MeitY om in februari 'aparte' gesprekken te voeren over PIB-factcheck: MoS IT

0
33

Het ministerie van Elektronica en IT (MeitY) zal in februari een “aparte” raadpleging houden met belanghebbenden over haar laatste voorstel om het Persinformatiebureau (PIB) te machtigen om “nepnieuws” op sociale mediaplatforms en andere digitale diensten te controleren , zei staatsminister voor Elektronica en IT Rajeev Chandrasekhar dinsdag.

De maatregel, voorgesteld onder de laatste wijzigingen in de informatietechnologieregels, 2021, heeft kritiek gekregen van een breed scala aan belanghebbenden, waaronder het maatschappelijk middenveld organisaties aan verenigingen die mediabedrijven en journalisten vertegenwoordigen.

“We zullen ergens begin volgende maand een afzonderlijke raadpleging houden (over PIB-factcheck), “zei Chandrasekhar toen hem werd gevraagd naar opheldering over de voorgestelde wijziging van de IT-regels 2021 .

Vorige week stelde MeitY voor dat elk nieuwsbericht dat door de feitencontrole-eenheid van PIB – het centrale bureau voor het delen van nieuwsupdates – als “nep” is aangemerkt, niet wordt toegestaan ​​op online tussenpersonen, waaronder sociale mediaplatforms zoals Facebook , YouTube en Twitter.

Alleen verhalen voor abonneesAlles bekijken

Delhi Confidential: Beroemdheden komen samen om EC te helpen kiezers aan te moedigen…Terwijl parlementslid Badnagar tehsil een pandemie bestreed, werd de lokale bushalte omgebouwd tot …

Tijgersafari in Corbett-reservaat: SC-panel slaat voormalig minister neer, beleid

BV Doshi overlijdt: vijf kenmerken die de meesterarchitect&#82 definieerden…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Het voorstel over “nepnieuws” dat als naschrift bij de regels voor online kansspelen is gevoegd, zegt verder dat inhoud die is gemarkeerd als misleidend door “elke andere instantie die door de overheid is gemachtigd om feiten te controleren” of “met betrekking tot zaken van de Center” is niet toegestaan ​​op online tussenpersonen.

De vereiste is toegevoegd onder due diligence-vereisten die tussenpersonen moeten volgen om van veilige haven te genieten, wat wettelijke immuniteit is voor inhoud van derden die ze hosten. Tussenpersonen bieden gebruikers in wezen toegang tot diensten op internet, en de voorgestelde wijzigingen in de regels betekenen dat niet alleen sociale-mediaplatforms, maar ook internetserviceproviders en webhostingproviders – die momenteel allemaal als tussenpersoon worden geclassificeerd – de regels zullen moeten volgen als ze op de hoogte worden gebracht met deze bepaling.

De Editors Guild of India bekritiseerde het voorstel en zei in een verklaring dat “de bepaling van nepnieuws niet alleen in handen van de regering kan zijn en zal resulteren in censuur van de pers”. De nieuwszenders & Digital Association zei dat het “een huiveringwekkend effect zal hebben op de media” en moet worden ingetrokken.

Advertentie

Eerder deze week meldde The Indian Express dat er verschillende gevallen zijn geweest, waaronder berichten over kennisgevingen van deelstaatregeringen , politiediensten en het Inlichtingenbureau – dat de PIB markeerde als “nepnieuws”, waar het later fout bleek te zijn.

Op 2 januari had MeitY voor het eerst de regels voor online gaming vrijgegeven en belanghebbenden om commentaar gevraagd tot 17 januari. Maar die avond verlengde het de raadplegingsperiode tot 25 januari en uploadde het ook een nieuw ontwerp van amendementen op de informatietechnologieregels, 2021, met voorschriften voor online spelplatforms. Samen met deze wijzigingen voegde het het voorstel toe om informatie online te verbieden die door PIB is ontkracht. Belanghebbenden uit de sector hebben echter ook stilletjes hun bezorgdheid geuit over de manier waarop dit laatste in de ontwerpamendementen is verwerkt.

© The Indian Express (P) Ltd.