'Wie geeft me mijn jaren terug', vraagt ​​Prof, na 10 jaar vrijgesproken voor Mamata cartoon; TMC wijt 'gerechtelijke vertraging'

0
64

Professor Ambikesh Mahapatra, 62, van Jadavpur University was bijna 10 jaar lang het middelpunt van een juridische strijd nadat hij in 2012 was opgepakt wegens het naar verluidt doorsturen van lasterlijke cartoons van de West-Bengaalse eerste minister Mamata Banerjee en de leider van het Trinamool Congress (TMC), Mukul Roy. Op 18 januari werd hij vrijgesproken door de rechtbank van Alipore.

De rechtbank zei dat het verzoek om kwijtschelding door de beschuldigde indiener Ambikesh Mahapatra is toegestaan” en dat “de borgsommen dienovereenkomstig worden vrijgegeven”.

Op 12 april 2012 deelde Mahapatra een tekenfilmreeks gebaseerd op de film Sonar Kella van Satyajit Ray nadat Roy destijds was vervangen door Dinesh Trivedi als minister van Spoorwegen van de Unie. Op basis van een klacht ingediend bij het politiebureau van East Jadavpur, werd Mahapatra dezelfde dag gearresteerd. Vervolgens vroeg hij op 14 september van dat jaar om vrijstelling van de Alipore Chief Judicial Magistrate Court.

In een gesprek met The Indian Express na zijn vrijspraak zei Mahapatra: “Natuurlijk ben ik blij dat ik uit dit alles ben . Maar wie geeft mij deze jaren terug? De zaak is opzettelijk zo lang aangesleept zonder enige verdienste.”

Alleen abonnees VerhalenBekijk alles

In Odisha's door regen gevoede Malkangiri, een waterplan helpt boeren een sec…

Delhi Confidential: een speciale gierstteller bij Delhi L-G’s At Home…

Minister van Buitenlandse Zaken S Jaishankar’s bezoek aan Sri Lanka: sleutelta…

Leger lijkt hi-tech te krijgen drones, gerobotiseerde muilezels ter vervanging van dierenvervoer Pas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe Lees ookMahapatra zei dat hij “een collage-cartoon had doorgestuurd met weinig foto's en dialogen”, voegde Mahapatra eraan toe: “In 2012 had de toenmalige minister van Spoorwegen Dinesh Trivedi een spoorwegbegroting gepresenteerd en CM Mamata Banerjee was het niet eens met een paar punten. Manmohan Singh was toen de premier. Ze zette hem onder druk en Mukul Roy werd benoemd tot minister van Spoorwegen.”

“Het was een ongekend incident. Een spoorwegbegroting werd door één persoon ingediend en tegen de tijd dat het in het parlement werd aangenomen, was de spoorwegminister veranderd. Mukul Roy werd de nieuwe minister. Natuurlijk was het een gespreksonderwerp en daar ging de cartoon over,” beweerde Mahapatra.

Mahapatra zei dat hij “de cartoon van iemand had gekregen”, en voegde eraan toe dat hij hetzelfde via groeps-e-mail naar zijn vriendengroep had doorgestuurd.

Advertentie

Over de nacht van zijn arrestatie gesproken, beweerde Mahapatra: “Het was een geplande verhuizing. Ongeveer 60 tot 70 TMC-onverlaten hadden zich verzameld op het kantoor van onze woningcoöperatie, waarvan ik de adjunct-secretaris was. Volgens mijn gebruikelijke routine kwam ik altijd terug van de Jadavpur University en zat ik op kantoor. Die dag hadden ze zich verzameld in het kantoor. Door wat extra lessen kwam ik te laat. Ze stonden al vanaf 19.00 uur op me te wachten. Ze zagen me lopen en blokkeerden mijn weg.”

Hij voegde eraan toe: “Ze brachten me met geweld naar mijn kantoor. Ze lieten me een gedrukt exemplaar van de cartoon zien en vroegen of ik het met sommige mensen via e-mail had gedeeld. Toen ik ja zei, begonnen ze me te slaan. Ik werd aangevallen. Ik werd geschopt en geslagen. Ik bibberde van angst en omringd door mensen. Ik kan de nacht nooit vergeten: ik smeekte, huilde en voelde me hulpeloos.”

Mahapatra beweerde dat hij “een witboek” had gekregen en vroeg om te schrijven dat hij “de cartoon op een geplande manier had doorgestuurd of gedeeld”.

