Overgang naar voorzieningen op basis van verwachte kredietverliezen kan banken slechts één keer treffen: Icra

0
34

Het voorstel van de Reserve Bank of India om voorzieningen voor verwachte kredietverliezen (ECL) door banken te implementeren, zou kunnen leiden tot een overgangseffect van 300-400 basispunten, inclusief de voorzieningen voor ECL, terwijl wordt overgeschakeld naar de IND-AS-boekhouding systeem, aldus een rapport.

Banken met een groter aandeel geherstructureerde leningen, leningen met een betalingsachterstand van 60 dagen (DPD) en blootstellingen buiten de balanstelling zullen een grotere impact ondervinden, terwijl banken met lagere kapitaalkussens kapitaal zouden moeten aantrekken volgens ratingbureau ICRA.

“Tien jaar lang lage NPA-niveaus, in combinatie met verbeterde winstgevendheid en kapitaalpositie, zouden de meeste banken kunnen helpen de impact op te vangen”, aldus het. Verder, terwijl de achterstallige leningen van banken aanzienlijk zijn afgenomen, zijn de achterstallige betalingen in het retailsegment toegenomen na het uitbreken van de Covid-19-pandemie.

De RBI-discussienota over ECL heeft een versoepelde classificatie voorgesteld van 60 dagen achterstallige standaardleningen als onderdeel van Stage 2-leningen (30 dagen achterstallige betalingen momenteel gevolgd door de meeste niet-banken) en vroeg banken ook om ECL-voorzieningen op off- balansposities, inclusief niet-uitbetaalde kredietlijnen. Hoewel de algemene ECL-voorzieningen gebaseerd zullen zijn op de historische verliespatronen die door banken zijn waargenomen, zal de RBI ook een minimumondergrens specificeren, aldus het ICRA-rapport.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Delhi Confidential: beroemdheden komen samen om EC te helpen kiezers aan te moedigen om…

Toen parlementslid Badnagar tehsil de pandemie bestreed, bushalte omgebouwd tot …Tijgersafari in Corbett-reservaat: SC-panel slaat voormalig minister neer, beleid

UPSC Key- 25 januari 2023: Weet over Egypte, India en niet-gebonden bewegingm…Pas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

ICRA verwacht dat de op ECL gebaseerde voorzieningen voor verliezen door banken een belangrijke stap zijn in de richting van hun uiteindelijke overstap naar het Indiase Accounting Standards (IND-AS) regime. De verbetering van de financiële maatstaven zou de meeste banken moeten helpen om soepel over te stappen op het nieuwe raamwerk, zei het.

Uitgaande van het precedent verwacht ICRA dat de definitieve richtlijnen tegen FY2024 worden bekendgemaakt voor implementatie vanaf 1 april 2025.

In februari 2016 had de RBI aanvankelijk de implementatie van IND-AS vanaf 1 april 2018 aangemeld en het had vanaf 30 september 2016 ook pro forma IND-AS aangevraagd bij banken. De implementatie van IND-AS werd vervolgens uitgesteld.

Advertentie

De methodologie/berekeningsbasis van ECL staat centraal in IND-AS en migratie naar ECL-gebaseerde voorzieningen voor verliezen zal een belangrijke stap zijn in de richting van de uiteindelijke verschuiving naar een IND-AS-regime voor banken.

Aashay Choksey, Vice-president & Sectorhoofd – Financial Sector Ratings, ICRA zei: “De non-performing advances (NPA)-niveaus van banken zullen tegen maart 2024 waarschijnlijk tien jaar dieptepunten bereiken. Met verdere verbetering van de winstgevendheid en kapitaalkussens op korte termijn, denken we dat de timing is geschikt voor banken om de op ECL gebaseerde bepalingen te implementeren.”

“Aangezien de provisiedekking op bestaande NPA's redelijk hoog is voor het banksysteem, zal de incrementele vraag op deze NPA's grotendeels beperkt blijven”, zei hij.

Advertentie

Onder ECL moeten 'financiële activa' worden geclassificeerd als Stage 1, 2 of 3, afhankelijk van hun kredietrisicoprofiel met Stage 2- en 3-leningen met hogere voorzieningen op basis van de historische patronen van kredietverliezen waargenomen door banken. “Dit staat in contrast met de bestaande benadering van voorzieningen voor geleden verliezen, waarbij oplopende voorzieningen worden getroffen op basis van de tijd dat de rekening in de NPA-categorie is gebleven”, aldus ICRA.

Verschuiving naar ECL- Voorzieningen op basis van voorzieningen zouden een eenmalige voorzieningenvereiste met zich meebrengen voor dergelijke fase 2- en 3-blootstellingen, afgezien van andere buitenbalansblootstellingen, aldus ICRA. Hoewel de RBI een maximaal tijdsbestek van vijf jaar na de datum van implementatie heeft voorgesteld voor het spreiden van deze voorzieningen, verwacht ICRA dat sommige banken eerder extern kapitaal zullen aantrekken om de impact van de overgang op een betere manier te beheersen, aldus het.

> © The Indian Express (P) Ltd