Vädjan om att avbryta 29-veckors graviditet: Efter AIIMS-rapporten uppmanar SC ASG att vägleda en 20-årig framställare

0
23

Högsta domstolen deputerade på måndagen Aishwarya Bhati att interagera med en 20-årig kvinna som hade kontaktat den för att begära tillstånd att avbryta hennes över 29 veckor gamla graviditet, efter en läkarundersökning på AIIMS rapporterade att det finns en stor möjlighet att fostret kommer att vara vid liv när det tas ut.

Som chef för en bänk med tre domare, påpekade Chief Justice of India D Y Chandrachud att enligt AIIMS-rapporten finns det 80 procents chans att fostret kommer att vara vid liv. ”Även om hon vill göra abort just nu måste det vara kejsarsnitt och det finns 80 procents chans att barnet föds levande. De säger att när ett barn föds till och med genom kejsarsnitt måste det skickas till neonatalvård”, sa CJI.

Aktören som infann sig för kvinnan sa att hon hade sett rapporten och var bestämd. om hennes beslut att abort. “Jag diskuterade det med framställaren. Hon såg också rapporten. Hon vill inte ha det (graviditeten). Hon frågar hur hon ska gå på college… säger att hennes karriär kommer att förstöras, värdighet kommer att äventyras”, sa advokaten.

CJI sa att domstolen är lika oroad och att frågan bara handlar om det skede då hon har kommit till domstolen. “Det är därför vi bad AIIMS att undersöka. Vad AIIMS i grunden säger till oss är detta – för att uttrycka det rakt på sak, om du säger till oss att inte sätta fostret i neonatalvård, kommer vi inte att göra det. Men som läkare måste de i samma ögonblick som de gör kejsarsnittet placera barnet, fostret, i neonatalvård. Det här är nära åtta månader”, sa domstolen.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

I Odishas regnmatade Malkangiri hjälper ett vattensystem bönder att odla…

Delhi Confidential: En speciell hirsräknare på Delhi L-G’s At Home…

Utrikesminister S Jaishankars besök på Sri Lanka: Nyckeltal…

Armén ser ut att bli högteknologisk drönare, robotmulor för att ersätta djurtransporter Ansök nyårskampanjkod SD25

The Bench, som också består av justices V Subramanian och J B Pardiwala, frågade sedan ASG Bhati om hon kunde prata med framställaren. Bhati svarade att hon bara gärna hjälper till. Hon påpekade också att AIIMS-rapporten hade sagt att framställaren också kan konsultera sjukhusets psykiatriavdelning för rådgivning.

Rätten antecknade sedan i sin beslut att “med hänsyn till innehållet i rapport har vi bett Aishwarya Bhati att interagera med framställaren som en domstolstjänsteman och att vägleda henne på lämpligt sätt. AIIMS-teamet har föreslagit att framställaren kan konsultera psykiatrins OPD för rådgivning.”

Den 19 januari bad domstolen AIIMS-direktören att bilda ett team av läkare för att undersöka om det kommer att vara möjligt att säkert avsluta graviditeten.

© The Indian Express (P) Ltd