Behöver frivilliga riktlinjer för sociala medier under val, säger expert

0
39

Den internationella stiftelsen för valsystems (IFES) president Anthony Banbury kallar desinformation det största hotet mot demokratier och har sagt att det fanns ett behov av att utarbeta frivilliga riktlinjer för sociala medieföretag.

Banbury var i Delhi för att delta i valkommissionen i Indien (ECI):s internationella konferens om användningen av teknik valintegritet på måndag och tisdag. Konferensen var en del av det USA-ledda toppmötet för demokrati, som hölls för första gången i december 2021 och det andra toppmötet skulle hållas praktiskt taget i mars i år. ECI, tillsammans med IFES, Mauritius och Grekland, valdes ut att leda kohorten om valintegritet inför det andra toppmötet.

Express Opinion |I de sociala mediernas tidevarv är innehållets trovärdighet en viktig fråga

Banbury talade till The Indian Express efter konferensen och sa att det var en möjlighet för IFES och ECI att dela med valledningsorgan (EMB) i andra länder utmaningarna med att hantera desinformation. Han sa att IFES genomförde forskning om ämnet och praktiska program med EMB. IFES, som är baserat i USA, finansieras av bland annat det amerikanska utrikesdepartementet, Kanada, den schweiziska byrån för utveckling och samarbete, Australian Aid och Swedish International Development Cooperation Agency, enligt dess hemsida.

IFES-president Anthony Banbury talar ECI’s konferens på måndagen i Delhi. (Foto: Special Arrangement)

Med hänvisning till sitt tal vid konferensen i måndags sa han: “Jag delade detta i mina kommentarer i går till konferensen att informationsutrymmet är det enda allvarligaste hotet mot demokrati, valintegritet och social sammanhållning i många länder runt om i världen och det är bara blir allvarligare.”

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Vad betyder Googles ändringar i Android för indiska användare

Hur konstitutionerna i Indien, Pakistan och Bangladesh utarbetades

Delhi Konfidentiellt: Kändisar samlas för att hjälpa EU att uppmuntra väljare till…

Som MP:s Badnagar tehsil kämpade mot pandemi, lokal busshållplats omvandlas till …Använd nyårskampanjkod SD25 Läs också |Hur sociala medier förstärker desinformation mer än information

Han sa att tekniska verktyg utvecklades och gjordes lätt tillgängliga för individer, kandidater, politiska partier och elakartade aktörer. Den låga kostnaden för ansökan, den höga avkastningen och den låga risken drev på detta, sa han. Han uttryckte också oro över användningen av artificiell intelligens och djupa förfalskningar.

“Det finns fler och fler företag där ute som är villiga att sälja kommersiella tjänster till kandidater, partier eller skändliga aktörer som vill påverka valresultaten för att sprida desinformationskampanjer, attackera politiska motståndare och var dessa attacker kommer ifrån ses inte av de som konsumerar informationen via sociala medier”, sa han.

Han sa att ECI hade förmedlat sitt intresse av att fortsätta arbeta tillsammans i ett internationellt sammanhang för att ta itu med frågan. Han tillade att sociala medieföretag måste vara en del av lösningen eftersom det i slutet av dagen var deras plattform som användes för att sprida desinformation.

Annons Läs också |CEC flaggar utmaningen av falska berättelser om sociala medier till fria val

”Vi stödjer naturligtvis yttrandefriheten väldigt mycket. Vi har sett i några andra länder ansträngningar för att påstås bekämpa desinformation online, men i själva verket är det en attack mot yttrandefriheten från autokrater. Det är klart att vi måste motstå det. Jag tror att det finns en möjlighet att ha frivilliga riktlinjer för sociala medieföretag att tillämpa i samband med val som skulle utarbetas. EMB skulle vara en mycket viktig bidragsgivare till utvecklingen av dessa riktlinjer”, sa han.

Riktlinjerna bör fokuseras på valkontexten istället för bredare samhällsutmaningar med desinformation och desinformation i sociala medier, sa han. Han sa att arbetet med konferensen skulle påverka resultatet av toppmötet för demokrati, där stats- och regeringschefer skulle mötas praktiskt taget den 29 mars och 30 mars.

Under det första toppmötet hade premiärminister Narendra Modi efterlyste ”globala normer för framväxande teknologier som sociala medier och kryptovalutor, så att de används för att stärka demokratin, inte för att undergräva den”.