BBC-documentaire over PM Narendra Modi: Links verwijderd, hoe gebruikt de overheid haar 'noodbevoegdheden' voor online content?

0
34

Vorige week heeft het Ministerie van Informatie en Omroep (MIB) YouTube en Twitter opdracht gegeven om links naar de BBC-documentaire 'India: The Modi Question' te verwijderen. Het bevel werd uitgevaardigd onder de noodbepalingen van de Information Technology Rules, 2021, wegens het zogenaamd belasteren van “het gezag en de geloofwaardigheid van het Hooggerechtshof van India, het zaaien van verdeeldheid onder verschillende gemeenschappen en het uiten van ongefundeerde beschuldigingen met betrekking tot acties van buitenlandse regeringen in India” .

Links naar de documentaire waren gepost door prominente personen zoals Trinamool-parlementslid Derek O'Brien, Hollywood-acteur John Cusack en senior advocaat Prashant Bhushan, onder anderen.

Wat zijn de noodvoorzieningen?

Volgens de Information Technology Rules, 2021 (IT Rules, 2021), heeft de MIB de bevoegdheid om in noodsituaties “waarvoor geen vertraging acceptabel is” kennisgevingen te sturen over het verwijderen van inhoud aan tussenpersonen op sociale media zoals YouTube, Twitter en Facebook.

Only StoriesAlles bekijken

UPSC Sleutel – 25 januari 2023: weten over Egypte, India en niet-gebonden bewegingen…

Dierennamen gebruiken om te misbruiken elkaar is een stereotype dat we zouden kunnen doen w…In Odisha's door regen gevoede Malkangiri helpt een waterplan boeren een sec…Delhi Confidential: een speciale gierstteller bij Delhi L-G’s At Home…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen Mis de Jagannath-tempel van Puri niet: waarom niet-hindoes en buitenlanders hier niet naar binnen mogen < p>De regels zeggen dat “In geval van nood kan de secretaris, het ministerie van Informatie en omroep, als hij ervan overtuigd is dat het noodzakelijk of opportuun en gerechtvaardigd is om de toegang van het publiek tot informatie of een deel daarvan via een computerbron te blokkeren en … geeft bij wijze van voorlopige maatregel de aanwijzingen die hij nodig acht aan geïdentificeerde of identificeerbare personen, uitgevers of tussenpersonen die de controle hebben over dergelijke computerbronnen die dergelijke informatie of een deel daarvan hosten, zonder hem de gelegenheid te geven om te horen.”

Deze noodberichten kunnen worden uitgegeven als de MIB van mening is dat de inhoud van invloed kan zijn op de soevereiniteit, integriteit, defensie of veiligheid van India, vriendschappelijke betrekkingen met buitenlandse staten of de openbare orde, of om aanzetten tot een kenbare overtreding te voorkomen.

Het beste van uitgelegd

Klik hier voor meer informatie

Hoe vaak zijn ze gebruikt?

Sinds 2021 heeft de MIB zeker zeven keer gebruik gemaakt van de noodvoorzieningen, met name voor YouTube. Deze zeven gevallen zijn bekend omdat het ministerie via persberichten over de actie heeft gecommuniceerd.

Advertentie

In het geval van de BBC-documentaire heeft het ministerie echter geen persbericht uitgegeven via zijn officiële kanaal, het persinformatiebureau. , tot dusver. De enige informatie over de blokkeringsbevelen met een officiële schijn kwam van voormalig journalist Kanchan Gupta, die werkt als adviseur van de MIB en zaterdag een tweet-thread uitzette over de verhuizing.

21 december , 2021:De MIB beval de blokkering van 20 kanalen op YouTube en twee websites die “anti-Indiase propaganda” en nepnieuws op internet verspreidden. “De kanalen en websites behoren tot een gecoördineerd desinformatienetwerk dat opereert vanuit Pakistan”, aldus de MIB. “De kanalen werden gebruikt om verdeeldheid zaaiende inhoud op een gecoördineerde manier te posten over onderwerpen als Kasjmir, het Indiase leger, minderheidsgemeenschappen in India, Ram Mandir, generaal Bipin Rawat, enz.”

