PM-KISAN hand-out wordt verhoogd tot Rs 8.000; om Rs 22.000 cr extra te kosten

0
29

Het centrum kan de inkomenssteun aan boeren onder de PM-KISAN-regeling verhogen van `8.000 van `6.000/jaar, in de komende begroting, aangezien het probeert een zekere consumptiestimulans te geven, ondanks de budgettaire focus op macro-economische stabiliteit.< /p>

De verhoging van het PM-KISAN-bedrag zou voor een jaar kunnen gelden en zou daarna worden herzien, vertelden bronnen aan FE.

“De toename van het PM-Kisan-bedrag kan de consumptie en de vraag op het platteland ondersteunen”, zei een ambtenaar. Hoewel er suggesties waren om het bedrag te verdubbelen, zou de focus van de regering op het terugdringen van de inkomstenuitgaven en de inflatiedruk de verhoging kunnen beperken, voegde de ambtenaar eraan toe.

Een verhoging van Rs. 2.000 per boer zou een jaarlijkse extra kost van ongeveer Rs met zich meebrengen. 22.000 crore aan de overheid.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken

UPSC Key- 24 januari 2023: Weet over Netaji Subhas Chandra Bose, Trans …

De terughoudendheid van Duitsland ten aanzien van tanks komt voort uit zijn geschiedenis en zijn politiek

Upendra Singh Kushwaha en Nitish Kumar: een lange haat-liefdeverhoudingVoor technologiebedrijven leveren jaren van gemakkelijk geld op in moeilijke tijdenNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Onder Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), gelanceerd in februari 2019, wordt jaarlijks '6000' overgemaakt naar de bankrekening van elke boer in drie gelijke termijnen, ongeacht hun landbezit. Het aantal begunstigden is de 110 miljoen gepasseerd van 31 miljoen aan het begin van de regeling.

In meer dan 3 jaar tijd is er meer dan 2 biljoen financiële steun verleend aan behoeftige boeren in het kader van de PM-KISAN-regeling, wat goed van pas kwam voor boeren om met financiële problemen om te gaan tijdens de lockdown als gevolg van de Covid-pandemie in 2020. heeft `68.000 crore toegewezen aan premier Kisan in het huidige fiscale jaar.

Volgens een effectbeoordeling door het International Food Policy Research Institute, heeft PM-KISAN de liquiditeitsbeperkingen van boeren voor het kopen van landbouwinputs, dagelijkse consumptie sterk aangepakt , onderwijs, gezondheid en andere bijkomende kosten.

Advertentie

Vorige maand vertelde Niti Aayog-lid Ramesh Chand aan FE dat de regering het PM-KISAN-programma op een geschikt moment moet omzetten in een universeel basisinkomen (UBI)-regeling die andere zwakkere secties omvat, zoals landarbeiders, bouwvakkers en niet-landbouwarbeiders. . Andere subsidies zouden in een later stadium kunnen worden ondergebracht bij het UBI, had hij toegevoegd.

De economische enquête voor 2016-17 door toenmalig economisch hoofdadviseur Arvind Subramanian en later door een rapport in opdracht van de Economische Adviesraad aan premier ( EAC-PM) had ook het UBI gesteund.

Na de door de pandemie geteisterde FY21, waarin de inkomstenuitgaven in verhouding tot het bbp toenamen, was de verbetering van de kwaliteit van de uitgaven daarna zichtbaar, waarbij de kapitaaluitgaven in verhouding tot het bbp gestaag toenam tot 2,9% van het bbp in FY23 van 1,7% in FY20. Inkomstenuitgaven, die sterk stegen van 11,7% van het bbp in FY20 tot 15,6% in FY21, matigden tot 13,5% in FY22 en bedragen ongeveer 12,8% in FY23 (tegenover de begrotingsdoelstelling van 12,4%) als gevolg van hogere uitgaven voor voedsel en kunstmest subsidies.

Prasanta Sahu/FE

© The Indian Express (P) Ltd