Thunderbolt versus USB-C: wat is het verschil?

0
26
Hannah Stryker/How-To Geek

Er zijn veel verschillende soorten connectoren die u kunt tegenkomen als het om pc-componenten gaat. Thunderbolt is een van de relatief nieuwere en deelt een aantal dingen met USB-C. Vooral Thunderbolt 4 heeft veel gemeen met USB4, maar het is niet hetzelfde.

Wat is een Thunderbolt Haven?

Thunderbolt is ontwikkeld door Intel in samenwerking met Apple. Het heette oorspronkelijk “Light Peak” alvorens te worden hernoemd naar “Thunderbolt.” Het eerste commerciële product met Thunderbolt was de MacBook Pro in 2011.

Thunderbolt ondersteunt beeldschermen met hoge resolutie en krachtige gegevens in één enkele poort, maar het is geen type connector. Thunderbolt 1 op de MacBook Pro werkte bijvoorbeeld met de Mini DisplayPort-poorten van Apple en latere versies zijn gebaseerd op USB-C.

Thunderbolt 2 werd geïntroduceerd in 2013 en maakte ook gebruik van de Mini DisplayPort-connector. Het had twee keer de overdrachtssnelheden van Thunderbolt 1 (20 Gbps). Hierdoor kon het 4K-videobestanden overbrengen en tegelijkertijd delen in 4K op een monitor.

Thunderbolt 4-poorten op MacBook Air M2 Marcus Mears III/How-To Geek

Thunderbolt 3 werd uitgebracht in 2016 en liet uiteindelijk de Mini DisplayPort-connector achterwege. In plaats daarvan schakelde het over op USB-C, dat op grote schaal werd gebruikt. Thunderbolt 3 had overdrachtssnelheden tot 40Gbps.

Dat brengt ons bij Thunderbolt 4, de nieuwste versie op het moment van schrijven. Thunderbolt 4 is nog steeds gebaseerd op USB-C en kan gegevens overdragen met snelheden tot 40 Gbps. Met Thunderbolt 4 is 40Gbps echter een verplicht minimum. Andere voordelen zijn ondersteuning voor dubbele 4K-monitoren, 32Gb/s PCIe SSD-bandbreedtesnelheid en USB4-compatibele classificatie.

Waarom Thunderbolt via USB gebruiken?

Het idee achter Thunderbolt was om een ​​manier te creëren om een ​​videosignaal en gegevens via één enkele kabel te verzenden. Dat is de reden waarom Apple aan boord is gesprongen, omdat Thunderbolt het toestond het aantal poorten op Macs te minimaliseren.

De mogelijkheid van Thunderbolt om meerdere apparaten via een enkele poort te laten werken, is ook een voordeel. De daisy chain-functionaliteit opende de deur voor Thunderbolt-docks en -hubs. Via een enkele poort kunt u eenvoudig de functionaliteit van een laptop uitbreiden.

Naarmate de tijd verstreek, zijn de voordelen van Thunderbolt ten opzichte van USB kleiner geworden. Thunderbolt 4 en USB4 hebben veel gemeen. De belangrijkste verschillen zitten in de minimale vereisten.

Thunderbolt vs. USB-C

Op het eerste gezicht lijken Thunderbolt 3 en Thunderbolt 4 hetzelfde als USB-C. Ze gebruiken immers allebei dezelfde USB-C-poorten en connectoren. Dat is echter niet altijd zo geweest en is dat nog steeds niet. Een USB-apparaat werkt waarschijnlijk in een Thunderbolt-poort, maar biedt mogelijk niet dezelfde overdrachtssnelheden.

Thunderbolt 4 en USB 4 zijn echter volledig compatibel. USB4 is ook achterwaarts compatibel met Thunderbolt 3 en USB 3.2 en 2.0. Zoals hierboven vermeld, liggen de belangrijkste verschillen in de minimumvereisten.

GERELATEERDDe beste USB-C-kabels van 2022

USB4-apparaten hebben minimaal 20 Gbps, terwijl Thunderbolt 4 minimaal 32 Gbps is. Thunderbolt verdubbelt ook de minimale stroomvereisten van USB4, namelijk 15 W.

Een ander verschil zijn de overdrachtssnelheden over verschillende kabellengtes. Thunderbolt 4 kan overdrachten uitvoeren met 40 Gbps met kabels van meer dan twee meter, maar USB4 heeft een kabel van minder dan een meter nodig voor dezelfde snelheden. Deze lagere vereisten maken goedkopere USB4-accessoires mogelijk, maar dit gaat ten koste van de prestaties.

Thunderbolt 4 aan de linkerkant en USB4 aan de rechterkant. Anker/Belkin

Dus hoe kun je het verschil zien? Het draait allemaal om iconen. Thunderbolt 4-apparaten zijn gelabeld met een bliksemschichtpictogram en het nummer 4. USB4-apparaten hebben het standaard USB-pictogram samen met het nummer 20 of 40 (voor Gbps). Helaas zijn poorten, zoals op MacBooks, niet altijd gelabeld met de pictogrammen, dus u moet de specificaties voor uw apparaat controleren.

Tot slot is Thunderbolt een van de vele hardware-interfaces voor het aansluiten van apparaten op computers. Het maakte het mogelijk om een ​​scherm te delen en tegelijkertijd gegevens over te dragen, wat een tijdje een groot voordeel was ten opzichte van concurrerende standaarden. Tegenwoordig heeft USB4 Thunderbolt grotendeels ingehaald – en USB4 mag dan sneller worden dan Thunderbolt – maar Thunderbolt heeft nog steeds een lichte voorsprong als je het kunt gebruiken.

GERELATEERD: Niet alle USB-C-kabels zijn Thunderbolt-kabels

LEES VOLGENDE

  • › Wat is Thunderbolt 3 en hoe verschilt het van USB-C?
  • › De iPhone heeft zojuist een fantastische nieuwe Mastodon-app gekregen
  • › Wat is Plex Pass en is het het waard?
  • › Waarom 4K-gaming niet de grafische upgrade is die je zou verwachten
  • › De nieuwe MacBook Pro's hebben nog snellere opslag
  • › Windscribe VPN Review: eindelijk een goede gratis VPN?
  • › 7 van de vreemdste iPhone-adapters