Dager etter at Shehbaz Sharif signaliserte, inviterer India Pakistans utenriksminister

0
74

Dager etter at Pakistans statsminister Shehbaz Sharif sa at hans land har lært sin leksjon fra tre krigerog ønsker å leve i fred med India, har New Delhi nådd ut til Islamabad med en invitasjon om å bli med i Shanghai Cooperation Organization (SCO) utenriksministermøte i Goa, har The Indian Express fått vite.

Invitasjonen fra utenriksminister S Jaishankar har blitt sendt gjennom den indiske høykommisjonen i Islamabad for at hans pakistanske kollega Bilawal Bhutto Zardari skal besøke Goa den første uken i mai for møtet.

Les i forklart | Har Shehbaz Sharif virkelig saksøkt for fred med India? Her er hva du skal si om den pakistanske statsministerens uttalelse

Datoene som blir sett på, per nå, er 4. og 5. mai. Hvis Pakistan godtar invitasjonen, vil det markere det første besøket på nesten nesten 12 år. Den siste pakistanske utenriksministeren som besøkte India var Hina Rabbani Khar i juli 2011.

Bortsett fra India og Pakistan inkluderer SCO Kina, Russland, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan. Lignende invitasjoner har blitt sendt til utenriksministrene i Kina og Russland sammen med de sentralasiatiske landene. Men Indias invitasjon til den pakistanske utenriksministeren er spesielt viktig, gitt tidenes laveste i bilaterale forbindelser.

Subscriber Only StoriesView All

Delhi Confidensial: Kjendiser kommer sammen for å hjelpe EU med å oppmuntre velgere til å…

< /figure>Da MPs Badnagar tehsil kjempet mot pandemien, ble lokalt bussholdeplass omgjort til …

Tigersafari i Corbett-reservatet: SC-panelet slår ut tidligere minister, policy

BV Doshi går bort: Fem funksjoner som definerte mesterarkitekten&#82…Bruk nyttårskampanjekode SD25

I en tale til The Indian Express sa en topptjenestemann: «I tråd med sin ‘Neighbourhood First Policy’ ønsker India normale naboforhold til Pakistan. Indias konsekvente posisjon er at eventuelle problemer mellom India og Pakistan bør løses bilateralt og fredelig, i en atmosfære fri for terror og vold. Det er Pakistan som har ansvaret for å skape et slikt gunstig miljø. Det er blitt gjort klart at India ikke vil gå på akkord med spørsmål knyttet til nasjonal sikkerhet og vil ta faste og avgjørende skritt for å håndtere alle forsøk på å undergrave Indias sikkerhet og territorielle integritet.»

Forresten er de kinesiske og russiske utenriksministrene invitert til et G-20-møte 1. og 2. mars, som vel, legger scenen for Kinas nye utenriksminister Qin Gang til å besøke India to ganger i løpet av de neste månedene.

Forbindelsene mellom India og Pakistan har stivnet de siste åtte årene. I august 2015 hadde India sendt en invitasjon til Pakistans utenriksminister Sartaj Aziz. Men besøket ble avbrutt etter at daværende utenriksminister, avdøde Sushma Swaraj, ba Aziz om å avstå fra å møte Hurriyat i India.

Annonse forklart

Outreach signal pre- G20

Den siste utenriksministeren som besøkte Pakistan var Swaraj i desember 2015 for Heart of Asia-konferansen i Islamabad. Deretter ble de bilaterale båndene dårligere med terrorangrepene i Pathankot (januar 2016), Uri (september 2016) og Pulwama (februar 2019). Og de traff et nadir med opphevelsen av artikkel 370 i J&K, noe som førte til nedgradering av diplomatiske bånd, stans av handel og gjennomgang av ordninger, og stopp på alle grenseoverskridende buss- og togtjenester.

< p>Da tidligere Pakistans statsminister Imran Khan tok en hard linje og India ikke var klar til å gå på akkord med terrorisme som kommer ut av Pakistan, forble båndene på et lavt nivå.

Muligheten for endring har nå dukket opp med den nye regjeringen i Islamabad under Sharifs og Bhuttos. Dessuten, i løpet av de siste par årene har våpenhvilen langs LoC holdt seg, religiøse pilegrimsreiser har fortsatt og Indus Waters-traktaten har blitt overholdt.

Annonse

Denne situasjonen har også vært preget av turbulens. I desember i fjor kritiserte Jaishankar Pakistan for å være “episenteret for terrorisme”, og Bhutto kritiserte statsminister Narendra Modi over Gujarat-opptøyene i 2002. Utenriksdepartementet kalte Bhutto’s kommentarer “usiviliserte” og et “nytt lavpunkt, selv for Pakistan”.

Men tidligere denne måneden, i kommentarer som ble sett på som en overtur av Delhi, Sharif ba om “seriøse og oppriktige samtaler” med Modi om “brennende saker som Kashmir”. Samtidig opphevet Pakistans velgjører og nære allierte, Kina, blokkeringen for Indias forsøk på å liste opp den pakistanske terrorantrekket Lashkar-e-Taibas nestleder Abdul Rehman Makki som en “global terrorist”.

Disse to utviklingene ble sett positivt i Delhi som et signal mot gjenforlovelse, sa kilder til The Indian Express. Offisielt har det indiske etablissementet hevdet at det ikke er noen bilaterale engasjementer selv om de to landene har vært i kontakt med hverandre på multilaterale plattformer — Cricketkamper i multilaterale turneringer har blitt nevnt som et eksempel.

I et intervju til Al-Arabiya-kanalen forrige uke sa Sharif: «Vi har hatt tre kriger med India, og de har bare brakt mer elendighet, fattigdom og arbeidsledighet for folket. Vi har lært leksjonen vår, og vi ønsker å leve i fred med India, forutsatt at vi er i stand til å løse våre genuine problemer.»

Selv om Sharif også tok opp spørsmålet om Kashmir og minoritetenes situasjon i India i I intervjuet hadde Delhi lest de politiske meldingene mellom linjene. Og når India får sin tur til å være vertskap for SCO-toppmøtet, blir den siste invitasjonen sett på som et potensielt mulighetsvindu.

© The Indian Express (P) Ltd