Home Dutch Dagen na het signaal van Shehbaz Sharif nodigt India de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken uit

Dagen na het signaal van Shehbaz Sharif nodigt India de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken uit

0

Dagen nadat de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif zei dat zijn land zijn les heeft geleerd uit drie oorlogenen in vrede wil leven met India, heeft New Delhi contact gezocht met Islamabad met een uitnodiging om zich aan te sluiten bij de Bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Goa, heeft The Indian Express vernomen.

De uitnodiging van minister van Buitenlandse Zaken S. Jaishankar is via de Indiase Hoge Commissie in Islamabad verzonden naar zijn Pakistaanse tegenhanger Bilawal Bhutto Zardari om in de eerste week van mei Goa te bezoeken voor de bijeenkomst, zo wordt vernomen.

Read in Explained | Heeft Shehbaz Sharif echt aangeklaagd voor vrede met India? Dit is wat u moet denken van de verklaring van de Pakistaanse premier

De data waarnaar momenteel wordt gekeken, zijn 4 en 5 mei. Als Pakistan de uitnodiging accepteert, zal dit het eerste bezoek in bijna 12 jaar. De laatste Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken die India bezocht, was Hina Rabbani Khar in juli 2011.

Naast India en Pakistan omvat de SCO China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan. Soortgelijke uitnodigingen zijn gestuurd naar de ministers van Buitenlandse Zaken van China en Rusland, samen met de Centraal-Aziatische landen. Maar de uitnodiging van India aan de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken is bijzonder belangrijk, gezien het dieptepunt in de bilaterale betrekkingen.

Subscriber Only StoriesAlles bekijken

Delhi Confidential: Beroemdheden komen samen om EC te helpen kiezers aan te moedigen…< /figuur>Terwijl parlementslid Badnagar tehsil de pandemie bestreed, werd de lokale bushalte omgebouwd tot …Tijgersafari in Corbett-reservaat: SC-panel slaat voormalig minister neer, beleid

BV Doshi overlijdt: Vijf kenmerken die de meesterarchitect&#82 definieerden…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

In een gesprek met The Indian Express zei een topfunctionaris: “In overeenstemming met zijn ‘Neighbourhood First Policy’ wenst India normale nabuurschapsbetrekkingen met Pakistan. Het vaste standpunt van India is dat eventuele problemen tussen India en Pakistan bilateraal en vreedzaam moeten worden opgelost, in een sfeer die vrij is van terreur en geweld. Het is aan Pakistan om zo'n gunstige omgeving te creëren. Het is duidelijk gemaakt dat India geen compromissen zal sluiten over kwesties die verband houden met de nationale veiligheid en krachtige en beslissende stappen zal nemen om alle pogingen om de veiligheid en territoriale integriteit van India te ondermijnen aan te pakken.”

Overigens zijn de Chinese en Russische ministers van Buitenlandse Zaken uitgenodigd voor een G-20-bijeenkomst op 1 en 2 maart, aangezien nou ja, de weg geëffend voor de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van China, Qin Gang, om India twee keer te bezoeken in de komende maanden.

De banden tussen India en Pakistan zijn de afgelopen acht jaar sterk verslechterd. In augustus 2015 had India een uitnodiging gedaan aan de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Sartaj Aziz. Maar het bezoek werd afgeblazen nadat de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, wijlen Sushma Swaraj, Aziz had gevraagd de Hurriyat in India niet meer te ontmoeten.

Advertentie uitgelegd

Outreach signaal pre-G20

De laatste minister van Buitenlandse Zaken die Pakistan bezocht, was Swaraj in december 2015 voor de Heart of Asia-conferentie in Islamabad. Vervolgens verslechterden de bilaterale banden met de terroristische aanslagen in Pathankot (januari 2016), Uri (september 2016) en Pulwama (februari 2019). En ze bereikten een dieptepunt met de intrekking van artikel 370 in J&K, wat leidde tot het verslechteren van diplomatieke betrekkingen, opschorting van handel en herziening van regelingen, en een stopzetting van alle grensoverschrijdende bus- en treindiensten.

< p>Met de voormalige Pakistaanse premier Imran Khan die een harde lijn nam en India niet bereid was een compromis te sluiten over het terrorisme dat vanuit Pakistan uitging, bleven de banden op een laag pitje.

De mogelijkheid voor verandering is nu ontstaan ​​met de nieuwe regering in Islamabad onder de Sharifs en Bhuttos. Bovendien is de afgelopen jaren het staakt-het-vuren langs de LoC gehandhaafd, zijn religieuze bedevaarten doorgegaan en is het Induswaterverdrag nageleefd.

Advertentie

Deze situatie werd ook onderbroken door turbulentie. In december vorig jaar bekritiseerde Jaishankar Pakistan als het “epicentrum van terrorisme” en bekritiseerde Bhutto premier Narendra Modi over de rellen in Gujarat in 2002. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de opmerkingen van Bhutto “onbeschaafd” en een “nieuw dieptepunt, zelfs voor Pakistan”.

Maar eerder deze maand, in opmerkingen die door Delhi als ouverture werden gezien, riep op tot “serieuze en oprechte gesprekken” met Modi over “brandende kwesties zoals Kasjmir”. Tegelijkertijd hief de weldoener en naaste bondgenoot van Pakistan, China, de blokkade op van het bod van India om de plaatsvervangend chef van de Pakistaanse terreurorganisatie Lashkar-e-Taiba, Abdul Rehman Makki, op de lijst van “wereldwijde terroristen” te plaatsen.

Deze twee ontwikkelingen werden in Delhi positief beoordeeld als een signaal voor hernieuwde betrokkenheid, vertelden bronnen aan The Indian Express. Officieel heeft het Indiase establishment volgehouden dat er geen bilaterale verbintenissen zijn, hoewel de twee landen met elkaar in gesprek zijn op multilaterale platforms — cricketwedstrijden in multilaterale toernooien zijn als voorbeeld aangehaald.

In een interview met de Al-Arabiya-zender vorige week zei Sharif: “We hebben drie oorlogen met India gevoerd en die hebben alleen maar meer ellende gebracht. armoede en werkloosheid onder de mensen. We hebben onze les geleerd en willen in vrede leven met India, op voorwaarde dat we onze echte problemen kunnen oplossen.”

Hoewel Sharif ook de kwestie Kasjmir en de situatie van minderheden in India ter sprake bracht Tijdens het interview had Delhi tussen de regels door de politieke berichten gelezen. En nu India aan de beurt is om gastheer te zijn van de SCO-top, wordt de laatste uitnodiging gezien als een kans.

© The Indian Express (P) Ltd