Indien planerar att gå över till sol-, vindkraft till 2025; för att spara 19,5 miljarder dollar per år: Studie

0
60

Indien planerar att lägga till 76 gigawatt (GW) sol- och vindkraft i allmännyttiga skala till 2025, vilket kan spara upp till 19,5 miljarder dollar per år (över 15 lakh crore) orsakade av förbränning av kol, enligt den senaste forskningen av Global Energy Monitor.

Data från Global Solar Power Tracker och Global Wind Power Tracker rankar Indien bland de sju bästa länderna globalt när det gäller potentiell förnybar energi. Denna utbyggnad kan undvika användningen av nästan 78 miljoner ton kol årligen, eller ungefär 32 GW i kolkraftverkskapacitet, vilket är mer ny kolkapacitet än landet har lagt till sedan 2018, konstaterar rapporten.

“Årliga besparingar i Indien kan skjuta i höjden om kolet för att rengöra bytet matchar landets ambitioner. Indien planerar att lägga till ytterligare 420 GW vind- och solkraft till 2030, vilket skulle öka de årliga besparingarna från att undvika kolkraft till mer än 58 miljarder US-dollar, med de totala besparingarna som når 368 miljarder US-dollar år 2030”, står det.

Enligt rapporten skulle det kosta cirka 51 miljarder dollar om Indien skulle få igång alla sina planerade sol- och vindprojekt i nyttoskala. Men med en årlig besparing på 19,5 miljarder USD i direkta bränslekostnader kan Indien betala för detta på bara två och ett halvt år, tillägger den.

Subscriber Only StoriesView All

Delhi Confidential: Kändisar samlas för att hjälpa EC att uppmuntra väljarna att…

När MP:s Badnagar tehsil kämpade mot pandemin, omvandlades lokalbusshållplatsen till …

Tigersafari i Corbettreservat: SC-panel kritiserar tidigare minister, politik

BV Doshi går bort: Fem funktioner som definierade mästerarkitekten&#82…Använd nyårskampanjkod SD25 Explained

Kostnadseffektiv och ren energi

< p>Om Indien skulle få igång alla sina planerade sol- och vindprojekt i allmännyttiga skala skulle det kosta cirka 51 miljarder USD. Men med en årlig besparing på 19,5 miljarder USD i direkta bränslekostnader, kan Indien återvinna detta på bara två och ett halvt år, säger en rapport från Global Energy Monitor. Indien står för 5 procent av all potentiell solkraft i allmännyttiga skala globalt, endast efter Kina, USA och Australien. Den är placerad på 17:e plats globalt i potentiell vindkraftskapacitet.

Indien står för fem procent av all potentiell solkraft i allmännyttiga skala globalt, bara efter Kina, USA och Australien, samtidigt som den placerar sig på 17:e plats globalt i framtida vindkraft. kraftkapacitet.

“Spara pengar, minska utsläppen – Indiens övergång från kol till ren kraft är en win-win. Ett lovande steg mot att uppfylla landets nettomål för nollutsläpp till 2070, Indien kommer att bli rikare och renare genom att sluta med kol. Kostnaderna för sol- och vindkraft fortsätter att sjunka, och jämfört med flyktiga priser på fossila bränslen är förnybar energi ett mycket bättre alternativ för att bygga ny energiinfrastruktur”, säger Shradhey Prasad, projektledare för Global Wind Power Tracker.

Kina har den mest potentiella förnybara kraften för närvarande på 387 258 MW, följt av Australien, Brasilien, USA, Vietnam, Grekland, Sydkorea, Taiwan och Japan.

© The Indian Express (P) Ltd.