Het man-olifantconflict in Kerala begrijpen

0
63

Het bosdepartement van Kerala heeft zondag een malafide slagtand gevangen die al meer dan een jaar dorpen in het Palakkad-district plunderde. Een ander was op 9 januari verdoofd; deze had een persoon in Sulthan Bathery in Wayanad aangevallen. En de eisen worden steeds luider voor het vangen van een olifant die sinds december heeft gereageerd op overenthousiaste toeristen in Munnar door een paar voertuigen te rammelen.

Kerala niet de slechtste

Toch staat de omvang van het conflict tussen mens en olifant in Kerala – naar verwachting acuut genoeg om zelfs politieke onrust te veroorzaken – niet in verhouding tot de relatieve overvloed aan wilde jumbo's in de staat.

Uitleg |Wie is PT 7 en hoe zal de gevangengenomen verwoestende olifant uit Kerala worden verplaatst?

Van de geschatte landelijke populatie van 30.000 wilde olifanten in 2017 had Kerala ongeveer 5.700, of 19%. Tussen 2018-19 en 2021-22 hebben olifanten 2.036 mensen gedood in India, blijkt uit gegevens verzameld door de centrale overheid. Kerala was goed voor slechts 81 (4%) van deze sterfgevallen. (Veldgegevens tellen op tot 92 doden.)

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

UPSC-sleutel – 25 januari 2023: weten over Egypte, India en niet-gebonden bewegingen…

Het gebruik van dierennamen om elkaar te beledigen is een stereotype dat we zouden kunnen…

In Odisha's door regen gevoede Malkangiri helpt een waterplan boeren verbouwen een sec…

Delhi Confidential: een speciale gierstteller in Delhi L-G’s At Home…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Het is duidelijk dat het conflict in Kerala niet vergelijkbaar is met de situatie in bijvoorbeeld Noord-Bengalen of Odisha, waar kleinere jumbopopulaties de schuld krijgen van veel grotere menselijke slachtoffers.

Maar Kerala heeft de afgelopen jaren een relatieve piek in het conflict gezien. In 2021-22 bereikte het aantal menselijke sterfgevallen een nieuw hoogtepunt van 35.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie over

perceptie beheren

Beoordeling van Kerala's jumbo-conflict hangt af van wie men vraagt ​​- de tribale bevolking van de West-Ghats, of de kolonisten die daarheen kwamen vanuit de centrale en zuidelijke delen van de staat.

Advertentie

“Kerala heeft een geschiedenis van kolonisten -landbouw sinds de dagen vóór de onafhankelijkheid, en het staatsbeleid staat dergelijke migratie nog steeds toe. De stam en de olifant zijn zelden met elkaar in conflict, maar hun manieren zijn vreemd aan de kolonist die beide moet verslaan om controle over het land te krijgen. Hun (kolonisten) paniek over het zogenaamde conflict is vaak slechts optiek”, zei een socioloog die in de Wayanad-heuvels heeft gewerkt.

In plaatsen als Munnar is conflicttoerisme populair geworden.

In Explained |Telling Numbers: Toll of human-animal conflict on tigers, elephants and people

“Een olifant op de weg is geen onmiddellijke dreiging en ook geen ijdele nieuwsgierigheid. Het enige wat je hoeft te doen is kalm te blijven en het de ruimte te geven. Maar mensen blazen ongeduldig op de hoorns en proberen het dier weg te jagen. Toeristen verdringen zich eromheen en benaderen (de olifant) zelfs te voet voor selfies. Op het moment dat het dier besluit dat het genoeg heeft gehad, wordt het een 'plunderaar' of een 'terreur' in de media', zei veteraan onderzoeker op het gebied van natuurcriminaliteit, Jose Louise.

Experts onderstrepen dat simpelweg veranderen hoe mensen olifanten zien kunnen hun interactie een stuk veiliger maken. Ze zijn het er echter over eens dat olifanten in zeldzame gevallen schurkenstaten kunnen worden, met of zonder provocatie.

Grote jongens op vrije voeten

Advertentie

Als een fractie van alle ontmoetingen met olifanten, neemt de kans om een ​​schurkendier tegen te komen toe met het aantal stierolifanten dat buiten het bos rondloopt. Dat aantal neemt toe in Kerala.

Olifanten hebben van oudsher de voorkeur gegeven aan de vochtrijke bossen van Kerala, waar ze met name tijdens de zomermaanden vanuit het aangrenzende Tamil Nadu naar toe trekken. In de afgelopen jaren heeft deze concentratie van wilde olifantenpopulaties in Kerala een aanzienlijk aantal jonge stieren vertoond.

“In de afgelopen twee decennia is de geslachtsverhouding in zuidelijke olifantenpopulaties, met name die ten noorden van de Palghat-kloof, hersteld van de aanval van ivoorstropers die deze bossen regeerden en selectief slagtanden uitschakelden in de jaren tachtig en negentig”, zegt ecoloog Raman. Sukumar, die sinds eind jaren zeventig aan Aziatische olifanten werkt, legt uit.

