Thunderbolt vs. USB-C: Vad är skillnaden?

0
35
Hannah Stryker/How-To Geek

Det finns många olika typer av kontakter som du kan stöta på när det kommer till PC-komponenter. Thunderbolt är en av de relativt nyare, och den delar vissa saker med USB-C. Thunderbolt 4, i synnerhet, har mycket gemensamt med USB4—men det är inte samma sak.

Vad är en Thunderbolt Port?

Thunderbolt utvecklades av Intel i samarbete med Apple. Den hette ursprungligen “Light Peak” innan den döptes om till “Thunderbolt.” Den första kommersiella produkten med Thunderbolt var MacBook Pro 2011.

Thunderbolt stöder högupplösta skärmar och högpresterande data i en enda port, men det är inte en typ av kontakt. Till exempel fungerade Thunderbolt 1 på MacBook Pro med Apples Mini DisplayPort-portar, och efterföljande versioner har varit baserade på USB-C.

Thunderbolt 2 introducerades 2013 och använde även Mini DisplayPort-kontakten. Den hade dubbelt så stor överföringshastighet som Thunderbolt 1 (20 Gbps). Detta gjorde att den kunde överföra 4K-videofiler samtidigt som den delade i 4K på en bildskärm samtidigt.

Thunderbolt 4-portar på MacBook Air M2 Marcus Mears III/How-To Geek

Thunderbolt 3 släpptes 2016 och släppte slutligen Mini DisplayPort-kontakten. Istället gick den över till USB-C, som blev mycket använd. Thunderbolt 3 hade överföringshastigheter på upp till 40 Gbps.

Det tar oss upp till Thunderbolt 4, den senaste versionen i skrivande stund. Thunderbolt 4 är fortfarande baserad på USB-C och kan överföra data med upp till 40 Gbps. Men med Thunderbolt 4 är 40 Gbps ett påtvingat minimum. Andra fördelar inkluderar stöd för dubbla 4K-skärmar, 32 Gb/s PCIe SSD-bandbreddshastighet och USB4-kompatibel klassificering.

Varför använda Thunderbolt över USB?

Idén bakom Thunderbolt var att skapa ett sätt att skicka en videosignal och data via en enda kabel. Det var därför Apple hoppade på, eftersom Thunderbolt tillät det att minimera antalet portar på Mac-datorer.

Thunderbolts förmåga att köra flera enheter via en enda port är också en fördel. Kedjefunktionaliteten öppnade dörren för Thunderbolt-dockor och nav. Genom en enda port kan du enkelt utöka funktionaliteten för en bärbar dator.

Med tiden har Thunderbolt’s fördelar jämfört med USB blivit mindre. Thunderbolt 4 och USB4 har mycket gemensamt. De största skillnaderna ligger i minimikraven.

Thunderbolt vs. USB-C

På ytan verkar Thunderbolt 3 och Thunderbolt 4 vara samma som USB-C. Trots allt använder de båda samma USB-C-portar och kontakter. Det har dock inte alltid varit fallet och är det fortfarande inte. En USB-enhet kommer sannolikt att fungera i en Thunderbolt-port, men den kanske inte ger samma överföringshastigheter.

Men Thunderbolt 4 och USB 4 är helt kompatibla. USB4 är också bakåtkompatibel med Thunderbolt 3 och USB 3.2 och 2.0. Som nämnts ovan ligger de största skillnaderna i minimikraven.

RELATEDDe bästa USB-C-kablarna 2022

USB4-enheter har minst 20 Gbps, medan Thunderbolt 4 är minst 32 Gbps. Thunderbolt fördubblar också minimiströmkraven för USB4 och kommer in på 15W.

En annan skillnad är överföringshastigheter över olika kablarlängder. Thunderbolt 4 kan överföra med 40 Gbps med kablar över två meter, men USB4 behöver en kabel mindre än en meter för samma hastigheter. Dessa lägre krav möjliggör billigare USB4-tillbehör, men det kostar prestanda.

Thunderbolt 4 till vänster och USB4 till höger. Anker/Belkin

Så hur kan du se skillnaden? Allt handlar om ikoner. Thunderbolt 4-enheter är märkta med en blixtikon och nummer 4. USB4-enheter har standard USB-ikonen tillsammans med nummer 20 eller 40 (för Gbps). Tyvärr är portar som på MacBook inte alltid märkta med ikonerna, så du måste kontrollera specifikationerna för din enhet.

Avslutningsvis är Thunderbolt ett av många hårdvarugränssnitt för att ansluta enheter till datorer. Det gjorde det möjligt att dela en skärm och överföra data samtidigt, vilket var en stor fördel jämfört med konkurrerande standarder ett tag. Nuförtiden har USB4 i stort sett kommit ikapp Thunderbolt—och USB4 kan bli snabbare än Thunderbolt—men Thunderbolt har fortfarande en liten fördel om du kan använda den.

RELATERAT: > Alla USB-C-kablar är inte Thunderbolt-kablar

LÄS NÄSTA

  • › Vad är Thunderbolt 3 och hur skiljer det sig från USB-C?
  • › Iphone har precis fått en fantastisk ny Mastodon-app
  • › Vad är Plex Pass och är det värt det?
  • › Varför 4K-spel inte är den grafiska uppgraderingen du kan förvänta dig
  • › De nya MacBook-proffsen har ännu snabbare lagring
  • › Windscribe VPN-recension: En bra gratis VPN äntligen?
  • › 7 av de konstigaste iPhone-adaptrarna