Hur Apples kommande mixed-reality-headset kommer att fungera

0
71

Apple Inc.:s efterlängtade mixed-reality-headset är ett ambitiöst försök att skapa en 3D-version av iPhones operativsystem, med ögon- och handspårningssystem som kan skilja tekniken från konkurrerande produkter.

Enheten för cirka 3 000 USD, som kommer senare i år under det troliga namnet Reality Pro, kommer att ha ett nytt tillvägagångssätt för virtuella möten och uppslukande video, i syfte att skaka om en VR-industri som för närvarande domineras av Meta Platforms Inc. Det är en höginsats för Apple, som expanderar till sin första stora nya produktkategori sedan släppte en smartklocka 2015, och företaget måste imponera på konsumenterna.

Apple driver in på en osäker marknad med en premiumprisprodukt. Företagets över 1 000 personer plus Technology Development Group har tillbringat mer än sju år på projektet, och Apple räknar med att det kommer att bli en ny intäktskälla – särskilt med försäljningstillväxten som väntas stanna i år.

Men virtuell verklighet har visat sig vara en utmaning för teknikens största titaner. Även om vissa prognoser visar att branschen kommer över 100 miljarder dollar vid slutet av decenniet, ses headset fortfarande som nischprodukter – och Meta har förlorat miljarder på sina ansträngningar.

Subscriber Only StoriesView All

Delhi Confidential: Kändisar samlas för att hjälpa EC att uppmuntra väljarna att…

När MP:s Badnagar tehsil kämpade mot pandemin, omvandlades lokalbusshållplatsen till …

Tigersafari i Corbettreservat: SC-panel kritiserar tidigare minister, politik

BV Doshi går bort: Fem funktioner som definierade mästerarkitekten&#82…Använd nyårskampanjkod SD25

Apples mål är att tillföra något nytt till bordet. Ögon- och handspårningsförmågan kommer att vara ett stort försäljningsargument för enheten, enligt personer som är bekanta med produkten, som förväntas kosta ungefär dubbelt så mycket som priset på rivaliserande enheter. Dess kärnfunktioner kommer att inkludera avancerade FaceTime-baserade videokonferenser och mötesrum.

Headsetet kommer också att kunna visa uppslukande videoinnehåll, fungera som en extern skärm för en ansluten Mac och replikera många funktioner hos iPhones och iPads.

Så här kommer det att fungera: Headsetet kommer att ha flera externa kameror som kan analysera en användares händer, samt sensorer inuti gadgetens hölje för att läsa ögon. Det gör att bäraren kan styra enheten genom att titta på ett föremål på skärmen – oavsett om det är en knapp, appikon eller listpost – för att välja det.

Annons

Användare kommer sedan att nypa ihop tummen och pekfingret för att aktivera uppgiften – utan att behöva hålla i någonting. Tillvägagångssättet skiljer sig från andra headset, som vanligtvis är beroende av en handkontroll.

Precis som Metas senaste headset kommer Apples enhet att använda både virtuell och förstärkt verklighet. Med VR ser användarna bilder och innehåll i glasögonen. AR, å andra sidan, lägger över digitalt innehåll ovanpå verkliga vyer.

Headsetet kommer att ha två ultrahögupplösta skärmar – utvecklade med Sony Group Corp. – för att hantera VR och en samling externa kameror för att möjliggöra ett AR “genomgångsläge”. Det betyder att användarna kommer att se den verkliga världen genom kamerorna placerade på headsetet. Apple kommer att erbjuda användare med receptbelagda glasögon anpassade linser som sitter i själva höljet.

Annons

Enheten kommer att ha en så kallad Digital Crown – som Apple Watch – som låter användare växla mellan VR och AR. I VR är bäraren helt nedsänkt. När AR är aktiverat tonas innehållet tillbaka och omges av användarens verkliga miljö. Apple förväntar sig att detta kommer att vara en höjdpunkt för produkten, enligt personerna som bad om att inte bli identifierade eftersom projektet fortfarande är under hölje.

