World Economic Forum går med på att göra ändringar i kriterierna för rapporter om könsgap

0
37

World Economic Forum (WEF) kommer att ta hänsyn till kvinnors deltagande på panchayat-nivå för att ranka länder i sina framtida Global Gender Gap-rapporter, vilket kommer att förbättra Indiens position på global nivå. Det internationella organet undersöker och ändrar indexen för rangordningen enligt en skriftlig försäkran som gavs till Union Women and Child Development Minister Smriti Irani som hade lett en indisk delegation till Davos nyligen, och upprepade “bristerna” i rankningssystemet.

“Att helt ignorera politiskt deltagande på panchayatnivå i Indien leder till en felaktig och orättvis syn på kvinnors egenmakt. Det är en sak att ett system inte existerar… men en helt annan att ett system existerar men helt bortses från. WEF har nu gått med på att inkludera detta för ranking vilket är en enorm seger för Indien. Det kommer också att gynna länder globalt och ge en mer saklig bild av kvinnors egenmakt”, sa en högre regeringstjänsteman.

Det finns 1,4 miljoner kvinnor i det indiska panchayat-systemet vars politiska bidrag nu kommer att räknas upp, tillade tjänstemän.

Hittills har WEF tittat på fyra stora vertikaler för att bedöma skillnader mellan könen i ett land – ekonomiskt deltagande, politiskt deltagande, hälso- och utbildningsnivåer. För kvinnors politiska deltagande tittar WEF på antalet kvinnor i unionskabinettet och ledamöter i båda kamrarna i parlamentet.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

UPSC-nyckel – 25 januari 2023: Vet om Egypten, Indien och alliansfria rörelser…

Att använda djurnamn för att misshandla varandra är en stereotyp som vi skulle kunna göra med…

I Odishas regnmatade Malkangiri hjälper ett vattensystem bönder att odla en seco …

Delhi Konfidentiellt: En speciell hirsräknare i Delhi L-G’s At Home…Använd nyårskampanjkod SD25

”Den tog inte ens hänsyn till statsministrar, kvinnliga parlamentsledamöter och statsministrar, vilket vi anser är en stor brist och behövde göras rättad,'' tillade tjänstemän.

Förklarade

Panchayat Push

I WEF 2022-rapporten om globala könsskillnader rankades Indien 135, och hamnade till och med efter Sri Lanka, Bangladesh och Nepal. Tjänstemän anser att inkluderingen av data om kvinnors deltagande på panchayat-nivå säkerligen kommer att skjuta upp Indiens rankning på den globala scenen.

Saadia Zahidi, verkställande direktör för Center for the New Economy and Society som producerar rankningen på uppdrag av forumet, har skrivit till Irani och sagt att WEF under de kommande åren kommer att samarbeta med den indiska regeringen i frågor som tagits upp av ministern vid forumet, “för att på ett globalt jämförbart sätt bedöma kvinnors deltagande i lokalt politiskt beslutsfattande”.

WEF kommer också att visa på sin digitala plattform den inverkan som den indiska regeringen har uppnått genom sin genus-budgeting system, “främja jämställdhet mellan könen i alla sektorer och på alla styrelsenivåer”. För detta kommer WEF att samarbeta med den 15:e finanskommissionen.

Annons

WEF kommer också att upprätta en ‘Skills and Gender Parity Accelerator’ i Indien för att identifiera och skala upp riktade offentlig-privata initiativ som kommer att förbereda den indiska arbetskraften för framtiden, sade Zahidi i sitt brev.

“Indien är det enda landet i världen som har en könsspridning av medel och jämställdhetsbudgetering. Det var viktigt att bli beaktad. Vi har förhandlat fram att dessa indikatorer ska inkluderas, och WEF har gått med på det. Indien har också kommunicerat hur olika program – som Jan Dhan Yojana, Mudra och Stand Up India – har haft en inverkan på kvinnors egenmakt”, tillade tjänstemännen.

© The Indian Express (P) Ltd.