Varför tänder elbilar alltid?

0
39
MrKistel/YouTube

Brandrapporter om elfordon är ofta överdrivna, men batteriet kan antändas. Och även om bensinbilar är värre än elbilar, tyder data på att hybridfordon är mest utsatta.

Varje månadsvis ser vi en berättelse om ett elfordon som brinner eller att de är farliga och kan självantända. Om du planerar att köpa en elbil har du förmodligen sett rubrikerna. Så brinner elbilar verkligen ner överallt och löper de större risk att fatta eld? Det är komplicerat, men svaret är nej.

Vid det här laget är de flesta väl medvetna om brandproblemen som Chevrolet ställdes inför med sin Bolt EV-linje, som den så småningom återkallade i över ett år. Dessutom är det bara ett av många exempel om du gör en snabb Google-sökning.

Elfordon är spännande, nya och väldigt annorlunda än vanliga förbränningsmotorbilar (ICE). Däremot har rädsla för batteribränder åtföljt ökningen av elbilar som helhet. Så nedan kommer vi att prata om varför det händer, frekvensen, hur vanliga bilar är sämre och några andra detaljer för dem som är intresserade av en elbil.

Innehållsförteckning

Varför brinner elbilar?
Fordonsbränder med siffror
Gasbilar är faktiskt värre
Hybridfordon toppar listan

Varför är elektriska Bilar som brinner?

Black_Kira/Shutterstock.com

Elfordon får ström från litiumjonbatterier. Samma typ av teknik driver alla typer av enheter, från din iPhone, smartklocka, skoter och bärbar dator, eller den senaste Tesla. Vi har sett iPhones och Samsung Galaxy-enheter fatta eld tack vare dessa batteripaket, och vi är alla bekanta med rapporter om hoverboardbränder, så det är inte bara elbilar.

RELATERATKan din elbil driva ditt hus?

Elbilar har dock betydligt större batteripaket, högteknologiska kylsystem för att hålla dem vid idealiska temperaturer medan du kör och mycket mer, vilket gör dem mycket annorlunda än det lilla batteriet på 5 000 mAh i din telefon.

Batteripaket lagrar massor av energi på ett litet utrymme och elbilar laddar ur batteriet snabbt. Som ett resultat kan EV-batterier bli ganska varma. Kylsystem håller dock allt i schack. Som sagt, de flesta EV-batteribränder beror på felaktig konstruktion, termiska runaways, en kortslutning, penetration från en olycka eller någon annan typ av fel.

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio sa att dess bränder berodde på en kortslutning. När det gäller Chevy Bolt EV, förklarade GM att “GM och LG har identifierat förekomsten av två sällsynta samtidiga defekter, som hittats i samma battericell, gjorda under modultillverkningsprocessen.” Anger att problemet är en trasig anodflik och en vikt separator inuti batterimodulen.

Utan att gå in på för många detaljer låter det som att Chevy Bolt EV-litiumjonbatteriproblemet så småningom ledde till att två celler berörde varandra, en kortslutning, vilket ledde till brandrisker.

Fordon bränder med siffror

Tesla

Aktuella uppskattningar tyder på att endast cirka en procent av de över 260 miljoner fordonen på vägarna i Amerika är elektriska. Det är uppenbart att många fler bensindrivna fordon brinner än elbilar. Att jämföra en ICE-bil med elbilar är svårt, men elbilsbränder är inte så vanliga som du förmodligen tror.

Och även om vi inte kan jämföra de två lätt, är ett försäkringsbolag Auto Insurance EZ och en mängd forskare samlade in alla typer av branddata från Bureau of Transportation och National Transportation Safety Board (NTSB) för att måla en bättre bild.

Företaget jämförde antalet bränder per 100 000 gasdrivna sålda fordon med antalet sålda elbilar, och resultaten är ganska intressanta.

Auto Insurance EZ

Enligt deras forskning antänds bensindrivna fordon (ICE) mycket oftare än elfordon. Faktum är att för varje 100 000 sålda bilar fattade ungefär 1 529 eld.

RELATERATHur kallt väder påverkar elbilar

I jämförelse, för varje 100 000 elfordon på vägen är det bara cirka 25 som brinner, oavsett hur. Jag vet inte vad jag förväntade mig, men den siffran är mycket annorlunda än jag föreställt mig. Vi känner inte till parametrarna för studien, så ta det för vad det är värt.

Det är dock viktigt att notera att det större problemet är hybridbilar. Om denna forskning är korrekt, fattas de i brand mer än dubbelt så ofta som vanliga fordon. Det är skrämmande.

Gasbilar är faktiskt värre

ALDECA studio/Shutterstock.com

Utgående från rapporten som nämns ovan låter det som att vanliga bilar är mycket mer benägna att fatta eld än elfordon, och det med stor marginal. Det finns en mycket större chans att ett ICE-fordon brinner i lågor än en elbil, även under en olycka. Tänk på att kollisioner, oavsett om det är gas eller el, orsakar de flesta bilbränder, men det är fortfarande intressant att se hur stor skillnaden är.

Det finns miljontals och åter miljoner bensindrivna fordon på vägen, och de brinner hela tiden. I en annan studie än den ovan, bara 2021, rapporterades omkring 174 000 motorvägsbränder i USA, enligt Statista. Det är vanligare än du tror.

Hybridfordon toppar listan

Spyro the Dragon/Shutterstock.com

Elfordon är den stora nya grejen, och det är därför de alltid är i nyheterna, speciellt när någon brinner. Det är lätt att se en annan historia och tänka det värsta. Som sagt, vi är alla vana vid att höra eller se vanliga bilar brinna, vilket inte får samma rubriker.

Det betyder dock inte att det finns’ ;t mer till historien. Intressant nog tyder forskningen ovan på att hybridfordon brinner mycket, mycket mer än du förmodligen förväntat dig.

RELATERATVarför elbilar inte är framtiden som vi har blivit lovade

Om grafiken ovan är korrekt, för varje 100 000 sålda hybridfordon fattade cirka 3 474 eld. Det är mer än dubbla ICE-fordon och betydligt mer än helelektriska fordon. I grund och botten tänder hybridbilar mest, och elbilar är säkrast, medan fordon med förbränningsmotorer är i mitten.

Och även om det verkligen låter skrämmande, är det vettigt. Hybridfordon har alla komponenter i en elbil och en vanlig bensindriven motor. De löper dubbelt så stor risk, för att inte tala om att alla delarna är packade i ett trångt utrymme.

Vid en kollision med en hybrid riskerar fordonet att skada bensintanken eller batterisystemet. Dessutom finns det sannolikt mer elektronik, rörliga delar och hot om kortslutningar och sådant.

Var som helst bilar kan fatta eld under de rätta omständigheterna eller under en allvarlig olycka. Men när elfordon brinner på en uppfart, är det då folk blir oroliga. Det är värt att nämna att dessa situationer är få och långt emellan, men det händer.

Ett större problem är att när elbilar tar eld är dessa bränder svårare att släcka. Vi har till och med sett rapporter om att elfordonsbränder har släckts, bogserats och sedan antänds igen, men det är en historia för en annan dag. Så varför brinner alltid elbilar? Tja, det är de inte.

Till slut kan alla fordon brinna i lågor, men elbilar är inte farligare i sig. Liksom med all ny teknik kommer elbilar att utvecklas, förbättras och avancera över tiden.