CPM, kongressvingar håller BBC-filmvisningar i Kerala, BJYM protester

0
40

Dagar efter att unionens ministerium för information och sändningar utfärdade instruktioner om att blockera det första avsnittet av BBC Documentary – India: The Modi Question – på YouTube, ungdomskläderna för CPI(M) och kongressen visade dokumentären på många platser i Kerala på tisdagen.

Visningen på Poojappura i Thiruvananthapuram, under beskydd av CPI(M) ungdomsflygel DYFI, hamnade i våld efter att BJP-arbetare stormade lokalen och drabbade samman med polispersonal. Flera BJP-arbetare, inklusive kvinnor, ådrog sig skador efter att polisen använde våld.

CPI(M) studentflygeln SFI tog med dokumentären till campus, inklusive universitet. I Palakkad, Kozhikode och Kalpetta i Wayanad, medan BJP Yuva Morcha protesterade mot visningen.

Missa inte |BBC-dokumentärlänkar som tagits ner, hur använder regeringen sina “nödbefogenheter” för onlineinnehåll?

Tidigare under dagen, efter att ungdomskläderna tillkännagav screeningen, vädjade BJP:s statspresident K Surendran till Chief Minister Pinarayi Vijayan, och bad om hans ingripande för att förhindra screeningen. Men de statliga ledarna för CPI(M) och kongressen stödde screeningen.

Subscriber Only StoriesView All

Vad Googles ändringar i Android betyder för indiska användare

Hur konstitutionerna i Indien, Pakistan , och Bangladesh utarbetades

Delhi Konfidentiellt: Kändisar samlas för att hjälpa EC att uppmuntra väljarna att…

När MP:s Badnagar tehsil kämpade mot pandemin, omvandlades lokal busshållplats till …Använd nyårskampanjkod SD25

CPI(M) statssekreterare M V Govindan sa att förbudet mot dokumentären är antidemokratiskt. ”I ett demokratiskt samhälle bör idéer inte förbjudas. Om idéer förbjuds, skulle människor utveckla en likhet med den förbjudna tanken. Ett massmotstånd bör uppstå mot flytten för att förhindra visningen av dokumentären”, sa han.

Senior kongresslagstiftare och tidigare oppositionsledare Ramesh Chennithala sa att ett förbud mot dokumentären innebar ett intrång i yttrandefriheten.

BJP-ledaren och unionens utrikesminister V Muraleedharan sade att visning av dokumentären bör inte tillåtas i Kerala. “Det är ett antinationellt drag och chefsministern borde ingripa för att stoppa screeningen”, sa han.

Annons

Under tiden fick BJP på tisdagen stöd från oväntade håll, med senior kongressledare och f.d. Keralas chefsminister A K Antonys son Anil säger att det skulle “underminera” landets suveränitet.

“Trots stora skillnader med BJP, tror jag att de (i Indien) ger BBC, en statligt sponsrad kanal med en lång historia av (påstådda Indien) fördomar, och av Jack Straw, hjärnan bakom Irakkriget, över (indiska) institutioner sätter ett farligt företräde, kommer att undergräva vår suveränitet,” Anil twittrade.

© The Indian Express (P) Ltd