Minister van Buitenlandse Zaken S Jaishankar's bezoek aan Sri Lanka: belangrijkste afhaalrestaurants

0
49

Minister van Buitenlandse Zaken S Jaishankar's bezoek aan Sri Lanka, na zijn bezoek aan de Malediven, bracht 1) blijde tijdingen over, 2) een lang uitgestelde uitnodiging, en 3) twee krachtige boodschappen op de verwachtingen van India van zijn naaste buurland in de Indische Oceaan. Alles bij elkaar geven de drie inzicht in hoe Delhi zijn betrekkingen met Colombo ziet.

Het goede nieuws

Het bezoek van Jaishankar op 20 januari kwam een dag nadat India aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had laten weten dat India het schuldsaneringsplan van Sri Lanka krachtig steunt. New Delhi is de eerste bilaterale schuldeiser die dit doet. Sri Lanka heeft soortgelijke geruststellingen gezocht bij China en ook bij andere schuldeisers.

“Zodra voldoende zekerheid is verkregen en aan de resterende vereisten is voldaan, kan een door het Fonds ondersteund programma voor Sri Lanka ter goedkeuring worden voorgelegd aan de IMF-directie, waarmee de broodnodige financiering kan worden vrijgemaakt”, aldus het IMF in een verklaring. een verklaring op maandag.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

Delhi Confidential: Beroemdheden komen samen om EC te helpen kiezers aan te moedigen…Terwijl parlementslid Badnagar tehsil de pandemie bestreed, werd de lokale bushalte omgebouwd tot …

Tijgersafari in Corbett-reservaat: SC-panel slaat voormalige minister neer , beleid< /figuur>BV Doshi overlijdt: vijf kenmerken die de meesterarchitect&#82 definieerden…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Afgelopen september kwam Sri Lanka in aanmerking voor een IMF Extended Fund Facility van 2,9 miljard dollar om de economische crisis te boven te komen, maar als voorwaarde moeten de bilaterale schuldeisers van Colombo financieringsgaranties geven over de schuldhoudbaarheid. China, Japan en India zijn de belangrijkste bilaterale schuldeisers van Sri Lanka.

De schuldeisers’ belangrijkste zorg is dat het akkoord alle schuldeisers gelijk moet behandelen. India en China zijn niet ingegaan op de uitnodiging van de Club van Parijs – een groep van 22 OESO-landen waarvan Japan deel uitmaakt – om zich bij het platform aan te sluiten. India en Japan voeren bilaterale besprekingen met Sri Lanka; China moet nog duidelijk zeggen wat het wil.

Lees |Zal meer investeringen in Sri Lanka stimuleren, zegt Jaishankar

Jaishankar zei in Colombo dat India, door eerst naar het IMF te stappen, “niet op anderen heeft gewacht en heeft besloten te doen wat volgens ons juist is”, volgens het Neighbourhood First-principe. Hij hoopte dat andere bilaterale schuldeisers zouden volgen. Hij noemde geen ander land, maar zei dat India verwachtte dat zijn eerste stap Sri Lanka niet alleen zou helpen zijn positie te consolideren, maar dat alle schuldeisers gelijk zouden worden behandeld.

De Sri Lankanen waren dankbaar voor het laatste. jaarlijkse reddingsoperatie van $ 4 miljard uit New Delhi; ze zouden zich er nu nog scherper van bewust zijn dat niet alleen Peking vorig jaar niet meedeed, maar dat zijn schijnbare onwil om de zekerheid te geven die het IMF verlangt, elk herstelplan zou kunnen doen ontsporen.

Advertentie

Van de totale bilaterale schuld, Het aandeel van China is 52 procent, Japan 19,5 procent en India 12 procent.

De uitnodiging

Nieuwe Sri Lankaanse presidenten hebben traditioneel hun eerste buitenlandse bezoek aan New Delhi gebracht, binnen enkele weken, zo niet dagen nadat ze de leiding hadden genomen. In 2019 draaide India de traditie om: Jaishankar vloog naar Colombo om Gotabaya Rajapaksa te begroeten bij zijn verkiezing tot president, en nodigde hem uit voor een bezoek aan New Delhi. Maar nadat Ranil Wickremesinghe Rajapaksa had vervangen, kwam het grootste deel van zijn steun bij de stemming in het parlement van de Rajapaksa's. Sri Lanka Podujana Peramuna — India reageerde voorzichtig.

De eerste reactie was van de Indiase Hoge Commissie in Colombo, die de steun van India verzekerde aan “het volk” in hun zoektocht naar economisch herstel “met democratische middelen en waarden, gevestigde democratische instellingen en constitutioneel kader”. Premier Narendra Modi stuurde zijn felicitatiebericht pas na een week, waarin hij opnieuw melding maakte van de steun van India aan de bevolking van Sri Lanka.

