Schone energie krijgt voet aan de grond in India, maar steenkool regeert nog steeds

0
39

Sinds zes jaar staat de boerderij van Pravinbhai Parmar in de staat Gujarat in het westen van India vol met rijst, tarwe en zonnepanelen. De 36-jarige behoort tot een handjevol boeren in zijn geboortedorp Dhundi die zonne-energie gebruiken om gewassen te irrigeren. “Ik gaf elk jaar bijna 50.000 roepies ($ 615) uit om mijn gewassen water te geven”, zei Parmar. “

Met zonne-energie geef ik niets uit.” Parmar verkoopt ook de overtollige elektriciteit aan het elektriciteitsnet van zijn staat, waarmee hij gemiddeld 4.000 roepies ($ 50) per maand verdient. “Het is in alle opzichten een win-winsituatie,' zei hij. Duizenden boeren zijn aangemoedigd om gebruik te maken van zonne-energie voor irrigatie in de landbouwrijke staat, aangezien India ernaar streeft om in 2070 'netto nul' te bereiken.

Maar bestaansmiddelen aangedreven door schone energie zijn grote uitschieters in het land dat is de op twee na grootste uitstoter van planeetverwarmende gassen ter wereld, en vorig jaar kondigde het zijn grootste veiling voor kolenmijnen ooit aan. Het aandeel van steenkool in de productie van elektriciteit voor Gujarat is in de afgelopen zes jaar gedaald van 85% naar 56%, volgens een analyse van de in Londen gevestigde denktank Ember.

Het aandeel hernieuwbare energie voor de staat groeide in dezelfde periode van 9% naar 28%. Maar Gujarat is slechts een van de vier van de 28 staten van India die hun doelstellingen voor hernieuwbare energie voor 2022 hebben gehaald. De meeste staten hebben minder dan 50% van hun doelstellingen geïnstalleerd en sommige staten, zoals West-Bengalen, hebben slechts 10% van hun doelstelling geïnstalleerd. . Landelijke fossiele brandstoffen genereren meer dan 70% van de elektriciteit in India en doen dit al tientallen jaren.

Subscriber Only StoriesAlles bekijken

Delhi Confidential: Beroemdheden komen samen om EC te helpen kiezers aan te moedigen…

Terwijl parlementslid Badnagar tehsil de pandemie bestreed, werd de lokale bushalte omgebouwd tot …

Tijgersafari in Corbett-reservaat: SC-panel hekelt voormalig minister, beleid

BV Doshi overlijdt: Vijf kenmerken die de meesterarchitect&#82 definieerden…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Steenkool is verreweg het grootste aandeel vuile brandstoffen. Hernieuwbare energie draagt ​​momenteel ongeveer 10% bij aan de elektriciteitsbehoefte van India. Van 2001 tot 2021 installeerde India 168 gigawatt aan kolengestookte opwekking, bijna het dubbele van wat het samen aan zonne- en windenergie toevoegde, volgens een analyse van Ember-gegevens. Het federale ministerie van Energie van India schat dat de vraag naar elektriciteit de komende tien jaar elk jaar met 6% zal toenemen.

“De uitdaging om het aandeel van steenkool in de mix van elektriciteitsopwekking te verminderen, is bijzonder acuut omdat je te maken hebt met met een sector die snel groeit”, zegt Thomas Spencer, energieanalist bij het in Parijs gevestigde International Energy Agency. Spencer zei dat de zich snel ontwikkelende economie van India en het groeiende elektriciteitsverbruik per hoofd van de bevolking de vraag doen stijgen.

“Historisch gezien hebben landen die substantiële en snelle overgangen hebben bereikt van kolengestookte energie de neiging om een ​​langzaam groeiende of stagnerende of zelfs licht dalende vraag naar elektriciteit te hebben gehad”, voegde hij eraan toe. Een rapport van de Global Energy Monitor plaatst India in de top zeven van landen ter wereld voor toekomstige hernieuwbare energie. De geplande opbouw van 76 gigawatt aan zonne- en windenergie tegen 2025 zal het gebruik van bijna 78 miljoen ton steenkool per jaar voorkomen en zou kunnen leiden tot besparingen van maximaal 1,6 biljoen roepie ($ 19,5 miljard) per jaar.

