Forstå Keralas mann-elefant-konflikt

0
39

Søndag fanget skogavdelingen i Kerala en skurk som hadde raidet landsbyer i Palakkad-distriktet i over ett år. En annen hadde blitt bedøvet 9. januar; denne hadde angrepet en person i Sulthan Bathery i Wayanad. Og kravene blir stadig høyere for å fange en elefant som har reagert på overentusiastiske turister i Munnar ved å slå noen kjøretøy siden desember.

Kerala ikke det verste

Likevel er omfanget av Keralas menneske-elefant-konflikt – anslått som akutt nok til å utløse til og med politiske agitasjoner – ikke i forhold til statens relative overflod av ville jumboer.

Forklart |Hvem er PT 7 og hvordan vil den fangede ødeleggende elefanten bli flyttet fra Kerala?

Av den anslåtte landsdekkende bestanden på 30 000 ville elefanter i 2017, hadde Kerala rundt 5 700, eller 19 %. Mellom 2018-19 og 2021-22 drepte elefanter 2036 mennesker i India, viser data samlet inn av sentralregjeringen. Kerala sto for bare 81 (4%) av disse dødsfallene. (Feltdata gir opp til 92 dødsfall.)

Subscriber Only StoriesSe alle

UPSC-nøkkel – 25. januar 2023: Vet om Egypt, India og Non-Aligned Movem…

Å bruke dyrenavn for å misbruke hverandre er en stereotypi som vi kan gjøre med…

I Odishas regnmatte Malkangiri hjelper et vannopplegg bønder dyrker en seco…

Delhi Confidential: En spesiell hirsedisk i Delhi L-G’s At Home…Bruk nyttårskampanjekode SD25

Det er klart at konflikten i Kerala ikke kan sammenlignes med situasjonen i for eksempel Nord-Bengal eller Odisha, der mindre jumbo-populasjoner får skylden for mye større menneskelige tap.

Men Kerala har sett en relativ økning i konflikten de siste årene. I 2021-22 skalert antallet menneskelige dødsfall til et nytt høydepunkt på 35.

Best of Explained

Klikk her for mer

Administrere oppfatning

Vurderingen av Keralas jumbokonflikt avhenger av hvem man spør – stammebefolkningen i de vestlige Ghats, eller nybyggerne som kom dit fra de sentrale og sørlige delene av staten.

Annonse

“Kerala har en historie med nybyggere. -landbruk siden før uavhengighetsdagene, og statlig politikk fortsetter å tillate slik migrasjon. Stammen og elefanten er sjelden i konflikt, men deres veier er fremmede for nybyggeren som må utkonkurrere begge for å få kontroll over landet. Deres (bosetternes) panikk over den såkalte konflikten er ofte bare optikk,” sa en sosiolog som har jobbet i Wayanad-åsene.

På steder som Munnar har konfliktturisme blitt populært.

I Explained |Telling Numbers: Toll av menneske-dyr-konflikt på tigre, elefanter og mennesker

«En elefant på veien er verken en overhengende trussel eller en inaktiv nysgjerrighet. Alt man trenger å gjøre er å holde seg rolig og gi den plass. Men folk blåser utålmodig i horn og prøver å drive dyret vekk. Turister myldrer rundt, og nærmer seg til og med (elefanten) til fots for selfies. I det øyeblikket dyret bestemmer seg for at det har fått nok, blir det en “marauder” eller en “terror” i media,” sa veteranen etterforsker for dyrelivskriminalitet, Jose Louise.

Eksperter understreker at man ganske enkelt endrer hvordan folk oppfatter elefanter. kan gjøre samspillet deres mye tryggere. De er imidlertid enige om at elefanter i sjeldne tilfeller kan bli useriøse, med eller uten provokasjon.

Store gutter på frifot

Annonse

Som en brøkdel av alle møter med elefanter, øker sjansene for å komme over et useriøst dyr med antallet okselefanter som streifer utenfor skogen. Dette tallet er på vei oppover i Kerala.

Elefanter har tradisjonelt foretrukket Keralas fuktrike skoger, hvor de flytter inn fra tilstøtende Tamil Nadu, spesielt i sommermånedene. De siste årene har denne konsentrasjonen av ville elefantpopulasjoner i Kerala vist et betydelig antall unge okser.

“I løpet av de siste to tiårene har kjønnsforholdet i sørlige elefantpopulasjoner, spesielt de nord for Palghat-gapet, kommet seg etter angrepet av elfenbenskrypskyttere som styrte disse skogene og selektivt tok ut brosme på 1980- og 90-tallet,” økolog Raman Sukumar, som har jobbet med asiatiske elefanter siden slutten av 1970-tallet, påpekte.

