Niet bekend met BBC-documentaire, zeer bekend met gedeelde waarden die VS, India verbinden: US State Department

0
65

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei tijdens een antwoord op een vraag van een Pakistaanse journalist over de onlangs uitgezonden BBC-documentaire over de rellen in Gujarat in 2002, dat de VS er niet bekend mee waren.

De documentaire, getiteld ‘India: The Modi Question’, richt zich op premier Narendra Modi en de reactie van zijn toenmalige deelstaatregering op de rellen in Gujarat in 2002. India noemde de documentaire een “propagandastuk” dat bedoeld was om een ​​bepaald “in diskrediet gebracht verhaal” te promoten.

Ned Price hield maandag een persconferentie in Washington en vertelde verslaggevers dat de VS een “uitzonderlijk diep partnerschap” deelt met New Delhi, gebaseerd op waarden die zowel de Amerikaanse als de Indiase democratieën gemeen hebben. “Ik ben niet bekend met de (BBC) documentaire (over de rellen in Gujarat in 2002) waarnaar u verwijst. Ik ben zeer bekend met de gedeelde waarden die de Verenigde Staten en India verbinden als twee bloeiende, levendige democratieën”, zei hij tegen persbureau PTI.

“Wat ik in grote lijnen zal zeggen, is dat er een aantal elementen die ten grondslag liggen aan het wereldwijde strategische partnerschap dat we hebben met onze Indiase partners. Er zijn nauwe politieke banden. Er zijn economische banden. Er zijn uitzonderlijk diepe menselijke banden tussen de VS en India”, voegde hij eraan toe, toen de regering-Biden ervoor koos om afstand te nemen van de Britse documentaire.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Delhi Confidential: beroemdheden komen samen om EC te helpen kiezers aan te moedigen om…

Toen parlementslid Badnagar tehsil de pandemie bestreed, bushalte omgebouwd tot …

Tiger safari in Corbett-reservaat: SC-panel slaat voormalig minister neer, beleid

BV Doshi overlijdt: Vijf kenmerken die de meester-architect&#82…Pas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

De documentaire, die het geweld markeerde, waaronder de moord op drie Britse onderdanen en de vermeende moord op voormalig staatsminister Haren Pandya , interviewde ook de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw, die in functie was tussen 2001 en 2006.

Straw zegt in de documentaire dat de Britse regering destijds een onderzoek had ingesteld en dat een team Gujarat bezocht om de rellen te onderzoeken. Hij zegt dat het team “een zeer grondig rapport” heeft opgesteld dat, volgens de documentaire, de toenmalige regering-Modi de schuld gaf van het geweld tegen minderheden.

De documentaire dichtslaand, zei de woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Arindam Bagchi zeivorige week: “De vooringenomenheid, het gebrek aan objectiviteit en de aanhoudende koloniale mentaliteit zijn overduidelijk zichtbaar.”

Advertentie

De release van de documentaire kwam in feite maanden na het Hooggerechtshof had ingestemd met de bevindingen van het door haar aangestelde speciale onderzoeksteam, dat had gezegd dat er geen “grotere samenzwering” achter de rellen in Gujarat in 2002 zat. De SC verwierp het beroep dat was ingediend door Zakia Jafri en betwistte de schone lei van de SIT tegenover Modi en anderen in zaken die verband hielden met de rellen.

Vorige week gaf het ministerie van Informatie en Omroep YouTube en Twitter opdracht om links naar de BBC-documentaire te verwijderen. Links naar de documentaire waren onder meer geplaatst door prominente personen zoals Trinamool-parlementslid Derek O'Brien, Hollywood-acteur John Cusack en senior pleitbezorger Prashant Bhushan.

Explained |BBC-documentaire over premier Narendra Modi: Links verwijderd, hoe werkt gebruikt de overheid haar 'noodbevoegdheden' voor online inhoud?

Het bevel werd uitgevaardigd onder de noodbepalingen van de Information Technology Rules, 2021, wegens het zogenaamd belasteren van het gezag en de geloofwaardigheid van het Hooggerechtshof van India, het zaaien van verdeeldheid onder verschillende gemeenschappen en het uiten van ongefundeerde beschuldigingen met betrekking tot acties van buitenlandse regeringen in India. ”.

Advertentie

Studenten- en jongerenoutfits in Kerala hebben echter besloten de documentaire op campussen en openbare plaatsen in de staat te vertonen. In Delhi heeft de Jawaharlal Nehru University Students Union een pamflet uitgegeven waarin studenten worden uitgenodigd voor de vertoning van de documentaire op het kantoor van de vakbond, waarna de JNU-administratie de studentenunie verbood om te screenen.

In Hyderabad werd het werk niet vertoond. vertoond in het winkelcomplex op de noordcampus van de Universiteit van Hyderabad afgelopen zaterdag, wat controverse veroorzaakte.

Terwijl de Britse premier Rishi Sunak premier Modi verdedigde en zei dat hij het niet eens was “met de karakterisering” van zijn Indiase tegenhanger in de BBC-documentaire zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de VS er niet bekend mee zijn.

© IE Online Media Services Pvt Ltd