Advertentie

India heeft zijn doelstelling om tegen 2022 175 gigawatt hernieuwbare energie te installeren voor zijn totale elektriciteitsproductie niet gehaald. Experts zeggen dat India, om zijn doelstelling voor hernieuwbare energie van in totaal 450 gigawatt te halen, in 2030 schone energie moet uitbouwen in een veel hoger tempo dan het is nu aan het doen. De Indiase regering heeft herhaaldelijk haar gebruik van steenkool en haar energietransitiestrategie verdedigd door te stellen dat de brandstof noodzakelijk is voor de energiezekerheid van het land. Coal India Limited, een overheidsbedrijf, is de grootste steenkoolproducent in staatseigendom ter wereld. Het is verantwoordelijk voor ongeveer 82% van de totale steenkoolproductie in India.

In november vorig jaar kondigde de Indiase regering haar grootste veiling ooit voor kolenmijnen aan, waarbij ze biedingen uitnodigde voor 141 mijnen verspreid over 12 staten in het land. De regering zegt dat de extra mijnen zullen bijdragen aan de doelstelling om tegen april 2024 1 miljard ton steenkool te produceren.

Analisten zeggen dat meerdere obstakels het verwerven van land voor projecten op het gebied van schone energie omvatten, deels als gevolg van weerstand van lokale gemeenschappen. Langdurige contracten met kolencentrales maken het ook gemakkelijker voor door de staat gerunde elektriciteitsbedrijven om kolenstroom te kopen in plaats van schone stroom. Vanaf december 2022 waren elektriciteitsdistributiebedrijven in Indiase staatseigendom stroomproducenten $ 3,32 miljard aan achterstallige betalingen verschuldigd. Hun slechte financiële gezondheid heeft hun vermogen om te investeren in projecten voor schone energie getemperd, zeggen analisten.

Advertentie

Het bouwen van energieopslag, het invoeren van meer progressief beleid – zoals het overheidsplan van $ 2,6 miljard dat het maken van componenten aanmoedigt die nodig zijn om zonne-energie te produceren energie – en ervoor te zorgen dat dit beleid wordt geïmplementeerd, is essentieel om de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te versnellen, zeggen analisten.

“Nieuwe wetten zoals de energiebesparingswet en bijgewerkte mandaten van de federale overheid die het voor elektriciteitsbedrijven noodzakelijk maken om hernieuwbare energiebronnen aan te schaffen, bieden hoop”, zegt Madhura Joshi, een energieanalist bij de klimaatdenktank E3G. “Wat uiteindelijk nodig is, is het versnellen van de installatie van hernieuwbare energiebronnen en de bijbehorende infrastructuur.”

Ze voegde eraan toe: “Het is geweldig dat India een netto nuldoelstelling voor 2070 heeft, maar er moeten nu veranderingen plaatsvinden om dit te bereiken. We moeten onze capaciteit voor hernieuwbare energie in hoog tempo uitbouwen.” Experts zeggen dat elektriciteitsdistributiebedrijven meer zonne-installaties op daken moeten toestaan, zelfs als dit op korte termijn economische verliezen voor hen oplevert. Investeren in modernisering en het bouwen van nieuwe windenergieprojecten zal de transitie ook versnellen, aldus analisten.

“Uiteindelijk is hernieuwbare energie in India een zeer kosteneffectieve technologie. De perceptie dat steenkool goedkoop is, is aan het veranderen', zegt Spencer.

De prijs van hernieuwbare energie is sterk gedaald. De kosten van zonne-energie zijn ongeveer verzesvoudigd van 12 roepies (14 cent) per kilowattuur in 2011 tot 2,5 roepies (0,03 cent) per kilowattuur in de afgelopen jaren. Aditya Lolla, analist energiebeleid bij Ember, is optimistisch over de toekomst van schone energie in India en zegt dat hernieuwbare energie “op het punt staat” omhoog te schieten. Hij gelooft dat batterijopslag voor hernieuwbare energie om ononderbroken elektriciteit te leveren en schone brandstoffen, zoals groene waterstof, in een snel tempo zal groeien. “De verwachting is dat opslagtechnologie voor zowel schone energie als groene waterstof de komende jaren betaalbaar wordt”, zegt hij. zei Lolla. “India zet daar flink op in.”