Zaak Mike Pence: geheime documenten vormen een raadsel dat teruggaat tot de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter

0
42

Minstens drie presidenten. Een vice-president, een staatssecretaris, een procureur-generaal. Het verkeerd omgaan met geheime documenten is geen probleem dat uniek is voor president Joe Biden en voormalig president Donald Trump.

De kwestie van geheime documenten en wie er precies aan heeft vastgehouden, werd dinsdag ingewikkelder toen het nieuws opdook dat voormalig Vice-president Mike Pence had ook dergelijke documenten in zijn bezit nadat hij zijn ambt had verlaten. Net als Biden heeft Pence ze bereidwillig overgedragen aan de autoriteiten nadat ze waren ontdekt tijdens een huiszoeking waar hij om had gevraagd, volgens zijn advocaat en assistenten.

De onthullingen hebben de kwestie van de juiste behandeling van documenten – een verder ingetogen Washington-proces – midden in het politieke discours geduwd en een ongemakkelijke waarheid blootgelegd: beleid dat bedoeld is om de omgang met de geheimen van het land te beheersen, wordt lukraak afgedwongen. onder topambtenaren en vertrouwen bijna volledig op goede trouw.

Het is al tientallen jaren af ​​en toe een probleem, van presidenten tot kabinetsleden en personeel in meerdere administraties die zich uitstrekken tot aan Jimmy Carter. De kwestie is belangrijker geworden sinds Trump opzettelijk geheim materiaal achterhield op zijn landgoed in Florida, wat leidde tot de ongekende inbeslagname door de FBI van duizenden pagina's met documenten vorig jaar.

Subscriber Only StoriesView All

Delhi Confidential: beroemdheden komen samen om EC te helpen kiezers aan te moedigen… Terwijl parlementslid Badnagar tehsil een pandemie bestreed, werd de lokale bushalte omgebouwd tot …

Tijgersafari in Corbett-reservaat: SC-panel slaat voormalig minister neer, beleidBV Doshi overlijdt: Vijf kenmerken die de meester-architect&#82…Pas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

Het blijkt dat voormalige ambtenaren van alle overheidsniveaus ontdekken dat ze in het bezit zijn van geheim materiaal en ze overdragen aan de autoriteiten minstens meerdere keren per jaar, volgens een persoon die bekend is met de zaak en sprak op voorwaarde van anonimiteit vanwege de gevoelige aard van geheime documenten.

Huidige en voormalige functionarissen die betrokken zijn bij de behandeling van geheime informatie zeggen dat hoewel er duidelijk beleid is voor hoe dergelijke informatie moet worden beoordeeld en opgeslagen, dat beleid soms op de hoogste niveaus terzijde wordt geschoven. Teams van nationale veiligheidsfunctionarissen, secretarissen en militaire assistenten die de verantwoordelijkheid delen voor het op de hoogte houden van topfunctionarissen – en de leidinggevenden zelf – kunnen de regels buigen voor het gemak, opportuniteit of soms als gevolg van onzorgvuldigheid.

Het is een contrast. tot de meer rigide manier waarop de procedures worden gevolgd door de bredere inlichtingengemeenschap, waar verkeerd omgaan met informatie een reden kan zijn voor beëindiging, intrekking van de veiligheidsmachtiging of zelfs vervolging.

Advertentie

“Managers gaan heen en weer naar hun huis met documenten en lezen ze. Ze lezen ze 's nachts, ze brengen ze terug', zei senator Tim Kaine, D-Va. Hij zette dat patroon voor topambtenaren tegenover senatoren, die verplicht zijn om geclassificeerde materialen in beveiligde kamers in het Capitool te bewaren. “Ik kan zien hoe dit gebeurt,” voegde hij eraan toe. “Maar nogmaals, elke situatie is anders. Ze zijn allemaal heel serieus. Dus, hoeveel? Hoe serieus? Hoe heb je ze gekregen? Wie had er toegang toe? Bent u coöperatief? En dezelfde reeks vragen moet worden beantwoord met betrekking tot Pence en met president Biden en president Trump.”

Wat de rechterlijke macht betreft, regelt een afzonderlijke federale wet, de Classified Information Procedures Act, de materiaal dat voor rechters komt in strafrechtelijke vervolgingen en civiele rechtszaken. Een andere wet heeft betrekking op onderzoeken van buitenlandse inlichtingendiensten die voor een speciale rechtbank komen die in het geheim opereert. Beide wetten zijn bedoeld om de openbaarmaking van geheime informatie te voorkomen.

Lees ook | 68 dagen stilte: waarom het Witte Huis zijn mond hield over geheime documenten

Terwijl Trump van plan was de documenten te bewaren – hij beweerde, in kennelijke minachting van de Presidential Records Act, dat ze zijn persoonlijke eigendom waren – hij was nauwelijks de eerste president om geheime informatie verkeerd te behandelen.

Advertentie

Voormalig president Jimmy Carter vond minstens één keer geheim materiaal in zijn huis in Plains, Georgia, en bracht ze terug naar het Nationaal Archief, volgens dezelfde persoon die sprak over het regelmatig voorkomen van verkeerd behandelde documenten. De persoon heeft geen details gegeven over de timing van de ontdekking.

