Snel onderzoek – Deel 2 | Lijsten van verdachte premier Awaas in West-Bengalen: alarmbellen gingen vroeg, maar bleven ongehoord

0
12

Individuen die niet in aanmerking komen om op de potentiële lijst van begunstigden van de Pradhan Mantri Awaas Yojana-Gramin (PMAYG) in heel West-Bengalen te komen, zoals benadrukt door The Indian Express Monday, hadden niet mogen komen als een verrassing – vooral voor degenen wier taak het was om toezicht te houden op dit proces.

Want tot nu toe precies twee maanden geleden had Nagendra Nath Sinha, secretaris van het Ministerie van Plattelandsontwikkeling van de Unie, het centrale ministerie van de regeling, een brief gestuurd naar P Ulaganathan, staatssecretaris Panchayat en afdeling Plattelandsontwikkeling.

De behoeften van mijn familieleden zijn oprecht: Jehangir Sheikh (Express Photo by Partha Paul)

Deze brief, die kwam nadat het Centrum had besloten het plan te hervatten na een pauze van meer dan acht maanden te midden van een politieke patstelling, nam weinig woorden in beslag.

Sinha riep de staat op om het implementatiekader “nauwgezet” te volgen en onderstreepte de noodzaak van “nultolerantie tegen elke beschuldiging van omkoping of corruptie”. Hij vroeg de deelstaatregering ook om ervoor te zorgen dat districten “speciale teams van hoge officieren, waaronder ingenieurs, vormen om de waarheidsgetrouwheid van beschuldigingen met betrekking tot omkoping/corruptie te verifiëren en strikte juridische stappen te ondernemen als ze schuldig worden bevonden”.

Alleen abonnees bekijkenAlles bekijken

In Odisha's door regen gevoede Malkangiri, een waterplan helpt boeren een sec…

Delhi Confidential: een speciale gierstteller bij Delhi L-G’s At Home…

Minister van Buitenlandse Zaken S Jaishankar’s bezoek aan Sri Lanka : Sleutelta…Leger zoekt hi-tech drones, robotmuilezels om dierentransport te vervangenPas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

Die verificatie zou misschien een situatie hebben voorkomen zoals die in het Masjidpara-dorp Madarhat Gram panchayat onder het Baruipur-blok in South 24 Parganas, waar Jehangir Sheikh — en zeven van zijn familieleden.

Express Investigation – Part 1 |PM Awaas is voor de armen op het platteland, maar in West-Bengalen staan ​​eigenaren van pucca-huizen op de lijst

Jehangir is een contractuele stafmedewerker bij het plaatselijke panchayat-kantoor en een TMC-medewerker, en hij verblijft in een pucca-huis, net als zijn familieleden die in dezelfde buurt wonen. De regeling dekt alleen mensen met armoede, behoeftigheid en kutcha of vervallen woningen — niet degenen die al pucca-huizen bezitten.
Het geval van Jehangir en zijn familieleden onderstrepen het gebrekkige identificatieproces.

Overweeg deze:

* Jehangir Sheikh: Hij woont in een pucca gelijkvloers huis met een betonnen dak. De betonnen pilaren op het dak geven aan dat er nog een verdieping op het aambeeld ligt. In zijn huis zijn er minstens drie kamers behalve een keuken.

Advertentie

“Ik heb vijf jaar geleden een woning aangevraagd onder PMAYG. In die tijd had ik een kutcha-huis. Later verbeterde mijn economische toestand en bouwde ik dit huis… Gevraagd naar zijn familieleden, zei hij: “Als ik zoveel familieleden in dit dorp heb, is dat niet mijn schuld. Als ze niet aan de voorwaarden voldoen, worden hun namen verwijderd. Maar hun eisen zijn oprecht.”

Dit komt niet overeen met wat er op de grond is.

* Roshan Sheikh, de broer van Jehangir: zijn betonnen huis met twee verdiepingen ligt op twee minuten lopen van het huis van Jehangir. Rohan’s vrouw Roshenara Bibi zei: “We blijven hier niet permanent. We hebben een stuk land en een kleine kamer hier in het dorp. Als we het PMAYG-geld krijgen, bouwen we daar een echt huis.”

Advertentie

*Firoz Sheikh & Siraj Sheikh, neven van Jehangir: hun pucca-huis met twee verdiepingen en aanbouw aan de voor- en achterkant ligt recht tegenover het huis van Roshan. Aan de voorzijde bevindt zich een koeienstal. Firoz' zus Murshida Khatun zei: 'Je kunt zien dat we een huis hebben. Maar er lekt water uit het dak als het regent.”

* Yasin Sheikh, de broer van Jehangir: Grenzend aan het huis van Firoz en Siraj is de residentie van Yasin Sheikh met betonnen muren en een pannendak. Er zijn rijen kamers aan de rechterkant en badkamers aan de linkerkant gescheiden door een binnenplaats in het midden.

