Tamil Nadu radeffekt? Guvernör Arif Mohammed Khan håller fast vid Keralas regeringstal

0
26

Till skillnad från sin Tamil Nadu-motsvarighet R N Ravi, höll Keralas guvernör Arif Mohammed Khan fast vid det tal som förbereddes av delstatsregeringen i sitt politiska tal till den lagstiftande församlingen på måndagen. Han kritiserade unionsregeringen för dess erbjudande “att inskränka statens lånegränser, att inkräkta på staternas lagstiftningsdomän och att inkludera lån utanför budgeten inom ramen för statens totala lånegränser.

Khan lyfte också fram delstatsregeringens oro över pressfriheten och sa att “vissa fall av inskränkning av pressfriheten på olika sätt dyker upp i vissa delar av landet.'

Det politiska anförandet, som markerar början av budgetsessionen, återspeglade inte det pågående motståndet mellan Raj Bhavan och regeringen, främst i frågor som rör högre utbildning och universitetsadministration. Även när ett lagförslag som antogs av församlingen om att avsätta guvernören som ex-officio kansler för universiteten i Kerala väntar på Raj Bhavan, läste guvernören upp regeringens oro. “Regeringen är engagerad i det konstitutionella värdet att lagstiftarens avsikt ska träda i kraft som lag,” sa han.

Läs också |#Politik | Attacker mot BBC av BJP, anhängare: ‘Propaganda, partisk, imperialistisk, anti-Modi’

Khan sa i sitt anförande, “En stark nation måste ha ett starkt centrum, bemyndigade stater och aktivt fungerande lokala myndigheter. För att nationens kroppspolitik ska vara stark krävs starka lemmar. Stater har ett stort ansvar inom de sociala sektorerna och deras finanspolitiska ställning måste vara stark. Nyligen genomförda åtgärder för att begränsa staternas lånegränser begränsar omfattningen av deras insatser inom hälso-, utbildnings- och infrastruktursektorerna. Även om skattedisciplin måste upprätthållas på rätt allvar, kan det inte finnas olika måttstockar för delstatsregeringar, som inte är tillämpliga på unionens regering,'' sade han.

Subscriber Only StoriesView All

I Odishas regnmatade Malkangiri, ett vatten systemet hjälper bönder att växa en…

Delhi Confidential: En speciell hirsräknare i Delhi L-G’s At Home…

Utrikesminister S Jaishankars besök på Sri Lanka: Nyckeltal…

Armén ser ut att få högteknologiska drönare, robotmulor för att ersätta djurtransporter.

Guvernören sa att intrång i delstaternas lagstiftande domän inte lovar gott för en kooperativ federal struktur. “Kontroller och balanser i systemet måste noggrant observeras för att vår demokratiska politik ska fungera väl. Pressfriheten är ett kardinaldrag i varje starkt demokratiskt samhälle. Vissa fall av inskränkning av pressfriheten på olika sätt dyker upp i vissa delar av landet. Här måste det understrykas att till och med en liten uppfattning om att myndigheter som har befogenhet att undersöka frågor om efterlevnad av lagar agerar på ett sätt som avviker från den professionalism som förväntas av dem”, sa han.

Khan kritiserade unionens finansministeriums beslut att inkludera lån från Kerala Infrastructure Investment Fund Board (KIIFB) inom ramen för statens övergripande lånegränser, sa Khan, “det här skulle minska det skattemässiga utrymmet för regeringen för att främja sina utvecklingsprioriteringar och skulle begränsa statens resurser. Vid denna tidpunkt hoppas jag att frågan om finanspolitisk federalism i landet kommer att behandlas på ett mycket positivt sätt av unionens regering.''

Han sa att delstatsregeringen var engagerad i att tillhandahålla social välfärd och främja snabb ekonomisk tillväxt och infrastrukturell utveckling. “För detta behöver vi en positiv inställning från unionsregeringen som kommer att främja meningsfull kooperativ federalism, sa han.

Annons Missa inte |Efter premiärministerns direktiv planerar BJP att nå en stor minoritet: 60 Lok Sabha-säten i fokus

Policyadressen indikerade också att Kerala-regeringen inte hade övergett Silverline-semi-höghastigheten järnvägsprojekt. Regeringen var angelägen om att förverkliga “drömprojektet” och lämnade in en detaljerad projektrapport till unionens järnvägsministerium för godkännande, sa guvernören. Till följd av hårt motstånd från allmänheten hade delstatsregeringen avbrutit en undersökning för att fixa anpassningen av projektet.

För två veckor sedan hade konflikten mellan Tamil Nadu-regeringen och guvernören RN Ravi nått en ny bottennivå när Ravi gjorde ändringar i det förberedda talet han läste upp i församlingen. Som ett resultat klev chefsminister M K Stalin in och lade fram en resolution som krävde att endast det ursprungliga tryckta talet på tamil skulle arkiveras. Guvernör Ravi reagerade på detta på ett aldrig tidigare skådat sätt genom att iscensätta en strejk från huset i protest redan innan nationalsången spelades.