Een medewerker van het Carter Center verstrekte geen details toen hem werd gevraagd naar dat verslag van Carter die documenten bij hem thuis ontdekte nadat hij in 1981 zijn ambt had verlaten. Het is opmerkelijk dat Carter de Presidential Records Act in 1978 ondertekende, maar deze was niet van toepassing op de administratie van zijn effect jaren later, toen Ronald Reagan werd ingehuldigd. Vóór Reagan werden presidentiële archieven over het algemeen beschouwd als het privébezit van de president afzonderlijk. Desalniettemin nodigde Carter federale archivarissen uit om zijn Witte Huis te helpen bij het organiseren van zijn archieven ter voorbereiding van hun uiteindelijke opslagplaats in zijn presidentiële bibliotheek in Georgië.

Voormalig president Jimmy Carter, vrouw Rosalynn en schoonmoeder Allie Smith lopen door Plains, Georgia, 23 januari 1981, terug naar huis vanuit hun kantoor. (AP, bestand)

Het Nationaal Archief weigerde commentaar te geven toen hem werd gevraagd een lijst te geven van de keren dat geheime documenten door voormalige ambtenaren aan het bureau zijn overgedragen.

Ondertussen hebben andere voormalige hoge Amerikaanse functionarissen volgehouden dat ze altijd op de juiste manier met geheim materiaal omgingen. Een woordvoerder van voormalig vice-president Dick Cheney zei dat hij zijn ambt niet verliet met geheim materiaal en dat er sindsdien nooit meer iets is ontdekt. Freddy Ford, een woordvoerder van voormalig president George W. Bush, vertelde The Associated Press dat “alle presidentiële documenten – geclassificeerd en niet-geclassificeerd – bij het verlaten van het Witte Huis aan de NARA werden overgedragen”, verwijzend naar de National Archives and Records Administration.

>

Een woordvoerder van president Barack Obama gaf geen commentaar, maar wees op een verklaring uit 2022 van het Nationaal Archief dat het bureau de controle over alle archieven van Obama overnam nadat hij zijn ambt had verlaten en “niet op de hoogte was van ontbrekende dozen met presidentiële archieven van de Obama-regering.” Het kantoor van voormalig president Bill Clinton zei: “Al het geheime materiaal van president Clinton is correct overgedragen aan de NARA in overeenstemming met de Presidential Records Act.”

Advertentie

De laatste dagen van elk presidentschap zijn chaotisch, terwijl assistenten de jarenlange verzamelde materialen van hun bazen doorzoeken om te bepalen wat aan de archieven moet worden overgedragen en wat mag worden bewaard. Verschillende teams van individuen zijn verantwoordelijk voor het ontruimen van verschillende kantoren en het handhaven van consistente normen kan een uitdaging zijn, aldus functionarissen.

In het geval van Pence was het materiaal dat in de dozen werd gevonden grotendeels afkomstig uit zijn ambtswoning bij het Naval Observatory, waar het inpakken werd gedaan door militaire assistenten in plaats van stafadvocaten. Ander materiaal kwam uit een kantoorla in de West Wing, volgens een Pence-assistent die sprak op voorwaarde van anonimiteit vanwege de gevoelige aard van de ontdekking. De dozen waren dichtgeplakt en zouden niet zijn geopend sinds ze waren ingepakt, zei de persoon.

Advertentie

Er zijn ook beschuldigingen geweest van verkeerd omgaan met documenten terwijl ambtenaren nog aan het werk waren. Voormalig procureur-generaal Alberto Gonzales nam zeer gevoelige documenten mee naar huis die betrekking hadden op het terrorismesurveillanceprogramma van de National Security Agency en het ondervragingsprogramma van terroristische gedetineerden eind jaren 2000. Hillary Clinton werd onderzocht wegens het verkeerd omgaan met geheime informatie via een privé-e-mailserver die ze gebruikte als staatssecretaris.

Maar ambtenaren worden zelden gestraft voor deze fouten. Dat is voor een groot deel omdat, hoewel de federale wetgeving niemand toestaat om geheime documenten op een niet-geautoriseerde locatie op te slaan, het alleen een strafbare misdaad is wanneer wordt vastgesteld dat iemand de documenten “bewust” van een juiste plaats heeft verwijderd. Verkeerd behandelde documenten worden vaak teruggestuurd met weinig tamtam of landelijke berichtgeving. En er is geen enkele reden waarom documenten verkeerd worden behandeld, aangezien het proces van presidentieel archiefbeheer zich afspeelt te midden van de chaos aan het einde van een presidentiële termijn en grotendeels gebaseerd is op een overeenkomst te goeder trouw tussen de archieven en de vertrekkende regering.

p>Advertentie

“Het Nationaal Archief heeft van oudsher onder een eersysteem gewerkt met elke administratie”, zegt Tim Naftali, de eerste directeur van de Richard Nixon Presidential Library and Museum. “Ze werken voor de president en de vice-president en ze hebben samenwerkingsverbanden met al deze voormalige presidenten en vice-presidenten.”

Het kantoor van de raadsman van het Witte Huis weigerde dinsdag commentaar te geven op de vraag of Biden opdracht zou geven tot een herziening van hoe geclassificeerd documenten worden door de hele overheid behandeld als reactie op de laatste ontdekkingen.

De bevoegdheid om de manier waarop met geheime documenten wordt omgegaan te wijzigen of aan te passen, berust grotendeels bij de president. Biden, tegen wie actief onderzoek loopt, zal waarschijnlijk geen herziening in gang zetten of wijzigingen in de procedure gelasten, omdat dit zou kunnen worden gezien als een politieke zet die bedoeld is om zijn eigen omstandigheden te verbeteren.