Uitgelegd |Hoe cheeta's in India uitstierven en hoe ze worden teruggebracht

In de matriarchale olifantensamenleving verlaten stieren de geboortekudde na het begin van de puberteit tussen de 14 en 16 jaar en sluiten zich aan bij wat bekend staat als jongensgroepen om nieuwe foerageergebieden te verkennen onder de voogdij van oudere stieren. Velen van hen moeten de olifantenbossen van Kerala verlaten – die steeds meer worden geteisterd door exotische invasieve onkruiden zoals Lantana en Senna, wat leidt tot een verlies van natuurlijk bosvoer, vooral in de moerasgebieden.

De schurken aanpakken

Binnen de mannelijke sociale orde gaat de training van de jonge stieren door terwijl ze tevoorschijn komen als volwassen mannetjes nadat ze musth hebben gekregen – een afscheiding van het hoofd die een uitbarsting van voortplantingshormonen betekent gedurende 2-3 maanden per jaar – waardoor ze gemakkelijk prikkelbaar en agressief worden, maar niet noodzakelijkerwijs een bedreiging voor de mens.

Advertentie

Een stier die gewoonlijk agressie vertoont tegen mensen en een bedreiging vormt voor het leven en eigendom, vereist echter snel ingrijpen. Geprovoceerd door menselijke ongevoeligheid of niet, dergelijk schurkengedrag kan mogelijk de norm bepalen voor andere jonge stieren om conflicten na te bootsen en snel te verergeren, zeggen experts.

“Het welzijn van individuele dieren is een terechte zorg, maar het niet op tijd isoleren van een malafide stier brengt de toekomst van andere stieren in het gebied in gevaar. Onze ervaring leert dat het sparen van het nest de partij kan bederven”, zei een gepensioneerde boswachter.

Advertentie Meer van Explained |BBC-documentairelinks verwijderd: hoe de overheid haar 'noodbevoegdheden' gebruikt voor online inhoud

Een succesverhaal opslaan

Olifanten zijn verre dieren. Meestal zorgt versnippering van habitats en corridors als gevolg van legale en illegale veranderingen in landgebruik – ontruiming voor mijnbouw of aantasting voor landbouw – voor druk op de jumbo's en brandstof voor conflicten. In Kerala zijn de grenzen tussen de wildernis en de beschaving de afgelopen jaren gelukkig grotendeels ongewijzigd gebleven.

Advertentie

Veranderingen in landbouwpraktijken in aan akkerland grenzende bossen lokken ook herbivoren, waaronder olifanten, tot conflicten. Maar terwijl olifanten zich richten op padie, banaan of tapioca in de dorpen van Kerala, hebben ze weinig interesse in koffie, peper of thee – de dominante gewassen in de plantages.

Deze factoren hebben bijgedragen aan het succes van het behoud van olifanten in Kerala en hielpen conflicten te beperken, anders een onvermijdelijke kost van dergelijk succes. Het is veelbetekenend dat Kerala slechts 14 van de 251 olifanten (5,6%) registreerde die India verloor door elektrocutie en stroperij tussen 2018-19 en 2020-21.

Proactief perceptiemanagement en strengere handhaving door de staat kunnen de druk op jumbo's verlichten. Ook, zeggen experts, moet een pragmatisch beleid voor probleemolifanten erkennen dat dierentuinen en tempels geen plaats zijn voor deze prachtige dieren – en het opsluiten in opvangcentra is op de lange termijn een onhoudbare aanslag op de middelen. Ze gaan het best op in bosarbeiders voor patrouilles en conflictbeheersing.

JUMBOS GENOEMD NAAR HUN EIGENSCHAPPEN

PT-7:Palakkad Tusker-7 (PT-7) werd gevangen genomen nadat hij op 22 januari was verdoofd met pijltjes. Hij zal worden getemd en veranderd in een kumki (gevangen olifant die wordt gebruikt voor operaties tegen wilde olifanten). De PT-7 heette aanvankelijk Dhoni, naar het dorp waar hij 2 jaar geleden voor het eerst werd gezien en waar hij regelmatig kwam. Hij smulde graag van jackfruit en oogstrijpe padie; in juli 2022 trapte hij een man dood.

Arikomban:De olifant kreeg zijn naam, letterlijk 'rijst-tusker', nadat hij herhaaldelijk winkels binnenviel, met name een rantsoenwinkel, in het dorp Panniyar in het district Idukki om rijst (ari), atta en tarwe te eten. Bij een inval vorige week at Arikomban twee zakken rijst. Sinds de Arikomban vijf jaar geleden voor het eerst in het gebied werd gezien, heeft hij mensen doodgetrapt en verschillende huizen verwoest.

Padayappa: Padayappa is vermoedelijk in de veertig en is een wilde slagtand gezien in de buurt van het heuvelstation van Munnar in Idukki, en in theeplantages langs de route Munnar-Marayoor. Padayappa plundert winkels en hoewel hij nog geen mensen heeft aangevallen, begint hij de laatste tijd gewelddadig gedrag te vertonen.

Chakka Komban: Het favoriete eten van deze slagtand (komban) is jackfruit (chakka). Hij wordt vaak gezien in de hoge bergketens van Idukki, met name in het Anayirankal-reservoirgebied, en heeft geen geschiedenis van het aanvallen van mensen.

Kabali: Deze olifant dwaalt door het Athirapally-bos in het Thrissur-district is vernoemd naar een Rajinikanth-film. Kabali heeft de neiging om voertuigen op de Athirapally-Malakkappara bosroute aan te vallen of te achtervolgen. —SHAJU PHILIP

© The Indian Express (P) Ltd