“Ik heb de regeling aangevraagd in 2018. In december vorig jaar hebben zij (lokale ambtenaren) mijn huis geïnspecteerd. Ik heb geen echt huis. Ik deel dit huis met een andere broer. Waarom zou mij het PMAYG-geld worden geweigerd? zei Yasin.

* Supiya Bibi, de zus van Jehangir: Haar huis had betonnen muren en een pannendak met twee kamers en een aparte overdekte keuken. “Ik ben een weduwe. Ik probeer al een hele tijd een huis te krijgen. Mijn vier zonen hebben laagbetaalde baantjes, ik heb zelf geen inkomen. Ik heb maar een paar koeien,” zei ze.

* Salman Bajigar, zwager van Jehangir's zus Supiya: Salman verblijft in een pucca-huis met een rij kamers, betonnen muren en een pannendak. “Ik woon bij mijn moeder thuis met mijn broers en werk in een kledingwinkel. Als ik PMAYG-geld krijg, kan ik een apart huis voor mezelf hebben', zei Salman.

Advertentie

* Altaf Ansari, de zwager van Jehangir: Altaf blijft in de buurt van Jehangir& #8217;s huis in een betonnen gebouw met twee verdiepingen en een betonnen dak. Er is extra land aan de voorkant, omgeven door een betonnen muur. Altaf zei dat zijn schoonvader hem het stuk land had gegeven. “Ik verblijf hier op huurbasis. Ik heb geen huis', zei hij.

Gevraagd naar deze gevallen, zei Sourav Maji, Block Development Officer (BDO), Baruipur: “Het onderzoek is gedaan door ASHA- en anganwadi-werknemers… De namen van degenen die in aanmerking komen, zijn geratificeerd door de Gram Sabha. Later hebben we een klachtenbus voor het publiek neergezet. We hebben klachten ontvangen en hebben hier actie op ondernomen. Sommige waren geldig, sommige waren valse klachten. Ongeveer 1.264 namen werden afgewezen van de lijst met geselecteerde personen in dit blok. Het afwijzingsproces loopt nog. Niemand met een pucca-huis mag begunstigde zijn. De voortgang kwam vorig boekjaar tot stilstand door een worsteling over de naam van het project – de staat wilde het plattelandsprogramma ook “Banglar Awas Yojana” of “Banglar Bari” noemen.

In zijn brief aan de staat onderstreepte het Centrum dat het Rs 8.200 crore had goedgekeurd om 11.36.488 huizen te bouwen in het kader van de regeling in de staat tussen 2022 en 2023. Maar staat Panchayat en minister van Plattelandsontwikkeling Pradip Majumder vertelde The Indian Express dat “we moeten nog een cent ontvangen” en noemde de patstelling “niets dan politieke vendetta”.

Advertentie

Toch startte de staat in december, weken na de brief van het Centrum, het inspectieproces voor de regeling, zelfs toen er protesten uitbraken in verschillende districten, zoals Noord 24 Parganas, Zuid 24 Parganas, Murshidabad en Malda, tegen personen die niet in aanmerking kwamen. hun weg vinden naar de lijst van potentiële begunstigden.

In Murshidabad bijvoorbeeld, namen 17 panchayat-leden van de TMC, geschokt door wrok op de grond, ontslag — wat de partij ertoe aanzette deel te nemen aan een oefening om de schade te beperken en het ontslag af te wijzen.

Op 5 januari bezochten twee teams van het ministerie van Plattelandsontwikkeling de districten Purba Medinipur en Malda, wat leidde tot een nieuwe politieke woordenstrijd. Ulaganathan reageerde niet op sms-berichten en telefoontjes van The Indian Express om commentaar te vragen.

TMC-leider Kunal Ghosh zei dat de deelstaatregering “nultolerantie heeft voor corruptie”. Toen hem werd verteld over de specifieke gevallen die The Indian Express had onderzocht, zei Ghosh: “Als iemand die geen recht heeft op de lijst staat, wordt de naam na het onderzoek verwijderd. Maar er moet worden opgemerkt dat velen vier of vijf jaar geleden PMAY hebben aangevraagd. Later hebben ze misschien geld verdiend en huizen gebouwd. Dat is geen onregelmatigheid of corruptie.”

BJP- en CPI(M)-leiders beschuldigden de regeringspartij echter van “geldplundering”.

“De namen van degenen die echt leven in erbarmelijke omstandigheden zijn geschrapt. Of je moet TMC zijn of Rs 20.000-25.000 betalen. In een dorp in mijn omgeving werden 450 namen van de lijst geschrapt. We hebben die lijst naar Delhi gestuurd. Het onderzoek is begonnen”, zei BJP-leider Dilip Ghosh.

CPI(M)’s Susanta Ghosh zei: “Om een ​​goede post te krijgen, moet een TMC-leider geld betalen. Dus nadat ze de post hebben gekocht, moeten ze zich schuldig maken aan corruptie om dat geld terug te krijgen.”

© The Indian Express (P) Ltd