Geval van co-locatie: SAT zet Sebi's terugbetalingsopdracht opzij

0
59

Het Securities Appellate Tribunal (SAT) heeft maandag de Securities and Exchange Board of India's (SEBI) Rs 625 crore disgorgement order tegen de National Securities Exchange (NSE), haar ex-CEO's Chitra Ramkrishna en Ravi Narain, vernietigd in de co-locatiezwendel.

In zijn bevel haalde SAT de markttoezichthouder op het matje met de vraag “hoe SEBI NSE opdracht gaf een onderzoek tegen zichzelf in te stellen.”

Het tribunaal gaf NSE ook opdracht om Rs 100 crore te storten in het Investor Protection and Education Fund (IPEF) dat door de SEBI is opgericht. Het bedrag zal door de toezichthouder op de kapitaalmarkten worden aangepast op basis van de stortingen die NSE al in 2019 en 2021 heeft gedaan, luidt het bevel.

“Het teveel aan opgebouwde rente zal door de SEBI binnen zes weken worden terugbetaald. ”, aldus de rechtbank.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

UPSC Key- 25 januari 2023: weten over Egypte, India en niet-gebonden bewegingen…

Dierennamen gebruiken om te misbruiken elkaar is een stereotype dat we zouden kunnen doen w…In Odisha's door regen gevoede Malkangiri helpt een waterplan boeren een sec…Delhi Confidential: Een speciale gierstbalie bij Delhi L-G’s At Home…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

“De richting om 25 procent van het salaris van Ravi Narain en Chitra Ramkrishna vrij te geven, wordt opzij gezet . De richtlijn die Narain en Ramkrishna verbiedt om zich voor een periode van vijf jaar te associëren met een beursgenoteerd bedrijf, een marktinfrastructuurinstelling of een andere marktbemiddelaar, wordt terzijde geschoven en vervangen door de periode die ze ondergaan”, aldus SAT.

“Naar onze mening, gezien de ernst van de vermeende beschuldigingen, had SEBI zelf een onderzoek/onderzoek moeten uitvoeren in plaats van het aan NSE te delegeren om een ​​onderzoek uit te voeren”, zei SAT. “Het is vreemd en het ligt niet voor de hand hoe SEBI NSE opdracht heeft gegeven om een ​​onderzoek tegen zichzelf in te stellen. Het is duidelijk dat er voor een nonchalante benadering is gekozen', aldus SAT.

De co-locatiezwendel verwijst naar het geven van preferentiële toegang tot het handelsplatform van NSE aan hoogfrequente handelaren en makelaars.

Advertentie

In april 2019 had Sebi NSE opgedragen om vanaf 1 april 2014 Rs 624,89 crore samen met rente tegen een tarief van 12 procent per jaar uit te betalen aan IPEF. SAT zei verder dat het bevel van de SEBI om Narain en Ramkrishna te verbieden om gedurende een periode van vijf jaar te associëren met een beursgenoteerd bedrijf of een marktinfrastructuurinstelling of een andere marktbemiddelaar, werd vernietigd en vervangen door de periode die ze doormaakten. Het bevel bekrachtigde de instructie van de SEBI aan NSE voor het instellen van een onderzoek tegen haar werknemers.

Het tribunaal zei dat de overtredingen begaan door OPG, zoals vastgesteld door SEBI, worden bevestigd. De aanwijzing van de markttoezichthouder die OPG en zijn directeuren opdraagt ​​om vanaf 7 april 2014 Rs.15,57 crore samen met rente tegen een tarief van 12 procent uit te betalen, wordt terzijde geschoven.

De kwestie, SAT order, wordt overgemaakt aan SEBI om opnieuw te beslissen over de omvang van de disgorgement. Het gaf de markttoezichthouder vier maanden de tijd om te rekenen.

Advertentie

“We vinden dat alle beschuldigingen die in de aankondiging van de show zijn geuit, niet zijn bewezen. Veel van de aanklachten werden door de WTM (Sebi Whole-time Member) zelf ingetrokken terwijl hij het betwiste bevel goedkeurde. De WTM oordeelde dat de aanklacht van fraude en oneerlijke handelspraktijken door NSE onder de PFUTP-regelgeving niet is geuit', zei SAT.
De aanklacht dat NSE en haar werknemers hebben samengespannen met TM's, met name OPG, is niet geuit. De beschuldiging van onderdrukking van materiële feiten en niet-samenwerking door NSE met de onderzoeksautoriteiten is niet geuit door de WTM, zei het.

“Hoewel NSE zich niet heeft overgegeven aan onethische handelingen of zich ongerechtvaardigd heeft verrijkt zelf, de richting om uit te geven, kan naar onze mening niet worden volgehouden, 'zei SAT.
NSE heeft zich echter niet gehouden aan haar eigen normen en richtlijnen en heeft de circulaire niet gevolgd. De SCRA-wet geeft de beurs een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste transacties plaatsvinden, aldus het.

© The Indian Express (P) Ltd