verkligen stämt för fred med Indien? Här är vad du ska göra om Pakistans premiärministers uttalande

De datum som nu tittas på är den 4 och 5 maj. Om Pakistan accepterar inbjudan kommer det att markera det första besöket av detta slag på nästan 12 år. Den sista pakistanska utrikesministern som besökte Indien var Hina Rabbani Khar i juli 2011.

Förutom Indien och Pakistan omfattar SCO Kina, Ryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Liknande inbjudningar har skickats till Kinas och Rysslands utrikesministrar tillsammans med de centralasiatiska länderna. Men Indiens inbjudan till den pakistanska utrikesministern är särskilt betydelsefull, med tanke på den rekordlåga tidens låga i bilaterala förbindelser.

Subscriber Only StoriesView All

Delhi Confidential: Kändisar samlas för att hjälpa EU att uppmuntra väljarna att…

< /figure>Medan MP:s Badnagar tehsil kämpade mot pandemin, omvandlades lokalbusshållplatsen till …

Tigersafari i Corbett-reservatet: SC-panelen kritiserar tidigare minister, policy

BV Doshi går bort: Fem funktioner som definierade mästerarkitekten&#82…Använd nyårskampanjkod SD25

En högtjänsteman sade till The Indian Express: “I enlighet med sin ‘Neighbourhood First Policy’ önskar Indien normala grannförbindelser med Pakistan. Indiens konsekventa ståndpunkt är att frågor, om några, mellan Indien och Pakistan bör lösas bilateralt och fredligt, i en atmosfär fri från terror och våld. Det ligger på Pakistan att skapa en sådan gynnsam miljö. Det har klargjorts att Indien inte kommer att kompromissa i frågor som rör nationell säkerhet och kommer att ta fasta och beslutsamma åtgärder för att hantera alla försök att undergräva Indiens säkerhet och territoriella integritet.”

De kinesiska och ryska utrikesministrarna har för övrigt bjudits in till ett G-20-möte den 1 och 2 mars, som Tja, bereder scenen för Kinas nya utrikesminister Qin Gang att besöka Indien två gånger under de närmaste månaderna.

Banden mellan Indien och Pakistan har minskat under de senaste åtta åren. I augusti 2015 hade Indien skickat en inbjudan till Pakistans utrikesminister Sartaj Aziz. Men besöket avbröts efter att dåvarande utrikesministern, den bortgångne Sushma Swaraj, bad Aziz att avstå från att träffa Hurriyat i Indien.

Annons förklaras

Outreach signal före G20

Den sista utrikesministern som besökte Pakistan var Swaraj i december 2015 för konferensen Heart of Asia i Islamabad. Därefter försämrades de bilaterala banden med terrorattackerna i Pathankot (januari 2016), Uri (september 2016) och Pulwama (februari 2019). Och de nådde en nadir med upphävandet av artikel 370 i J&K, vilket ledde till nedgradering av diplomatiska förbindelser, avstängning av handel och översyn av arrangemang och ett stopp för all gränsöverskridande buss- och tågtrafik.

< p>Med Pakistans förre premiärminister Imran Khan inta en hård linje och Indien inte är redo att kompromissa med terrorismen som härrör från Pakistan, förblev banden på låga.

Möjligheten till förändring har nu dykt upp med den nya regeringen i Islamabad under Sharifs och Bhuttos. Dessutom, under de senaste åren har vapenvilan längs LoC hållits, religiösa pilgrimsfärder har fortsatt och Indus Waters Treaty har iakttagits.

Annons

Denna situation har också präglats av turbulens. I december förra året kritiserade Jaishankar Pakistan för att vara “terrorismens epicentrum” och Bhutto kritiserade premiärminister Narendra Modi över upploppen i Gujarat 2002. Utrikesministeriet kallade Bhutto’s kommentarer “ociviliserade” och ett “nytt lågt, även för Pakistan”.

Men tidigare denna månad, i kommentarer som sågs som en ouvertyr av Delhi, Sharif uppmanade till “seriösa och uppriktiga samtal” med Modi om “brännande frågor som Kashmir”. Samtidigt lyfte Pakistans välgörare och nära allierade, Kina, spärren för Indiens försök att lista den pakistanska baserade terrorutrustningen Lashkar-e-Taibas biträdande chef Abdul Rehman Makki som en “global terrorist”.

Dessa två utvecklingar sågs positivt i Delhi som en signal mot återengagemang, sa källor till The Indian Express. Officiellt har det indiska etablissemanget hävdat att det inte finns några bilaterala åtaganden även om de två länderna har samarbetat med varandra på multilaterala plattformar — cricketmatcher i multilaterala turneringar har nämnts som ett exempel.

I en intervju till kanalen Al-Arabiya förra veckan sa Sharif: “Vi har haft tre krig med Indien, och de har bara fört med sig mer elände, fattigdom och arbetslöshet för folket. Vi har lärt oss vår läxa och vi vill leva i fred med Indien, förutsatt att vi kan lösa våra genuina problem.”

Även om Sharif också tog upp frågan om Kashmir och minoriteternas situation i Indien i I intervjun hade Delhi läst de politiska meddelandena mellan raderna. Och när Indien får sin tur att stå värd för SCO-toppmötet, ses den senaste inbjudan som en potentiell möjlighet.

© The Indian Express (P) Ltd