Hur skadar transfetter dina hjärtkärl? Varför är WHO orolig för att 5 miljarder människor exponeras för dem?

0
67

Om en populär film produceras på fettsyror som konsumeras i mat, kan den heta “The Good, the Bad and the Ugly”, med en nick till Clint Eastwood-filmen från 1966. De omättade fettsyrorna skulle märkas som bra, mättade fettsyror som dåliga och transfettsyror som fula. Detta är baserat på mängden skada de kan göra på kroppens artärer, i form av åderförkalkning (fettavlagring) och trombos (koagulering).

Det skulle naturligtvis vara lite förenklat, eftersom det finns skillnader inom gruppen omättade fetter, där arten och omfattningen av artärskydd och skada skulle variera mellan mono- och fleromättade fettsyror och förhållandet mellan n-3 (omega-3) och n-6 (omega-6) fettsyror baserat på placeringen av terminalen dubbelbindning inom den fleromättade fettsyragruppen. Det finns också skillnader mellan kortkedjiga och långkedjiga fettsyror i den mättade fettsyragruppen. Sådana nyanser behövs dock inte när vi betecknar transfetter i kosten som de farligaste av fettsyrorna när det gäller negativa hälsoeffekter. Särskilt när det gäller den skada de gör på blodkärlen.

Det har gjorts en mängd studier som bekräftar den otvetydiga “skyldiga” domen om transfetter i samband med farliga angrepp på blodkärl. Dessa fettsyror höjer markant blodnivåerna av aterogent LDL-kolesterolfraktion av blodnivåerna, mycket mer än till och med de vanligen anklagade mättade fetterna. Den del av blodkolesterol som skyddar blodkärlen (HDL kolesterol) minskas. De ökar blodets tendens att koagulera, genom aktivering och aggregation av blodplättar. De inflammerar det inre slemhinnan i blodkärlen. Det finns också en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes. Alla dessa skriver ett skurkaktigt angrepp på artärer överallt i kroppen. Inblandning av kranskärlen leder till hjärtinfarkt. På samma sätt finns det en ökad risk för stroke och förlamning när blodkärl som förser hjärnan med blod påverkas. Artärer som levererar blod till extremiteterna kan också äventyras.

LÄS ÄVEN |VEM varnar för att 5 miljarder människor fortfarande är oskyddade från transfetter och kan ha hjärtsjukdomar!

Transfetter kan vara av naturligt ursprung, producerade i tarmen hos idisslare och finns i mjölk och kött som kommer från dem. Emellertid kommer transfetter i människans kost nu mestadels från industriella processer, som delvis hydrerar flytande vegetabiliska oljor för att göra dem mer fasta. Förutom att förbättra smaken och konsistensen hos de livsmedel som använder dem, förlänger användningen hållbarheten för de livsmedel som innehåller dem. Tyvärr förkortar de också människors liv när de konsumeras ofta.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Delhi Confidential: Kändisar samlas för att hjälpa EC att uppmuntra väljarna att…

När MP:s Badnagar tehsil kämpade mot pandemin, omvandlades lokalbussstället till …

Tigersafari i Corbett-reservatet: SC-panelen slår till mot tidigare minister , policy

< /figure>BV Doshi går bort: Fem funktioner som definierade mästerarkitekten&#82…Använd nyårskampanjkod SD25

De finns ofta i bakade produkter som bakverk, kex, fryst pizza, margariner och andra pålägg samt stekt mat som munkar. Industriellt producerade transfetter har en mer skadlig effekt på blodkärlen än de som finns i naturliga livsmedel. Detta är förståeligt, eftersom den mänskliga fysiologin inte har anpassat sig till dessa industriprodukter som har angripit våra kroppar först under det senaste halvseklet.

Hjärt- och kärlsjukdomar, som främst manifesterar sig som kranssjukdomaroch stroke, är den vanligaste dödsorsaken i världen. Denna börda är inte bara uppenbar i höginkomstländer utan ökar snabbt i medel- och låginkomstländer. Kosten spelar en viktig roll för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Även om främjandet av olika dieter som en kombination av flera hälsosamma naturliga livsmedel är beroende av både livsmedelspolitik och personliga val, finns det ett akut behov av att eliminera källan till skada som är relaterad till industriell bearbetning snarare än att ha ett naturligt ursprung. Även om vi främjar konsumtionen av bra fetter och minskar konsumtionen av dåliga fetter, finns det en övertygande logik att eliminera de fula fetter som dumt infördes i våra livsmedel.

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att 50 00 000 liv går förlorade på grund av förtida dödsfall i kranskärlssjukdom som kan tillskrivas konsumtion av transfetter. Ändå är fem miljarder människor fortfarande extremt sårbara för deras skada globalt, på grund av frånvaron av nationell politik som är inriktad på att eliminera dem från industriellt bearbetade livsmedel. Flera länder, inklusive Indien, har börjat implementera policyer som kräver att halterna av transfetter i livsmedel ska minskas eller tas bort. Men många andra länder har inte gått den vägen. WHO:s uppmaning om eliminering av transfetter till 2023 har inte hörsammats eller fullföljts med den nödvändiga nivån av politiskt och politiskt engagemang. Utan ett sådant engagemang kommer dominerande delar av livsmedelsindustrin inte att ha bråttom att ändra sin praxis. I en globaliserad värld innebär detta fara för alla länder. Politiker har också varit upptagna av covid-19-pandemin. Nu när pandemihotet avtar, kan det finnas en förnyad global inriktning för att motverka detta globala hot? Dags för länder att komma ur trans för att eliminera faran från transfetter.

Annons

(K. Srinath Reddy är hedersprofessor, Public Health Foundation of India. Åsikter som framförs är personliga).

© IE Online Media Services Pvt Ltd