Med tanke på att headsetet fortfarande är månader efter det att det släpptes, har vissa funktioner kunde fortfarande avbrytas eller ändras, tillade folket. En taleskvinna för Apple avböjde att kommentera.

Headsetets FaceTime-programvara kommer realistiskt att återge en användares ansikte och hela kropp i virtuell verklighet. Dessa avatarer kommer att tillåta två personer – var och en med ett Apple-headset – att kommunicera och känna att de är i samma rum. Tekniken skiljer sig från virtuella mötesrum på Metas headset, vilket skapar en mer tecknad avatar av användaren.

På grund av den enorma processorkraft som krävs för funktionen kommer headsetet endast att stödja realistiska avatarer under en -på-en videochatt. Det kommer fortfarande att tillåta FaceTime-sessioner med flera personer, men ytterligare användare kommer att visas som en ikon eller Memoji – Apples anpassade emoji.
Apple planerar att avslöja enheten redan i vår, även om schemat fortfarande kan ändras, enligt folket. Det skulle låta företaget diskutera produkten på sin årliga konferens för mjukvaruutvecklare i juni och sedan släppa den senare i år.

Som med några av Apples tidigare stora satsningar, planerar företaget att börja långsamt. Man siktar på att påbörja tidig produktion av enheten så snart som februari i Kina och överväger att lansera produkten i USA bara för att börja. Prislappen förväntas också begränsa produktens dragningskraft, och Apple arbetar redan på en billigare version – för release i slutet av 2024 eller början av 2025 – som kan vara närmare 1 500 $. Det är vad Meta tar betalt för sitt headset med blandad verklighet.

Annons

Apple räknar med att sälja cirka 1 miljon enheter av sitt nya headset under det första året. Det kan jämföras med mer än 200 miljoner enheter för iPhone, Cupertino, Kalifornien-baserade företagets största pengar. I ett sällsynt drag planerar det inte heller att göra vinst på den ursprungliga versionen – inte ens till det höga priset – vilket indikerar att företaget har en långsiktig syn på plattformen.

Uppslukande videotittande kommer att vara en kärnfunktion i den nya enheten. Apple har diskuterat att utveckla VR-innehåll för plattformen med ett halvdussin mediepartner, inklusive Walt Disney Co. och Dolby Laboratories Inc. Och teknikjätten arbetar på att uppdatera sitt eget Apple TV+-material för att fungera med headsetet. Som en del av satsningen köpte Apple streamingföretaget NextVR 2020, i syfte att skapa sportinnehåll i VR.

Annons

Apple planerar att headsetet ska ha en dedikerad videotittande funktion som kan få tittarna att känna sig som de ser en film på en jätteduk i en annan miljö, till exempel en öken eller yttre rymden. Men medan headsetets video kommer att vara uppslukande, kommer dess högtalare att vara mindre kraftfulla. Så användare kommer att behöva bära AirPods-öronsnäckor för att få fullt rumsligt ljud – en surroundljudseffekt.

Enheten kommer också att ha produktivitetsfunktioner, inklusive möjligheten att fungera som en extern bildskärm för en Mac. Med den funktionen kommer användare att kunna se sin Macs skärm i virtuell verklighet men ändå styra datorn med sin styrplatta eller mus och fysiska tangentbord.

Annons

Headsetets operativsystem, internt kallat xrOS, kommer att ha många av samma funktioner som en iPhone och iPad men i en 3D-miljö. Det inkluderar webbläsaren Safari, foton, e-post, meddelanden och kalenderappen. Och det kommer också att ha appar för företagets tjänster, som App Store för att installera programvara från tredje part, Apple TV+, musik och podcaster. Företaget arbetar också med hälsospårningsfunktioner.

Upplevelsen ska kännas bekant för Apple-användare. När de sätter på sig headsetet kommer huvudgränssnittet att vara nästan identiskt med det för iPhone och iPad, med en startskärm med ett rutnät av ikoner som kan omorganiseras. Användare kommer att kunna fästa widgets, såsom väder, kalendermöten, e-post och börsresultat, bland sina appikoner.