Advertentie Lees ook | 'Wie is SRK tegen Shri SRK in slechts 24 uur': oppositie neemt opgravingen bij Himanta Biswa Sarma

“Mij werd gevraagd om te schrijven dat ik een CPI(M)-medewerker was. Het was niet waar, dus weigerde ik, maar uiteindelijk moest ik opgeven. Ik schreef wat ze zeiden op een wit papier. Daarna brachten ze mij en mijn secretaresse Subrata Sengupta naar een politiebureau. Verschillende fietsen volgden het politiebusje en we kregen al snel een arrestatiememo”, voegde hij eraan toe. Mahapatra zou in 2016 gaan deelnemen aan de parlementsverkiezingen vanuit het kiesdistrict Behala East als een onafhankelijke kandidaat, gesteund door het door de CPI(M) geleide linkerfront.

Mahapatra beweerde ook dat de “tijd, plaats en getuige op het arrestatiememo vals waren”.

“We werden op 12 april om 22.30 uur gearresteerd, maar op de memo stond dat het 13 april om 12.30 uur was. Ik werd gearresteerd vanuit het kantoor van de woningbouwcoöperatie. Ze lieten mijn huis zien als plaats van arrestatie en schreven ook de naam van mijn vrouw als getuige. Ik maakte bezwaar tegen het ondertekenen van de memo, maar moest uiteindelijk,” zei hij.

Op het moment van arrestatie was Sengupta, een gepensioneerde regeringsingenieur, 73. “Sengupta moest ook een nacht in de cel blijven,' zei Mahapatra. Op 13 april werden ze allebei voorgeleid aan de strafrechtbank van Alipore en op borgtocht vrijgelaten te midden van protesten van de TMC-regering en de politie tegen de borgtochtaanvraag.

Mahapatra werd geboekt op grond van secties 66A (b) en (c) van de Information Technology Act, 2000. In 2015 schrapte het Hooggerechtshof echter sectie 66A van de IT Act in de zaak Shreya Singhal vs. Union of India en noemde het ongrondwettig. Hierna werd sectie 66A van de IT-wet tegen Mahapatra geschrapt. Maar de zaak sleepte zich voort tot 2021.

Advertentie

“Hoeveel geld en financieel verlies ik heb geleden door het incident is niet belangrijk, aangezien het in lakhs is. Veel ngo's en mensen hebben me echter geholpen en me daarbij financieel bijgestaan. Maar de tijd die ik heb verspild en de pesterijen waarmee ik te maken kreeg, zijn niet te meten,” voegde hij eraan toe.

Toen hij naar Facebook ging nadat de zaak was vernietigd, zei hij: “Het kan worden omschreven als een democratische dag. De essentie van de Indiase grondwet is democratie. In 2011 legde de regering van Maa-Mati-Manush (een TMC-slogan gepopulariseerd door Banerjee) een eed af in naam van de grondwet en besloot dat vrije meningsuiting die cruciaal is voor de regering en de regerende partij, niet zou worden toegestaan. De gezamenlijke krachten van de politieadministratie, de regerende partij en de door de regerende partij gesteunde criminelen kregen de verantwoordelijkheid om dat besluit uit te voeren. Die kracht kwam in actie om het in de hele staat af te dwingen.”

Advertentie

De professor voegde eraan toe: 'Een goed voorbeeld was mijn geval. Fysieke mishandeling, doodsbedreigingen, borgtocht, de politie bellen en mij arresteren, een overnachting in het politiebureau regelen, strafzaken indienen bij de strafrechtbank van Alipore, aanklachtformulieren, extra intimidatie, datums na datums en wat niet. Op deze manier ben ik 11 jaar gepasseerd! Uiteindelijk zal de tussenkomst van de rechtbank leiden tot kwijtschelding van de strafzaak. Dit is de overwinning van de strijd om democratie en burgerrechten te beschermen in de ondubbelzinnige strijd tegen staatssamenzwering.

De oppositie, die de TMC in de loop der jaren het vuur aan de schenen heeft gelegd, heeft na Mahapatra's vrijlating geen kans gelaten om de TMC te raken.

Advertentie

CPI(M)-leider Sujan Chakraborty zei: “De TMC-regering gelooft niet in democratie. Ze willen dat mensen met hun hoofd naar beneden lopen. De TMC gelooft niet in mensenrechten.”

BJP-leider Rahul Sinha eiste excuses van de CM en zei: “Ik geloof dat het de overwinning van de democratie is. Mamata Banerjee zou haar excuses aan het publiek moeten aanbieden.”

De TMC beweerde echter dat de zaak legaal was uitgevochten en zei dat de partij er niets mee te maken had.

“We weten heel goed goed dat hij politieke voorkeuren heeft en zelfs verkiezingen heeft betwist. De overheid heeft niets te maken met dit incident. Dit is het bewijs van hoe traag ons rechtssysteem is. Als je vrijheid van meningsuiting hebt, betekent dat dan dat je voor iedereen een tekenfilm mag maken? Of er een redelijke beperking moet zijn of niet als we het hebben over vrijheid van meningsuiting, is een serieus onderwerp van discussie,” senior TMC-leider en parlementslid Saugata Roy vertelde de media.

© The Indian Express (P) Ltd