Rijiju steunt de gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof die zei dat het Hooggerechtshof de grondwet heeft ‘gekaapt’

0
55

Om het debat over de benoeming van rechters in de hogere rechterlijke macht te laten escaleren, deelde de minister van Uniewet Kiren Rijiju zondag een interviewfragment van een gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof van Delhi die zei dat het Hooggerechtshof de grondwet had “gekaapt” door te besluiten zijn eigen rechters te benoemen. “Eigenlijk heeft de meerderheid van de mensen vergelijkbare gezonde opvattingen”, zei Rijiju zondag in een tweet, een dag nadat hij de videoclip van het interview had gedeeld.

In de clip die Rijiju zaterdag heeft gedeeld, is de voormalige rechter van het Hooggerechtshof van Delhi, RS Sodhi, te zien die zegt dat het “Hooggerechtshof voor het eerst de grondwet heeft gekaapt. Er stond in dat we de rechters zullen benoemen en dat de overheid hierin geen rol zal spelen.” Het interview is op 23 november 2022 op YouTube geüpload. Rechter Sodhi, die in 1999 tot rechter van het Hooggerechtshof van Delhi werd benoemd, ging in 2007 met pensioen en is nu een vooraanstaand strafrechtadvocaat en senior pleitbezorger bij het Hooggerechtshof.

Express View |Het besluit van SC Collegium om de bezwaren van de regering tegen haar genomineerden openbaar te maken, is welkom maar selectief

“Stem van een rechter… Echte schoonheid van de Indiase democratie is – het is succes. Mensen regeren zichzelf via hun vertegenwoordigers. Gekozen vertegenwoordigers vertegenwoordigen de belangen van de People & Maak wetten. Onze rechterlijke macht is onafhankelijk en onze grondwet is opperste,” tweette Rijiju terwijl hij het interview zaterdag deelde. “Eigenlijk heeft de meerderheid van de mensen vergelijkbare gezonde opvattingen. Alleen die mensen die de bepalingen van de grondwet en het mandaat van het volk negeren, denken dat ze boven de grondwet van India staan”, twitterde hij zondagochtend.

Later op zondagavond twitterde Rijiju opnieuw en zei: “Alle drie de organen van onze staat, d.w.z. de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht, moeten samenwerken in het grotere belang van de natie.”

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

UPSC Key- 24 januari 2023: weten over Netaji Subhas Chandra Bose, Trans …< /figuur>De terughoudendheid van Duitsland ten opzichte van tanks komt voort uit zijn geschiedenis en zijn politiek< /figuur>Upendra Singh Kushwaha en Nitish Kumar: een lange haat-liefdeverhoudingVoor technologiebedrijven leveren jaren van gemakkelijk geld op in moeilijke tijdenPas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

De opmerkingen van de wetsminister kwamen dagen nadat het Supreme Court Collegium onder leiding van opperrechter van India DY Chandrachud, in een ongekende beweging, zowel de redenen voor herhaling als de bezwaren van de regering tegen de benoeming van ten minste drie advocaten als rechters van het Hooggerechtshof openbaar maakte. /p>Lees ook |Brief minister van Justitie aan CJI: Als de overheid een plek in het collegium wil, is dat niet onredelijk

Op zaterdag zei Chandrachud ook dat de doctrine van de basisstructuur – eerder in twijfel getrokken door vice-president Jagdeep Dhankhar – “als de poolster” was die leidde en “zekere richting gaf aan de uitleggers en uitvoerders van de grondwet wanneer de weg die voor ons ligt ingewikkeld is”. Hij hield de 18e Nani Palkhivala Memorial Lecture in Mumbai.

Voormalig minister van Financiën P Chidambaram, die deze steeds dieper wordende confrontatie tussen de uitvoerende macht en de rechterlijke macht afweegt, zei zondag in een tweet: “De opperrechter van India beschrijft de basisstructuur van de grondwet als de North Star, een gids. Volgens die maatstaf zijn constitutionele autoriteiten kometen. Kometen bewegen rond de zon. Ze mogen hun baan niet verlaten en streven naar een botsing met de Poolster. de Raad van Ministers, is de grondwettelijk gemachtigde autoriteit om rechters te benoemen. “Dus, naar mijn mening is de hoogste autoriteit het parlement”, zei hij. Justitie Sodhi reageerde niet op sms-berichten van The Indian Express.

“Hoge rechtbanken zijn niet ondergeschikt aan het Hooggerechtshof. High Courts zijn de onafhankelijke organen van de respectieve staten. Wat gebeurt er… Het Hooggerechtshof benoemt HC-rechters. En waar komen rechters van het Hooggerechtshof vandaan? Hoge rechtbanken. Vandaar dat rechters van het Hooggerechtshof nu de hele tijd naar het Hooggerechtshof zijn gaan kijken en onderdanig zijn geworden (aan de apex-rechtbank),' zei rechter Sodhi.

De laatste keer dat Rijiju kritiek had op het Collegium-systeem, de Hoge Raad De rechtbank had, zonder de minister rechtstreeks te noemen, bedenkingen geuit. Op 28 november vorig jaar had een rechtbank Sanjay Kishan Kaul en AS Oka procureur-generaal R Venkataramani gevraagd om “de kwestie op te lossen” om een ​​situatie te voorkomen waarin de rechtbank “een rechterlijke beslissing moet nemen”.

“Dhr. Procureur-generaal, ik heb alle persberichten genegeerd, maar dit is afkomstig van iemand die ook hoog genoeg is met een interview… Ik zeg verder niets. Als het moet, nemen we een beslissing', had de bank gezegd.

© The Indian Express (P) Ltd