När användare behöver mata in text kan de använda Siri röstassistent eller lita på ett iPhone, Mac eller iPad-tangentbord. Till skillnad från med en Apple Watch krävs dock inte en iPhone för drift. Företaget utvecklar teknik som låter användare skriva i luften med händerna, men en sådan funktion kommer sannolikt inte att vara redo för den första lanseringen.

Spel förväntas bli ett populärt erbjudande från tredjepartsutvecklare, och Apple har skapat sin egen underliggande motor för att driva VR-spel. Under 2017 släppte företaget ARKit och andra verktyg för att hjälpa utvecklare att förbereda augmented reality-upplevelser på iPhone. Detta bidrog till att skapa förutsättningar för programmerare att bygga appar, spel och tjänster för headsetet.

Apple-enheten kommer att inkludera en variant av M2-chippet som finns i företagets senaste Mac-datorer, samt en dedikerad processor för grafik och mixed-reality-upplevelser. Det andra chippet kommer att kallas Reality Processor, enligt varumärkesansökningar som lämnats in av teknikjätten.

Men att göra processorerna tillräckligt kraftfulla väckte en annan oro: att enheten överhettas medan den är på en användares ansikte. För att lösa det problemet tog Apple beslutet att ladda ner batteriet från insidan av headsetet till ett externt paket. Den vilar i användarens ficka och ansluts via en kabel. En annan justering är införandet av en kylfläkt som på avancerade Mac-datorer.

Headsetet kan hålla cirka två timmar per batteripaket, i linje med konkurrerande produkter. Batteriet är dock stort: ​​ungefär lika stor som två iPhone 14 Pro Maxes staplade ovanpå varandra, eller cirka 6 tum höga och mer än en halv tum tjocka. Ändå har vissa interna prototyper för mjukvaruutveckling ett inbyggt batteri och laddas via USB-C.

Meta, däremot, placerar sina batterier på baksidan av sitt headset på ett sätt som hjälper till att balansera enheten på en persons huvud. Apples tillvägagångssätt kan i slutändan vara mindre bekvämt för användarna, särskilt om de tittar på en hel film medan de bär headsetet. Vissa testare har klagat på att produkten kan vara besvärlig, enligt folket.

Den relativt korta batteritiden – cirka 20 timmar mindre än Apples senaste MacBook Pro – kan skapa sina egna problem. Om användare vill titta på flera filmer eller spela spel i timmar åt gången kan de behöva köpa flera batterier och ofta byta ut dem.

Apple har erkänt dessa utmaningar internt och har försökt ställa realistiska förväntningar på produkten. En fördel med enheten, tror företaget, är att den kan sporra kunder att besöka Apple-butiker – inte nödvändigtvis för att köpa produkten, utan för att prova den. De kan sedan köpa en annan enhet, till exempel en iPad eller AirPods.

För att visa upp det nya headsetet skapar Apple ett “butik i en butik”-koncept – ett område inom sina butiker som är dedikerat till att demonstrera produkten. Företaget gjorde något liknande när det lanserade Apple Watch, som nu är central för en division på 41 miljarder dollar.

Det ursprungliga headsetet kommer att vara tillverkat av aluminium, glas och kuddar – och påminna om Apples 550 $ AirPods Max hörlurar. Produkten kommer att ha en böjd skärm på framsidan som utåt kan visa en bärares ögon, med högtalare på sidorna och ett pannband som hjälper till att passa enheten runt en användares huvud.

Det kommer att skilja sig från det mesta av plast. design av konkurrerande produkter, som vanligtvis fäster enheten till bäraren med flera band.

Ögon- och handspårning kan sluta bli den mest minnesvärda delen av headsetet. Som med sina tidigare stora satsningar, gillar Apple att inkludera ett banbrytande gränssnitt som skiljer sina produkter från konkurrenterna. Med iPod var det klickhjulet. Med iPhone och iPad var det multitouch-metoden. Och med Apple Watch var det Digital Crown.

Nu hoppas Apple att headsetets sci-fi-liknande gränssnitt kommer att göra sin senaste produkt till en vinnare.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.