Advertentie

President Wickremesinghe's eerste twee buitenlandse bezoeken waren aan Japan en het VK, voor de begrafenissen van respectievelijk minister Shinzo Abe en koningin Elizabeth.

Dit is de eerste keer sinds in ieder geval de jaren negentig dat het zo lang voor New Delhi om een ​​nieuwe Sri Lankaanse president uit te nodigen. Wickremesinghe zal “in een vroeg stadium India bezoeken om te bespreken hoe ons partnerschap het sterke herstel van Sri Lanka kan bevorderen”.

De berichten

Sinds eind 2020, toen de toenmalige minister van Financiën van Sri Lanka, Basil Rajapaksa, in India aankwam om hulp te zoeken om de crisis die zich toen snel opbouwde te boven te komen, is India duidelijk dat zijn samenwerking zou berusten op de “vier pijlers” van energiezekerheid, voedselzekerheid, valutasteun voor deviezen en Indiase investeringen in Sri Lanka.

In het afgelopen jaar is India erin geslaagd om beide langlopende projecten, zoals de Trinco-olietankboerderij , evenals nieuwe, zoals de investering van Adani in windmolenparken in het noordwesten van Sri Lanka. De Adani Group ontwikkelt ook de westelijke containerterminal in de haven van Colombo. Maar het gerommel in Colombo gaat door over de schijnbare tegenprestatie in deze deals.

Advertentie

De eerste botte boodschap van Jaishankar was dat financiële hulp een snelle oplossing is die Sri Lanka alleen niet op het pad van economisch herstel kan brengen. India was bereid om te helpen met de benodigde investeringen, maar Colombo moet de juiste omgeving creëren. India, zo maakte Jaishankar duidelijk, was geïnteresseerd in de sectoren energie, toerisme en infrastructuur.

“We rekenen op de regering van Sri Lanka om een ​​bedrijfsvriendelijke omgeving te creëren om een ​​aantrekkingskracht te creëren. Ik ben ervan overtuigd dat de beleidsmakers hier de ernst van de situatie inzien”, zei hij.

Advertentie Best of Explained

Klik hier voor meer

Er wordt gezegd dat het potentieel voor hernieuwbare energie in Sri Lanka veel groter is dan het kan verbruiken. De verkoop van het overschot aan India door middel van onderzeese kabels op een Indiaas net aan te sluiten, wordt naar verwachting een duurzame bron van inkomsten. Ook zou de olieopslagcapaciteit in Trincomalee kunnen worden gebruikt om energiezekerheid te bieden aan zowel Sri Lanka als de regio.

Jaishankar kondigde aan dat de twee landen “in principe overeenstemming hadden bereikt over een raamwerk voor hernieuwbare energie dat deze samenwerking vooruit”.

Advertentie

De tweede boodschap is er een die India de afgelopen maanden luid en nadrukkelijk naar buiten heeft gebracht: de regering van Sri Lanka vragen om het 13e amendement in haar grondwet door te voeren.

Het amendement, dat voorziet in gekozen provinciale raden, werd geïntroduceerd tijdens de tussenkomst van India in 1987. Het is de enige concessie in de grondwet op de Tamil-eis voor decentralisatie.

Het amendement, waar Singalees-boeddhistische nationalisten zich zowel toen als nu met hand en tand tegen verzetten, was bedoeld om een ​​provinciale raad op te richten in het Tamil-noordoosten van Sri Lanka. Omdat het geen uitzonderlijke voorziening kon zijn, werd voor het eerst het hele land in provincies verdeeld.

Het eerste provinciale bestuur in het noordoosten, in 1989-90, was van korte duur. De volgende verkiezingen voor de noordelijke en oostelijke provincieraden (de regio was toen in tweeën gedeeld) werden pas in 2013 gehouden, vier jaar na het einde van de burgeroorlog. Dat was ook de laatste keer dat Sri Lanka provinciale raadsverkiezingen hield.

Jaishankar, die de leiders van de Tamil Nationale Alliantie ontmoette, zei dat de “volledige implementatie van het 13e amendement” en vervroegde verkiezingen voor de provinciale raad “cruciaal” waren. voor de politieke stabiliteit van Sri Lanka. Tijdens het Rajapaksa-regime was er sprake van schrapping uit de grondwet. Aan de andere kant hebben delen van het politieke leiderschap van de Tamils ​​gesproken over de aspiraties van de Tamils ​​die verder zijn gegaan dan deze bepaling, en over de noodzaak van een “13th Amendment Plus”. De boodschap van Jaishankar leek ook voor hen bedoeld.

© The Indian Express (P) Ltd