Egyptische president Sisi ontmoet vandaag premier Modi, president Murmu; zes overeenkomsten worden afgerond

0
62

Terwijl de Egyptische president Abdel Fattah El-Sisi woensdag premier Narendra Modi ontmoet tijdens hun eerste ontmoeting sinds 2017, maken India en Egypte overuren om de samenwerking te verdiepen op uiteenlopende gebieden als landbouw, cyberveiligheid, defensie, handel, toerisme en onderwijs.

Sisi arriveerde dinsdag in New Delhi en werd ontvangen door minister van Buitenlandse Zaken (Buitenlandse Zaken) Rajkumar Ranjan Singh. Premier Narendra Modi twitterde: “Hartelijk welkom in India, president Abdel Fattah el-Sisi. Uw historische bezoek aan India als hoofdgast voor onze vieringen van de Dag van de Republiek is een zaak van enorm geluk voor alle Indiërs. Kijk uit naar onze discussies morgen.”

Lees ook | Maak kennis met Abdel Fattah al-Sisi, India's gast op de Dag van de Republiek in 2023

Sisi zal de eerste Egyptische president zijn die hoofdgast is bij de viering van de Dag van de Republiek op 26 januari, een dag na zijn ontmoetingen met de hoogste politieke leiders van India – van premier Modi tot president Droupadi Murmu.

Ten minste zes overeenkomsten worden afgerond door diplomaten van beide kanten.

Subscriber Only StoriesAlles bekijken

Wat de veranderingen van Google in Android betekenen voor Indiase gebruikers

Hoe de grondwetten van India, Pakistan en Bangladesh tot stand kwamen

Delhi Confidential: Beroemdheden komen samen om EC te helpen kiezers aan te moedigen…

Terwijl parlementslid Badnagar tehsil een pandemie bestreed, werd de lokale bushalte omgebouwd tot …Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Sisi had eerder in oktober 2015 een bezoek gebracht aan India om deel te nemen aan de derde India-Afrika Forum-top, en in september 2016 op staatsbezoek.

Een militair contingent uit Egypte zal donderdag deelnemen aan de parade op de Dag van de Republiek.

Een uitnodiging aan de Egyptische president dit jaar wordt als belangrijk beschouwd, vooral nu de banden van India met landen met een moslimmeerderheid op de proef werden gesteld na controversiële opmerkingen van toen BJP-woordvoerder Nupur Sharma in juni vorig jaar. Dat Egypte als een van de weinige landen uit de Arabische wereld niet officieel reageerde op de omstreden opmerkingen, ontging New Delhi niet.

Advertentie

Een woordvoerder van de Egyptische president zei dinsdag dat de uitnodiging “de convergentie weerspiegelt” tussen de twee landen. “Het weerspiegelt ook de diepe waardering van India voor het leiderschap, de regering en het volk van Egypte, en zijn bereidheid om de gezamenlijke samenwerking tussen de twee bevriende landen te versterken als twee van de belangrijkste opkomende landen die een vitale rol spelen met betrekking tot verschillende regionale en internationale kwesties. ”, aldus de woordvoerder in een verklaring. Vergezeld door een delegatie op hoog niveau, waaronder vijf ministers en hoge ambtenaren, zal het bezoek van Sisi naar verwachting ook de economische banden versterken.

De bilaterale handel tussen India en Egypte bereikte een recordhoogte van 7,26 miljard dollar in FY 2021- 22. De handel was redelijk evenwichtig, met $ 3,74 miljard Indiase export naar Egypte en $ 3,52 miljard aan invoer door India. Meer dan 50 Indiase bedrijven hebben ongeveer 3,15 miljard dollar geïnvesteerd in diverse sectoren van de Egyptische economie, waaronder chemie, energie, textiel, kleding, agribusiness en detailhandel.

Ambtenaren zeiden dat Sisi woensdag een ceremonieel welkom zal krijgen in Rashtrapati Bhavan en dat president Murmu 's avonds een staatsbanket zal houden.

Advertentie

“Sisi zal een bilaterale ontmoeting en gesprekken op delegatieniveau hebben met de premier over bilaterale, regionale en mondiale kwesties van wederzijds belang. Minister van Buitenlandse Zaken S. Jaishankar zal een bezoek brengen aan president Sisi”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. “De bezoekende hoogwaardigheidsbekleder zal op dezelfde dag ook communiceren met het Indiase bedrijfsleven tijdens een zakelijk evenement.”

De MEA verklaarde ook: “India en Egypte onderhouden warme en vriendschappelijke betrekkingen gekenmerkt door beschaving, culturele en economische banden. en diepgewortelde banden tussen mensen. De veelzijdige relatie is gebaseerd op gedeelde culturele waarden, toewijding om economische groei te bevorderen, samenwerking op het gebied van defensie & veiligheid en convergentie over regionale en mondiale kwesties. De twee landen werken nauw samen op multilaterale en internationale platforms.”

© The Indian Express (P) Ltd