21 januari 2022 :De MIB blokkeerde 35 op YouTube gebaseerde nieuwskanalen, twee Twitter-accounts, twee Instagram-accounts, één Facebook-account en twee websites die betrokken waren bij “het verspreiden van nepnieuws tegen India” via digitale media. De YouTube-kanalen opereerden allemaal naar verluidt vanuit Pakistan en plaatsten niet alleen “gevoelige” inhoud met betrekking tot het Indiase leger, Jammu en Kasjmir enz., maar plaatsten ook inhoud om het democratische proces van de komende verkiezingen in vijf staten te ondermijnen.

Advertentie In Explained |Subhas Chandra Bose geboortedag: Toen Netaji Gandhi de titel 'Vader van de natie' gaf

18 februari 2022: blokkeerde de overheid een onbepaald aantal apps, websites en sociale media-accounts van “Punjab Politics TV”, die nauwe banden hebben met Sikhs For Justice (SFJ), een organisatie die in India onwettig is verklaard. Het ontdekte dat de inhoud het potentieel had om “gemeenschapsdisharmonie en separatisme aan te wakkeren”; en was schadelijk voor de “soevereiniteit en integriteit van India, de veiligheid van de staat en de openbare orde”.

4 april 2022: maar liefst 22 op YouTube gebaseerde nieuwskanalen, drie Twitter-accounts, één Facebook-account en één nieuwswebsite werden geblokkeerd. Dit was met name de eerste keer dat de MIB openbaarde dat Indiase accounts waren geblokkeerd – van de 22 YouTube-accounts waren er 18 afkomstig uit India. De geblokkeerde accounts plaatsten inhoud met betrekking tot het Indiase leger en Jammu en Kasjmir, afgezien van “valse inhoud” met betrekking tot de crisis in Oekraïne.

25 april 2022:Zes in Pakistan gevestigde en 10 in India gevestigde YouTube-nieuwskanalen die naar verluidt werden gebruikt om nepnieuws te verspreiden over zaken die verband houden met de nationale veiligheid, de buitenlandse betrekkingen van India, harmonie in de gemeenschap en de openbare orde, werden geblokkeerd.

26 september 2022:Op basis van input van inlichtingendiensten gaf de MIB YouTube opdracht om 45 video's van 10 kanalen te blokkeren. De inhoud omvatte nepnieuws en veranderde video's met de “bedoeling om haat te verspreiden onder religieuze gemeenschappen”. “Sommige van de door het ministerie geblokkeerde video's werden gebruikt om desinformatie te verspreiden over kwesties die verband houden met het Agnipath-plan, de Indiase strijdkrachten, het nationale veiligheidsapparaat van India, Kasjmir, enz.”

Wat kunnen gebruikers wiens inhoud is beïnvloed?

Hoewel de IT-regels van 2021 verhaalmogelijkheden voor gebruikers voorschrijven, zijn deze beperkt tot acties die worden ondernomen door een socialemediabedrijf. Als een platform bijvoorbeeld zelf bepaalde inhoud heeft verwijderd, kan de gebruiker de klachtenfunctionaris van het platform benaderen om een ​​geschil aan te kaarten, dat binnen 15 dagen moet worden opgelost.

Advertentie

Echter, als een platform content heeft verwijderd op basis van de noodbepalingen in het Reglement, biedt de wetgeving geen direct verhaal.

De enige optie die gebruikers in dit geval hebben, is naar de rechter stappen. Maar zelfs dat is lastig. Door hun aard zijn de blokkeringsbevelen vertrouwelijk, wat betekent dat gebruikers niet weten onder welke voorwaarden hun inhoud is gemarkeerd. Daarnaast is het de burgers niet bekend hoe de overheid heeft besloten dat een bepaald stuk inhoud moet worden verwijderd.

Advertenties

Platforms zoals Twitter laten gebruikers vrijwillig weten dat ze hun inhoud hebben verwijderd op verzoek van de overheid, en deel de informatie ook met de Lumen-database, een onafhankelijk onderzoeksproject dat verwijderingsverzoeken en andere juridische verwijderingsverzoeken bestudeert. Als dat niet het geval was, zouden gebruikers waarschijnlijk nooit weten waarom hun inhoud is verwijderd.

© The Indian Express (P) Ltd