Forklart |Hvordan geparder ble utryddet i India, og hvordan de blir brakt tilbake

I det matriarkalske elefantsamfunnet forlater okser fødselsflokken etter pubertetens begynnelse mellom 14 og 16 år, og slutter seg til det som er kjent som guttegrupper for å utforske nye fôrområder under veiledning av eldre okser. Mange av dem må gå ut av Keralas elefantskoger – som blir stadig mer infisert av eksotisk invasivt ugress som Lantana og Senna, noe som fører til tap av naturlig skogfôr, spesielt i sumpområdene.

Takling av useriøse

Innenfor den mannlige sosiale orden fortsetter treningen av de unge oksene etter hvert som de dukker opp som modne hanner etter å ha fått most – et sekresjon fra hodet som indikerer et utbrudd av reproduktive hormoner i 2-3 måneder i året – som gjør dem lett irritable og aggressive, men ikke nødvendigvis en trussel mot mennesker.

Annonse

Men en okse som viser vanemessig aggresjon mot mennesker og utgjør en trussel mot liv og eiendom krever rask inngripen. Provosert av menneskelig følelsesløshet eller ikke, kan slik useriøs oppførsel potensielt sette standarden for andre unge okser for å etterligne og raskt forverre konflikter, sier eksperter.

“Velferden til individuelle dyr er en gyldig bekymring, men å ikke isolere en useriøs okse i tide setter fremtiden til andre okser i området i fare. Vår erfaring viser at det å skåne gutten kan ødelegge partiet, sa en pensjonert skogoffiser.

Annonse Mer fra Explained |BBC-dokumentarlenker fjernet: Hvordan regjeringen bruker sine 'nødmakter' for innhold på nettet

Lagre en suksesshistorie

Elefanter er vidtgående dyr. Oftest presser fragmentering av habitater og korridorer på grunn av lovlige og ulovlige endringer i arealbruk – klaringer for gruvedrift, eller inngrep for landbruk – jumboene og drivstoffkonflikten. I Kerala har heldigvis grensene mellom villmarken og sivilisasjonen stort sett vært uendret de siste årene.

Annonse

Endringer i landbrukspraksis i avlingsland tilstøtende skoger lokker også planteetere, inkludert elefanter, til konflikt. Men mens elefanter retter seg mot paddy, banan eller tapioka i Keralas landsbyer, har de liten interesse for kaffe, pepper eller te – de dominerende avlingene i plantasjene.

Disse faktorene har bidratt til suksessen med elefantbevaring i Kerala og bidro til å begrense konflikter, ellers en uunngåelig kostnad for en slik suksess. Betydelig nok registrerte Kerala bare 14 av de 251 elefantene (5,6 %) som India tapte på grunn av elektrisk støt og krypskyting mellom 2018-19 og 2020-21.

Proaktiv persepsjonsstyring og strengere håndhevelse av staten kan lette presset på jumboer. Også, sier eksperter, må en pragmatisk politikk for problemelefanter erkjenne at dyrehager og templer ikke er noe sted for disse praktfulle dyrene – og å pakke dem inn i redningssentre er en uholdbar tømming av ressurser i det lange løp. De absorberes best i skogarbeidsstyrker for patruljering og konflikthåndtering.

JUMBOS OPPNETTET FOR SINE EGENSKAPER

PT-7:Palakkad Tusker-7 (PT-7) ble tatt til fange etter å ha blitt beroliget med piler 22. januar. Han vil bli temmet og forvandlet til en kumki (fangen elefant som brukes til operasjoner mot ville elefanter). PT-7 ble opprinnelig kalt Dhoni etter landsbyen der han først ble oppdaget for 2 år siden, og som han ofte besøkte. Han likte å fråtse i jackfrukt og høsteklar paddy; i juli 2022 trampet han en mann i hjel.

Arikomban:Elefanten fikk navnet sitt, bokstavelig talt “ris-tusker”, etter at den gjentatte ganger raidet butikker, spesielt et rasjonsutsalg, i landsbyen Panniyar i Idukki-distriktet for å spise ris (ari), atta og hvete. I et raid forrige uke konsumerte Arikomban to sekker med ris. Siden den først ble oppdaget i området for fem år siden, har Arikomban trampet folk i hjel og ødelagt flere hus.

Padayappa: Padayappa antas å være i 40-årene, og er en vill. tusker sett nær bakkestasjonen til Munnar i Idukki, og i teeiendommer langs Munnar-Marayoor-ruten. Padayappa angriper butikker, og selv om den ikke har angrepet mennesker ennå, har den begynt å vise voldelig oppførsel på det siste.

Chakka Komban: Favorittmaten til denne tuskeren (komban) er jackfruit (chakka). Han er ofte sett i de høye områdene av Idukki, spesielt i Anayirankal-reservoarområdet, og har ikke en historie med å angripe mennesker.

Kabali: Denne elefanten streifer rundt i Athirapally-skogen i Thrissur-distriktet ble oppkalt etter en Rajinikanth-film. Kabali har en tendens til å angripe eller jage kjøretøy på skogsruten Athirapally-Malakkappara. —SHAJU PHILIP

© The Indian Express (P) Ltd